ΤΕΥΧΟΣ 129

Χειμώνας 2022

ΘΕΜΑΤΑ

  • Μουστακαλής - Panurus Biarmicus
  • Χάνια - Τσαγκαράδα. Η ωραιότερη φθινοπωρινή διαδρομή στο Πήλιο
  • Ακρόπολη Χαιρώνειας
  • Κάστρο Πλαταμώνα
  • Πανοπέας
  • Παλιοκερασιά
  • Πελασγία
  • Οψιδιανός
  • Αρχαίοι Φιλόσοφοι

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Γράφοντας αυτές τις τελευταίες γραμμές, το 2021 φτάνει στο τέλος του.
Καλωσορίζω λοιπόν το 2022 και εύχομαι  στις μέρες του, να βιώσουμε όλοι μας, καλύτερες στιγμές, γεμάτες με τις αγαπημένες μας δραστηριότητες.
Αισιόδοξη από τη φύση μου, βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Υπάρχει και η  θετική πλευρά ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.  Αυτό μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω, να προσπαθήσω περισσότερο και να καταφέρω το καλύτερο για μένα και τους άλλους.
Ανακάλυψα λοιπόν ότι μέσα σ’ αυτό το πνεύμα κινούνται και άλλοι. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε,  αυτοί τολμούν και κάνουν το όραμα τους πράξη. Μιλώ για την ομάδα «Terra Pindus» που βάζει τον πήχη πολύ ψηλά και ξεκινάει να ενώσει με μονοπάτια, δασικά και αλπικά, όλη τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, από τους Δελφούς  μέχρι τον Γράμμο και τις Πρέσπες. 600+ χιλιόμετρα αφιερωμένα στους λάτρεις της πεζοπορίας, με απώτερο σκοπό την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, και τη διατήρηση του πολιτιστικού μας πλούτου. Μιλώ για τον Νίκο Μαγγίτση και τον Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο, που χάραξαν το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου. Μια διάσχιση 167 χιλιομέτρων μέσα στα χρυσόβουλα δάση της Πηλιορείτικης γης,  από το Βένετο  ως την άκρη του Τισαίου.  Μιλώ για τον Στέφανο Ψημένο «ΤΕΡΡΑΙΝ», που καταγράφει, διανοίγει, σηματοδοτεί και προβάλλει μονοπάτια στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
Όλοι οι παραπάνω και αρκετοί ακόμη βάζουν  την Ελλάδα σοβαρά στον χάρτη των παγκόσμιων πεζοπορικών προορισμών. Ως περιοδικό προβάλλουμε τις δράσεις τους και ελπίζουμε οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς αλλά και  οι ιδιώτες να ενισχύσουν το έργο τους. 
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον πολύ καλό φίλο και χρόνια συνεργάτη μου Κυριάκο Παπαγεωργίου που με την αστείρευτη δίψα του για την ένδοξη ιστορία αυτού του τόπου, μας αποκαλύπτει κρυμμένες και άγνωστες πτυχές της. Ακρόπολη της Χαιρώνειας, Οχύρωση του Πανοπέα, Κάστρο του Πλαταμώνα και  Κρεμαστή Λάρισα είναι τα θέματα του νέου τεύχους. Και βέβαια το επιστημονικό άρθρο για τον Οψιδιανό, την πολυταξιδεμένη αυτή μαύρη πέτρα  της Λίθινης Εποχής που υπογράφει η εξαιρετική  ορυκτολόγος-ερευνήτρια κα Δήμου Χωνιανάκη. Άφησα στο τέλος μια νέα συνεργασία μου με την Κατερίνα Ιωνννίδου, ιστορικό-αρχαιολόγο που έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τους αρχαίους φιλόσοφους στον Χριστιανισμό.
Καλή ανάγνωση.

Οι συνεργάτες μου και εγώ σας ευχόμαστε
Καλές Γιορτές και Ελπιδοφόρο το Νέο Έτος.
ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Άννα Καλαϊτζή

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901