ΤΕΥΧΟΣ 92

Μάρτιος 2013

ΘΕΜΑΤΑ

  • Διδυμότειχο
  • Βόρειος Ταΰγετος
  • Λιθόστρατα Σέσκλου
  • Μονή Σπηλιάς
  • Μουσικό Μουσείο Κέρκυρας
  • Νεολιθικός Οικισμός Σέσκλου

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΜΙΚΡΕΣ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Αγαπητοί μου φίλοι

Σκέφθηκα αρχικά να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για τις νέες  περιπέτειες του Ελληνισμού, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο. Αποφάσισα, ωστόσο να μην προσθέσω στην γενική μαυρίλα και την δική μου απαισιοδοξία. Γιατί, φυλλομετρώντας ένα-ένα τα άρθρα του τεύχους διαπίστωσα, ότι σχεδόν όλα αποπνέουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Την οποία δημιουργούν όχι μόνον οι πανέμορφοι τόποι της Ελλάδας αλλά και πολλοί από τους ανθρώπους της

Ποιόν πρώτα να θυμηθώ! Ξεκινάω με τους τρείς υπερήλικες «έφηβους» που με την παρουσία τους τιμούν τις σελίδες του περιοδικού. Είναι ο 90χρονος Πασχάλης Χριστίδης, ο 95χρονος Λάζαρος Κυρατσούς, και ο 99χρονος Δημοσθένης Τσερωτάς. Ζωηροί όλοι και ομιλητικοί, με τα προβληματάκια τους ίσως αλλά με άσβεστη δίψα για ζωή.

Στον Βόρειο Ταΰγετο, ο Γιάννης Παύλου, κόντρα σε κάθε επιχειρηματική λογική, έστησε έναν εξαίρετο ξενώνα με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στους επισκέπτες του και στον τόπο.

Στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Καϊάφας καταφέρνει –με ελάχιστες βοήθειες- να διοργανώνει επί τρία χρόνια έναν εξαιρετικό αγώνα βουνού. Τέλος στο Διδυμότειχο –με εξαίρεση το κλείσιμο του Σιδηροδρομικού Σταθμού- αντλούμε αισιοδοξία: από τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέστορα Κυρούδη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό και από τον 18χρονο Μάκη από την Αθήνα, που απαρνήθηκε τα πάντα για να κάνει στο Διδυμότειχο τον βοσκό.

Υπάρχουν Έλληνες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αγωνίζονται και δημιουργούν. Ας τους μιμηθούμε. Κι ας υποδεχτούμε την Άνοιξη, όπως της αξίζει.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901