ΤΕΥΧΟΣ 63

Μάιος 2008

ΘΕΜΑΤΑ

  • Μακρινίτσα
  • Ορεινή Φωκίδα
  • Μαλέα Άκρα
  • Σέρρες: Μονή Τιμίου Προδρόμου και γεύσεις παραδοσιακές
  • Ορχιδέες Κρήτης
  • Bιολογικά προϊόντα. Μια δοκιμή δεν βλάπτει

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΔΙΟΔΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ
 
Αγαπητοί μου φίλοι,
 
Έχω όλη την καλή διάθεση να είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος, δεν επιτρέπω όμως στον εαυτό μου - με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν γύρω μας - να παραμένει αδιάφορος και απαθής.
Όπως αντιλαμβάνεσθε και από τον τίτλο, αφορμή γι΄αυτό το σημείωμα αποτέλεσε η νέα τιμολογιακή πολιτική και η νέα πραγματικότητα που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση όλων όσοι διακινούνται από τη Θεσσαλονίκη ως την Πελοπόννησο. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αυτή η πανελλήνια αγανάκτηση είναι σιωπηλή, εσωστρεφής και ανίσχυρη αφού, όπως πάντα, περιορίζεται  μόνον στο ξέσπασμα του οδηγού στον εαυτό του, η το πολύ - πολύ, στους συνεπιβάτες του. Γιατί απλούστατα η πολυπληθέστερη ομοιογενής ομάδα Ελλήνων πολιτών - τουτέστιν οι οδηγοί των ΙΧ - δεν έχουν επιχειρήσει μέχρι τώρα να βρουν τρόπο μαζικής διαμαρτυρίας ή και αντίστασης κατά της αυθαιρεσίας της Πολιτείας.
Αν γίνω όμως πιο συγκεκριμένος. Θεωρώ αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας την αύξηση των διοδίων σε ποσοστό περίπου 50%. Μετά τις συνεχείς ανεξέλεγκτες αυξήσεις της τιμής των καυσίμων, που τόσο πολύ επιβαρύνουν τη μετακίνησή μας - και φυσικά θα συνεχιστούν - είναι το λιγότερο ανάλγητο να επιβάλει η Πολιτεία και την δική της αύξηση και μάλιστα τόσο σημαντική.
Η επόμενη ένστασή μου αφορά την ενεργοποίηση όλων των σταθμών διοδίων, κάτι που, αφ΄ενός αυξάνει κάθετα το κόστος εξυπηρέτησης και αφ΄ετέρου συσσωρεύει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στον συνολικό χρόνο μετακίνησης.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, ολότελα άκομψο και ανεγκέφαλο - με τους επιεικέστερους χαρακτηρισμούς - . Είναι η τιμολόγηση των διοδίων σε κάποιους σταθμούς με υποδιαιρέσεις του ευρώ, που έχουν προκαλέσει την οργή όχι μόνον των οδηγών αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων, που προσπαθούν - με πρωτόγνωρη ευγένεια  - να αμβλύνουν τα οργισμένα συναισθήματα των οδηγών, οι οποίοι υποχρεούνται να περιμένουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο χρόνο από άλλοτε, μέχρι ο υπάλληλος μα τακτοποιήσει τα ρέστα. Σκέφτομαι, πως θα έχει μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια τον συνολικό χρόνο καθυστέρησης στα διόδια σ' ένα ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι παροχές προς τους οδηγούς των εθνικών οδών είναι ανύπαρκτες ή τριτοκοσμικές. Θυμηθείτε απλά την έλλειψη τουαλετών, που μόνον τίτλο ευγενείας δεν περιποιεί σ' αυτή την χώρα.
Αλήθεια, έχει ποτέ σκεφθεί κάποιος υπουργός - μεταφορών, τουρισμού, πολιτισμού, κλπ - ποια αλγεινή εντύπωση προκαλούν τέτοιες εικόνες στους ξένους μας επισκέπτες ; Πόσα επιτέλους χρήματα χρειάζονται για την τοποθέτηση και τον καθαρισμό - σε μόνιμη βάση - μερικών τουαλετών ;
 
Αγαπητοί μου φίλοι,
 
Σας εύχομαι να γυρίσετε σώοι και αβλαβείς από τις Πασχαλινές σας διακοπές και να είστε περισσότερο ψύχραιμοι από μένα.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER