ΤΕΥΧΟΣ 113

Σεπτέμβριος 2017

ΘΕΜΑΤΑ

  • Όρος Μπούρινος
  • Νήσος Δίας
  • Αρχαία Αλίφειρα
  • Θρακικά Μετέωρα
  • Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
  • Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια
  • Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
  • Κάστρο της Ωριάς Τεμπών

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Αναγκαστική αλλαγή πλεύσης

Αγαπητοί μου φίλοι,

Με τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη σηματοδοτείται ήδη και το ημερολογιακό-τουλάχιστον- τέλος του καλοκαιριού. Τερματίζει ταυτόχρονα και η εποχή της ανεμελιάς, αν μπορεί να υφίσταται ακόμη αυτή η έννοια στην Ελλάδα.
Ίσως μόνον τα μικρά παιδιά –τα πολύ μικρά, εννοώ- δικαιούνται να αισθάνονται την όποια ανεμελιά. Η συντριπτική πλειονότητα του υπόλοιπου πληθυσμού καλείται, από τις αρχές του φθινοπώρου, να αντιμετωπίσει δυσεπίλυτα ή και άλυτα οικονομικά προβλήματα. Προβλήματα που –ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- έχουν επιδράσει καταλυτικά όχι μόνον στο επίπεδο της ζωής αλλά και στην συνολική ψυχοσύνθεση εκατομμυρίων συνελλήνων.
Έρχεται στο νου μου η κλασσική ερώτηση, που απηύθυναν κάποτε- με άγριο τρόπο- οι λοχίες και οι διμοιρίτες στους νεοσύλλεκτους του στρατού: «Ηθικόν»; Για να ακολουθήσει η βροντόφωνη απάντηση των φαντάρων: «Ακμαιότατον»! Δεν ξέρω, αν εξακολουθούν ν’ αναζητούν «ηθικόν ακμαιότατον» στον στρατό. Έτσι κι αλλιώς, εκεί είναι προαπαιτούμενο και απαραίτητο. Είμαι όμως βέβαιος, ότι η πολιτική ηγεσία έθετε το ίδιο ερώτημα στους πολίτες αυτού του τόπου, θα εισέπραττε μια μυριόστομη απάντηση «Ανύπαρκτον» ή –στην πιο αισιόδοξη εκδοχή —«Χαμηλότατον».
Θα αναρωτιέστε –ίσως- αγαπητοί μου φίλοι, γιατί μετά το «ανέμελο» καλοκαιράκι επανέρχομαι με τέτοια «αισιόδοξη» διάθεση. Αφορμή υπήρξε η πρόσφατη, αναπάντεχη δυσλειτουργία και η διάδοχη κατάσταση στο πρακτορείο διαμονής τύπου. Δεν θέλω γι αυτό το θέμα να επεκταθώ περισσότερο, αυτή η απροειδοποίητη εξέλιξη, ωστόσο, υπήρξε μόνον η αφορμή για την «αισιόδοξη» διάθεσή μου. Η βαθύτερη αιτία οφείλεται στην συνολική επιδείνωση των συνθηκών της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι μόνον –βέβαια – της δικής μας.
Έτσι, ανατρέχοντας στο παρελθόν του περιοδικού διαπίστωσα, ότι η τελευταία αύξηση της τιμής πώλησής του συνέβη στο τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2005, δηλαδή 12 χρόνια πριν! Έκτοτε, έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας: τιμές χαρτιού, αμοιβές συντελεστών, αύξηση καυσίμων κίνησης κλπ, κλπ. Ήδη, όμως, το εκδοτικό κόστος, με τις παρούσες συνθήκες, είναι απαγορευτικό. Μια πρώτη εύκολη και -ελάχιστα δαπανηρή λύση – θα ήταν η αναστολή της έντυπης έκδοσης και η υποκατάστασή της με ηλεκτρονική. Αυτή η επιλογή –όμως- θα στερούσε από τόσους παλιούς και παραδοσιακούς μας αναγνώστες την αμεσότητα και την ευχαρίστηση της επαφής με τις σελίδες, την οσμή και το «σώμα» του περιοδικού.
Έτσι, αποφασίσαμε την συνέχιση της έντυπης έκδοσης αλλά με σημαντικά περιορισμένο αριθμό τευχών, που θα διατίθενται πια μόνον σε επιλεγμένα σημεία ή απευθείας από τα γραφεία μας. Αν, λοιπόν, αγαπητοί μας φίλοι, δεν μπορείτε να βρείτε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, τηλεφωνήστε μας στο 2310 331315 και θα το παραλάβετε ταχυδρομικά, χωρίς επιβάρυνση. Ή, ακόμη, μπορείτε να κάνετε μια ετήσια συνδρομή, με ευνοϊκότερους όρους.
Είμαστε πεπεισμένοι, ότι με την δική σας συμπαράσταση, θα συνεχίσει την 22χρονη πορεία του το αρχαιότερο ελληνικό ταξιδιωτικό και πολιτιστικό περιοδικό.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχαριστούμε θερμά.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901