ΤΕΥΧΟΣ 69

Μάιος 2009

ΘΕΜΑΤΑ

  • Κέρκυρα - Περιηγήσεις στον Παντοκράτορα
  • Μέσα Μάνη, Κάβο Γκρόσσο, Τηγάνι, Βυζαντινές εκκλησίες και μονοπάτια
  • Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών
  • Κορωνησία
  • Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης
  • Στο μονοπάτι των Σιδηροδρομικών

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Ο ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Αγαπητοί μου φίλοι,

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες. Γιατί από πολλά χρόνια είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με έθιμα, εκδηλώσεις και παραδόσεις από τις λαμπρότερες στην Ελλάδα. Οι θρυλικές Κερκυραίικες φιλαρμονικές και χορωδίες, η φημισμένη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα και οι περιφορές των Επιταφείων, συγκεντρώνουν τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας αμέτρητα πλήθη κόσμου, Έλληνες και ξένους. Το πιο θεαματικό και «τουριστικό», αναμφίβολα, έθιμο είναι το έθιμο των «μπότηδων», των πήλινων δηλαδή σταμνιών, που γεμισμένα με νερό, εκτοξεύονται από τα ψηλά παράθυρα των σπιτιών και σπάζουν με εκκωφαντικό θόρυβο στο πλακόστρωτο έδαφος δρόμων και πλατειών. Πάμπολλα χρόνια τώρα οι εικόνες του διάσημου εθίμου δεν λείπουν από κανένα τηλεοπτικό κανάλι που σέβεται τους φιλοθεάμονες θεατές του.
Με την Κερκυραίικη ύπαιθρο, ωστόσο, την μαγευτική Πασχαλιάτικη φύση στην καρδιά της χρωματικής έκρηξης της Άνοιξης, δεν φαίνεται ν’ ασχολείται κανένας.
Τι να κάνουν αλήθεια, τα τηλεοπτικά συνεργεία στη σκιά των ιστορικών ελαιώνων, με τις αιωνόβιες ελιές από τα χρόνια των Ενετών; Ποιος ενδιαφέρεται για τα απόμακρα, αλλά τόσο παραδοσιακά και ωραία ημιορεινά και ορεινά χωριά; Και ποιος, πολύ περισσότερο, θ’ αφήσει την άνεση του αυτοκινήτου του για να περιπλανιέται με τα πόδια σε μονοπάτια και καλντερίμια;
Αυτές τις παμπάλαιες στράτες, μαζί με την απαράμιλλή ωραιότητα της Κερκυραίικης υπαίθρου ξεκινήσαμε ν’ ανακαλύπτουμε, αγαπητοί μου φίλοι, το Πάσχα που μας πέρασε. Μαζί με κάποιους υπέροχους φυσιολάτρες από πεντέξι χώρες της Ευρώπης. Που θεωρούν ύψιστο προνόμιο να μπορούν να πεζοπορούν στις εξοχές αυτού του πανέμορφου νησιού. Εξοχές, την αξία και σημαντικότητα των οποίων, αδυνατούμε ακόμη εμείς οι Έλληνες ν’ αντιληφθούμε και ν’ αξιοποιήσουμε, όπως τους αξίζει.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901