ΤΕΥΧΟΣ 26

Μάρτιος 2002

ΘΕΜΑΤΑ

  • Γιανίτσαροι και Μπούλες. Το αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας
  • Το Ελληνικό Orient Express
  • Παγωμένες Λίμνες Βορείου Ελλάδος
  • Καπέσοβο
  • Αchaia Clauss
  • Λεριά, τα κουδούνια της Κρήτης
  • Πύργοι και Πυργέλια της Λέσβου
  • To νεκρομαντείο του Αχέροντα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Αγαπητοί μου φίλοι,

Στο τεύχος 23 (Σεπτ - Οκτ. 2001) το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο μοναδικής πληρότητας για το Κουφονήσι Σητείας. Το "Σημείωμα του Εκδότη" στο ίδιο τεύχος απευθυνόταν με Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, και κατέληγε: "Ενδιαφερθείτε προσωπικά, αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, για το Κουφονήσι…Διαβάστε όσα συναρπαστικά αναφέρει για το νησί ο αρχαιολόγος και ανασκαφέας του Νίκος Παπαδάκης και ζητήστε να είναι αυτός ο ίδιος, που θα σας ξεναγήσει…"
Αυτά γράφονταν έξι περίπου μήνες πριν. Δυστυχώς σήμερα ο Πρωθυπουργός, ακόμη και αν το ήθελε, θα ήταν αδύνατον να ξεναγηθεί από τον Νίκο Παπαδάκη στο Κουφονήσι. Γιατί ο αρχαιολόγος του νησιού, ο άνθρωπος που το 1976 βύθισε για πρώτη φορά την αρχαιολογική σκαπάνη στο αμμουδερό του έδαφος, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, έσβησε στα μέσα του περασμένου Γενάρη. Ήσυχος, που στη διάρκεια της ζωής του έκανε το χρέος του προς την πατρίδα, ευτύχησε να φέρει στο φως, μέσα από την άμμο του νησιού, το παρελθόν των μακρινών προγόνων του. Πικραμένος, που η Πολιτεία άφησε - και εξακολουθεί να αφήνει - τα αρχαία ευρήματα του νησιού απροστάτευτα από τις βαρβαρικές επιδρομές των τουριστών και τη διαβρωτική δράση των μελτεμιών του Λιβυκού.
Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά τον μεγάλο αυτό αρχαιολόγο και άνθρωπο, να ακούσουμε από το στόμα του τις συγκλονιστικές περιγραφές των πολύχρονων ανασκαφικών του περιπετειών στο Κουφονήσι. Και είχαμε την ακόμα μεγαλύτερη τύχη να δούμε τον Νίκο Παπαδάκη - στη δύση του βίου του - βαθιά ικανοποιημένο με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε στο άρθρο μας το αγαπημένο του νησάκι.
Θα μπορούσαμε να μείνουμε ως εδώ και να θεωρήσουμε, ότι ως περιοδικό, εκπληρώσαμε το χρέος μας τόσο προς την Πολιτεία - με την προσπάθεια αφύπνισής της - όσο και προς τον Παπαδάκη και το Κουφονήσι. Πιστεύουμε όμως, πως για να υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Κάνουμε λοιπόν έκκληση στην τοπική κοινωνία της Κρήτης (Δήμαρχο, Νομάρχη, πολιτιστικούς και λοιπούς συλλόγους), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που συνέταξε την "Μελέτη διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος της νησίδας Κουφονήσι", στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Πολιτική ηγεσία αλλά και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη αυτής της χώρας, να ενώσει τη φωνή του με τη δική μας, ώστε να συντηρηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και το φυσικό περιβάλλον του νησιού και να αποτελέσει το Κουφονήσι όχι μόνον χώρο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης αλλά και "Μνημείο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς", όπως οραματιζόταν ο Νίκος Παπαδάκης. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ έχει ανοιχτές τις σελίδες του για να φιλοξενήσει κάθε σκέψη, κάθε πρωτοβουλία και κάθε δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Το χρωστάμε στη μνήμη του Νίκου Παπαδάκη.
 

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901