ΤΕΥΧΟΣ 136

Φθινόπωρο 2023

ΘΕΜΑΤΑ

  • Νεροχελίδονο
  • Κάσος, το στολίδι του Αιγαίου
  • Τα πέντε μικρονήσια της Σκιάθου
  • Πηγές Αώοου και χωριά ανατολικού Ζαγορίου
  • Ο Λαβύρινθος του Ίωνα Βορρέ: το ομώνυμο μουσείο στην Παιανία Αττικής
  • Στην κοιλάδα των Τεμπών
  • Ασπρόρεμα, το οξυγόνο των Αγράφων

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Γιατί κάποιοι επιμένουν... και δημιουργούν.
Διάλεξα μια φωτογραφία σύγχρονη, αν και θυμίζει λίγο άλλες εποχές, για να στείλω ένα μήνυμα αισιόδοξο. Να απαλύνω τον πόνο και την οργή που νιώσαμε πρόσφατα βιώνοντας μια φριχτή και γκρίζα καλοκαιρινή πραγματικότητα. Άλλοι από πολύ κοντά, κι άλλοι μέσα από εικόνες και μήνυμα των μέσων ενημέρωσης.  
Δύσκολη η αναγέννηση από τις στάχτες… αναγκαία όμως, κι απόλυτα λυτρωτική.  
Σ’ ένα ακριτικό νησί, την Κάσο, που το ζώνουν τα κύματα 5 θαλασσών, σ’ έναν τόπο που η επιχειρηματικότητα είναι δύσκολη, από πολλές απόψεις, ο Γιάννης, η Μαρία και η κόρη τους Ειρήνη, που πρόσφατα αποφοίτησε από την τυροκομική σχολή των Ιωαννίνων, δίνουν τον δικό τους αγώνα και δημιουργούν. Εκσυγχρονίζουν το παλιό τυροκομείο, βάζουν υψηλές προδιαγραφές στα υλικά, αναβιώνουν παλιές συνταγές, και παράγουν προϊόντα μοναδικά.
Περνάν το μήνυμα ότι αυτός ο τόπος έχει ανθρώπους, που μπορούν να δημιουργήσουν, μέσα από συλλογική προσπάθεια, έχοντας όραμα και συνέπεια.
Μια άλλη τέτοια προσπάθεια, βιώσαμε από κοντά διασχίζοντας το μονοπάτι του Ασπρορέματος στα Άγραφα. Η ομάδα «Οξυγόνο των Αγράφων» εργάστηκε σκληρά και πέτυχε την επανασύσταση του ιστορικού αυτού μονοπατιού.
Κλείνω το σημείωμα αυτό με ευχές για δύο τόπους που γνωρίσαμε βήμα-βήμα και που θα ήθελα πολύ να ξαναζωντανέψουν.  Να προσεχθούν ιδιαίτερα και ν’ αναδειχθούν, γιατί έχουν πραγματικά μεγάλη ιστορία κι ένα ξεχωριστό, αυθεντικό φυσικό περιβάλλον: η ιστορική κοιλάδα των Τεμπών και τα χωριά του Ανατολικού Ζαγοριού με  στην Λίμνη των Πηγών Αώου.
Καλό φθινόπωρο
Άννα Καλαϊτζή

Άννα Καλαϊτζή

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901