ΤΕΥΧΟΣ 29

Σεπτέμβριος 2002-MONO HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

  • Άμφισσα
  • Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
  • Νήσοι Στροφάδες
  • Καρίτσα - Στόμιο
  • Ραμνούντας Αρχαία αίγλη, σημερινή ομορφιά
  • Τα Μυστήρια της Ελευσίνας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ : ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΝΤΟΠΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Αγαπητοί μου φίλοι,

Τις μέρες που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα έχουν σβήσει οι προβολείς, θα έχουν κατεβεί οι ομιλητές από το βήμα. Οι χιλιάδες σύνεδροι θα έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους και οι διαμαρτυρόμενοι εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, επίσης. Η "Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ"  για το Περιβάλλον, θα έχει "ολοκληρώσει" τις εργασίες της και, για άλλη μια φορά, οι ελπίδες  για ένα καλύτερο μέλλον θα έχουν - αφελώς - μετατεθεί στην επόμενη Διάσκεψη.
Και αναρωτιέται εύλογα κανείς: τι άλλο πρέπει να συμβεί σ' αυτόν τον πολύπαθο πλανήτη για να ευαισθητοποιηθούν οι ισχυροί; Και για πόσα ακόμη χρόνια τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων αμοραλιστών και ανιστόρητων θα διαφεντεύουν την ποιότητα ζωής - αλλά και την ίδια τη ζωή - δισεκατομμυρίων ανθρώπων; Δυστυχώς τα ερωτήματα αυτά θα παραμένουν αναπάντητα, εκτός εάν κάποιο γιγαντιαίο παγκόσμιο σοκ φέρει τη γη ένα βήμα από τον όλεθρο.
Είναι όμως στ' αλήθεια τόσο ακατόρθωτη η αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με το περιβάλλον; Την απάντηση μας έδωσε πριν λίγες μέρες μια επίσκεψη στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Λαγανά. Αυτός ο κόλπος έχει μια σπουδαία ιδιαιτερότητα. Είναι η σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο και επιπλέον βιότοπος προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας και ενδημικής χλωρίδας. Εδώ επίσης απαντώνται παράκτιοι και θαλάσσιοι τύποι οικοτόπων ευρωπαϊκού και μεσογειακού ενδιαφέροντος.
Ο  Λαγανάς όμως έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Χάρη στο υπέροχο φυσικό του περιβάλλον, προσφέρεται για ιδανικές θερινές διακοπές. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Για πολλά χρόνια η φύση υπετάγη στις σκοπιμότητες του ανθρώπου, το άλλοτε μαγευτικό φυσικό περιβάλλον του κόλπου μεταβλήθηκε σε τόπο - μοντέλο της πιο άναρχης δυνατής τουριστικής ανάπτυξης.
Και τότε ευαισθητοποιήθηκαν άνθρωποι και οικολογικές οργανώσεις. Μετά από αγώνες και - πολλές φορές - σκληρές αντιπαραθέσεις με τα τοπικά συμφέροντα, ξύπνησε από το λήθαργό της η Πολιτεία. Τον Δεκέμβριο του 1999 ιδρύθηκε το ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ και τον Ιούλιο του επομένου έτους συστάθηκε ο Οργανισμός για την διαχείρισή του.
Σήμερα στον Κόλπο του Λαγανά έχει ανακοπεί οριστικά η πορεία προς την υποβάθμιση του Φυσικού Περιβάλλοντος και την εξαφάνιση των πολύτιμων βιοτόπων χλωρίδας και πανίδας. Μια σειρά από κανονισμούς  - που τηρούνται σχεδόν από όλους - διέπουν ήδη την συμπεριφορά των επισκεπτών και των κατοίκων. Οι χελώνες εξακολουθούν - έστω και σε αρκετά περιορισμένη έκταση - να γεννούνε τα αυγά τους, τα χιλιάδες καταπονημένα από το μακρύ ταξίδι τους τρυγόνια, δεν κινδυνεύουν πια στα νησάκια των Στροφάδων. Οι φύλακες του Θαλάσσιου Πάρκου, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου αλλά και οι περισσότεροι ήδη κάτοικοι, μεριμνούν για την προστασία της φυσικής τους κληρονομιάς.
Και οι επισκέπτες της περιοχής φεύγουν γοητευμένοι, που στη διάρκεια των διακοπών  τους συνάντησαν κάποιες θαλάσσιες χελώνες, να κολυμπούν λίγα μέτρα μακριά τους.

 

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901