ΤΕΥΧΟΣ 97

Ιανουάριος 2014

ΘΕΜΑΤΑ

  • Μονοπάτια Μονεμβασιάς
  • Λιμνοθάλασσες της Θράκης
  • Γεράκι
  • Όρος Στρατονικό
  • Παύλιανη

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Αγαπητοί μου φίλοι,

Περισσεύουν οι αιτίες κι οι αφορμές, - κυρίως τον τελευταίο καιρό - που καθημερινά μας υποχρεώνουν να νιώθουμε απαισιόδοξοι, κατηφείς. Σήμερα, ωστόσο, δεν σκοπεύω να ενδώσω στην κατήφεια των καιρών και - πολύ περισσότερο - να σας δημιουργήσω αρνητική διάθεσή με το κείμενό μου. Αυτό το αφήνω στις συνεχείς καταιγιστικές εξελίξεις - πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές - και στον τρόπο με τον οποίο τις διαχειρίζονται και τις παρουσιάζουν δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί.

Δική μου πρόθεση είναι να σας μεταδώσω την χαρά και την αισιοδοξία που αισθάνθηκα το τελευταίο διάστημα, γνωρίζοντας τρεις ανθρώπους, τρεις Έλληνες. Που ζουν σε τελείως διαφορετικά σημεία της Ελλάδας αλλά είναι προικισμένοι με κοινά χαρακτηριστικά : ανιδιοτέλεια, ενδιαφέρον προς τους συνανθρώπους, έμπρακτη απόδειξη φυσιολατρίας και φιλοπατρίας. Είναι οι άνθρωποι που από το δικό τους μετερίζι και με τα δικά τους εφόδια ο καθένας, ξοδεύουν αφειδώλευτα χρόνο, προσπάθειες και χρήμα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ήπια αξιοποίησή του και την απόλαυσή του από Έλληνες και ξένους. Αφανείς, μετριόφρονες και άγνωστοι στο ευρύ κοινό ανακαλύπτουν παλιά, ξεχασμένα μονοπάτια, τα διανοίγουν, τα σηματοδοτούν και τα συντηρούν. Μέσα από τις πολύωρες, πεζοπορικές διαδρομές του παρελθόντος φέρνουν στην επιφάνεια υπέροχα δείγματα της παράδοσης και του λαϊκού μας πολιτισμού: λιθόστρωτα καλντερίμια και πέτρινα γεφύρια, παλιούς ερειπωμένους νερόμυλους, ιστορικές Μονές και ερημοκκλήσια βυζαντινά. Και ακόμα, απόμακρα εγκαταλελειμμένα χωριά, φαράγγια, ποτάμια και καταρράκτες, όλο αυτό το θαυμάσιο ελληνικό περιβάλλον με τις τόσες πολλές και αθέατες ομορφιές.

Χάρη σ' αυτούς τους ρομαντικούς και ιδεολόγους, λοιπόν, έχουμε την ευτυχία όλοι εμείς οι πεζοπόροι, φυσιολάτρες ή ορειβάτες ν΄ακολουθούμε τα σίγουρα ίχνη τους και ν΄απολαμβάνουμε την απαράμιλλη ωραιότητα της ελληνικής γης. Κι επειδή αυτού του είδους οι άνθρωποι είναι - κατά κανόνα - ταπεινόφρονες και δεν πολυμιλούν για τον εαυτού τους, παίρνω την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσω τα ονόματα και τους τόπους που φροντίζουν και αγαπούν : Ξεκινώντας, λοιπόν, από την Β. Ελλάδα αναφέρω τον Στράτο Γκλεζάκη, Πρόεδρο του ΦΟΣ Σταυρού. Συνεχίζω στην Στερεά Ελλάδα με τον ορειβάτη και μέλος του ΕΟΣ Λαμίας Βαγγέλη Ζωγράφου.  Πολύ νοτιότερα, στην Πελοπόννησο, καταλήγω με τον σπηλαιοερευνητή και ορειβάτη μέλος του ΕΟΣ ΝΑ Λακωνίας, Χρήστο Παναγιωτόπουλο. Και δεν θα ' θελα να παραλείψω την Μαρία Λιάγκα από την Παύλιανη, που, χρόνια τώρα, έχει αφιερώσει το ζωγραφικό ταλέντο και τον χρόνο της για να χαρίζει - με τα πινέλα και τις μπογιές της - χρώμα, χιούμορ και ομορφιά σε κορμούς δέντρων και ξύλινες πινακίδες σταυροδρομιών και μονοπατιών.

Στη θύμιση αυτών των αγαπητών φίλων γεμίζω με αισιοδοξία και εύχομαι γρήγορα να ξαναβγώ μαζί τους σε μονοπάτια και βουνά.

Αισιοδοξείτε, λοιπόν. Δεν φορολογείσθε προς το παρόν.

 

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901