ΤΕΥΧΟΣ 48

Νοέμβριος 2005

ΘΕΜΑΤΑ

  • Λιτόχωρο
  • Δίλοφο
  • Ζάκυνθος, άγνωστη ενδοχώρα
  • Ακαρνανία
  • Φιδάκια Ευρυτανίας
  • Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
  • Κως, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ»
 
Αγαπητοί μου φίλοι,
 
Ευτυχώς που υπάρχει και το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ. Κατ’ άλλους, ευτυχώς που υπάρχει και η EUROVISION. Εκτός από τους δυο αυτούς θεσμούς, που χάρισαν στη χώρα μας ευρωπαϊκές πρωτιές και, αντίστοιχα, εθνική ανάταση και συγκίνηση, δεν νομίζω, ότι μπορώ να θυμάμαι κάτι άλλο ευχάριστο στη χρονιά που τελειώνει. Δεν μιλάω βέβαια ως άτομο, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ως πολίτης αυτής της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά είμαστε, ως Έθνος, τυχεροί. Πέρυσι είχαμε την - απίστευτη ακόμα – επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Μη μου πείτε, ότι έχει ξεχάσει κανείς εκείνες τις στιγμές. Ή ότι υπήρξε Έλληνας – εντός και εκτός Ελλάδος και ανεξάρτητα αν συμπαθεί το ποδόσφαιρο ή όχι – που να μην αισθάνθηκε από ευχάριστη έκπληξη ως μέγιστη εθνική υπερηφάνεια και αγαλλίαση. Ήταν κάτι αντίστοιχο με το πανελλαδικό παραλήρημα σχεδόν μια εικοσαετία πριν, με την κατάκτηση της πρωτιάς στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ του 1987.
Τελικά, ποια άλλα ευχάριστα και αξιομνημόνευτα γεγονότα μπορούν να καταγραφούν στις τελευταίες δεκαετίες της ιστορίας αυτής της χώρας, εκτός από τις πρωτιές στα αθλήματα ή στα σπορ; Όσο κι αν ψάξετε στην ντόπια καθημερινή ζωή ή και στις διεθνείς μας σχέσεις, θ’ αντικρίσετε μόνον «γκρίζες ζώνες», που μας γεμίζουν με κατήφεια και απαισιοδοξία για το μέλλον.
Πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να με θωρήσει υπερβολικό. Του λόγου μου το αληθές αποδεικνύεται από το σύνολο-σχεδόν- του ημερήσιου τύπου, τους «τηλε-φεγγίτες» των οχτώ, κυρίως όμως από την εμπειρία της καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι μας, αγοράζοντας, πουλώντας, συναλλασσόμενοι μεταξύ μας ή – ακόμα χειρότερα – με την κυρίαρχη και ασύδοτη Πολιτεία.
«Ζητείται Ελπίς», λοιπόν, φίλοι μου. Το ερώτημα είναι πού θα την βρούμε.
 
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»
Σε μια προσπάθεια ν’ αποφορτίσουμε λίγο το βαρύ κλίμα της εποχής, ετοιμάσαμε με προσοχή και σας προσφέρουμε σ’ αυτό το τεύχος την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», ένα απάνθισμα μερικών από τα εκλεκτότερα – και, πιστεύουμε, από τα πιο φιλόξενα – καταλύματα της χώρας. Αν, λοιπόν, μετά τις θερινές σας διακοπές σας απομένουν χρόνος, χρήμα και η απαραίτητη διάθεση, προσπαθήστε να επωφεληθείτε από τους εξαιρετικούς προορισμούς που σας προτείνουμε. Ίσως είναι μια από τις ελάχιστες – έστω και παροδικές – απαντήσεις στο αγωνιώδες ερώτημα της προηγούμενης παραγράφου.
 
ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ
Το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ», αγαπητοί μου φίλοι, είναι ίσως το μοναδικό περιοδικό, που επί μία δεκαετία προσπαθεί να διατηρεί την τιμή πώλησής του στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, σε πείσμα των οικονομικών συγκυριών, του ανταγωνιστικού πεδίου των «μεγάλων» αλλά και των συνεχών ανατιμήσεων. Ζητούμε λοιπόν την κατανόησή σας γι’ αυτή την – απόλυτα επιβεβλημένη – αύξηση, που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε.
Με το καλό να υποδεχτούμε τον Χειμώνα που πλησιάζει.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901