ΤΕΥΧΟΣ 121

Φθινόπωρο 2019

ΘΕΜΑΤΑ

  • Δυτικά Τζουμέρκα
  • Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου
  • Στο φαράγγι του Βίκου
  • Γεωπάρκο Βίκου - Αώου
  • Χερσόνησος Αχιλλείου
  • Άθλος Κραββάρων, Άνω Χώρα Ναυπακτίας
  • Χουχουριστής, Strix aluco

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»

Αγαπητοί μου φίλοι

Σ’ αυτήν τη στήλη, που στην ουσία αποτελεί το καλωσόρισμα των αναγνωστών του περιοδικού, συνηθίζω να γκρινιάζω, να αντιπολιτεύομαι –την Πολιτεία κυρίως- για πράξεις ή παραλήψεις της που, κατά την γνώμη μου, χρήζουν κριτικής. Ωστόσο, όταν και όποτε πιστεύω, πως συμβαίνει κάτι σωστό, δεν φείδομαι επιβραβεύσεων και εγκωμίων.
Αφορμή για τον παραπάνω πρόλογο αποτέλεσε η χθεσινή (17/9) δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Βίτσα, ότι τον Φεβρουάριο του 2021 θα κατατεθεί στην Unesco  ο τελικός φάκελος υποψηφιότητας ώστε το Ζαγόρι να ενταχθεί ως Πολιτιστικό Τοπίο, στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Κάτι αντίστοιχο έχει επίσης επιτευχθεί σ' αυτή την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου με το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, που είναι ήδη εντεταγμένο στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Κατά μία ευτυχή –μάλιστα- συγκυρία, αγαπητοί φίλοι, το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας είχε ετοιμάσει σε ανύποπτο χρόνο και τώρα δημοσιεύει ένα σχετικό άρθρο για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, σε συνδυασμό με μια πλήρη περιγραφή της διάσχισης της Χαράδρας του Βίκου.
Πιστεύουμε ότι το Ζαγόρι στο σύνολό του διαθέτει όλα εκείνα τα γεωπολιτισμικά χαρακτηριστικά, που θα του επιτρέψουν –χωρίς ιδιαίτερη – δυσκολία να καταλάβει τη θέση που του αξίζει μεταξύ των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα έχει τεράστια αξία για την συνολική καταξίωση αλλά και ανάδειξη του Ζαγοριού, ως υψηλού κύρους και σημασίας πολιτισμικού και περιηγητικού προορισμού.  Θα είναι επίσης και μια διαχρονική ηθική επιβράβευση, τόσο της Πολιτείας όσο και των Ζαγορίσιων που διαφύλαξαν όλες τις τελευταίες δεκαετίες, ως κόρη οφθαλμού, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική  παράδοση και την πολιτισμική τους κληρονομιά.

Αγαπητοί φίλοι

Έχοντας καθιερώσει, ως ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, τα τελευταία 23 χρόνια, ως βασικό στόχο αλλά και τρόπο ζωής την περιήγηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζί με την συνακόλουθη προβολή της, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε μέγιστη ικανοποίηση από την πιθανότητα αυτής της τόσο  υποσχόμενης αξιοποίησης  των δυνατοτήτων του Ζαγοριού. Μακάρι αυτή η δέσμευση, από τα πιο επίσημα χείλη, να γίνει η απαρχή της δημιουργίας μιας νέας δυναμικής, που θα σηματοδοτήσει έναν εθνικό σχεδιασμό της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ας αποκτήσει, επιτέλους, νόημα, ας πάψει να είναι κενή περιεχομένου η ονομασία της «βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας» που αποδίδεται στον τουρισμό.
Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και, κυρίως, στους υψηλούς στόχους που έχει θέσει. Γιατί η ευόδωση στόχων, όπως αυτός του Ζαγοριού, αναμφίβολα έχουν θετικό αποτύπωμα και ως προς την γενικότερη ευημερία της Ελλάδας.

Σας εύχομαι ένα ευχάριστο φθινοπωράκι με πολύχρωμες προσδοκίες.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901