ΤΕΥΧΟΣ 118

Χειμώνας 2018

ΘΕΜΑΤΑ

  • Κατσανοχώρια
  • Μάρμαρο Θάσου, πιο λευκό από το χιόνι
  • Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
  • Δομικοί και Διακοσμητικοί Λίθοι των μνημείων της Θεσσαλονίκης
  • Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.
  • Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
  • Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ»

Αγαπητοί μου φίλοι

Μέρες που έρχονται, λέω να κρύψω «κάτω από το χαλί», τις απαισιόδοξες σκέψεις και προβλέψεις για όσα –πολλά και ποικίλα- μας ταλανίζουν ως άτομα και ως Έθνος. Πιστεύω, πως είναι προτιμότερο, και για σας και για μένα, ν’ ασχοληθώ με πιο ευχάριστα θέματα. Άλλωστε, όσα καθημερινά συμβαίνουν στην χώρα μας, αρκούν για να μας μαυρίζουν μόνιμα την ψυχή.
Ελάτε, λοιπόν, μαζί μου σ’ ένα ταξιδάκι νοερό και -γιατί όχι –πραγματικό, σε μια γωνιά της Ελλάδας, που μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε σ’ αυτό το τεύχος: στα Κατσανοχώρια Ιωαννίνων. Δεν ξέρω ποια είναι η γνώση ή η εμπειρία σας από την συγκεκριμένη περιοχή. Σε μας ήταν από χρόνια γνωστή, κατ’ όνομα όμως, μόνον. Ποτέ δεν είχαμε σαφή άποψη για τον τόπο, για τα γεωφυσικά, οικιστικά και ιστορικά του χαρακτηριστικά. Άρκεσαν μερικές μόνον μέρες για ν’ αντιληφθούμε ότι τα Κατσανοχώρια είναι –ούτε λίγο ούτε πολύ- ένα ανεπεξέργαστο διαμάντι. Ένα διαμάντι που είναι κρυμμένο, όχι σε κάποιες απόμακρες εσχατιές της Ελλάδας αλλά μόλις δύο –τρεις δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη των Ιωαννίνων, την πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη ενότητα χωριών, βορειότερα των Ιωαννίνων και πίσω από την οροσειρά του Μιτσικελίου. Αναφέρομαι, βέβαια, στα διάσημα, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, Ζαγοροχώρια. Που εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκονται στο επίκεντρο της προτίμησης του ελληνικού και διεθνούς τουριστικού κοινού.
Όπωσδήποτε τα Κατσανοχώρια δεν είναι Ζαγοροχώρια. Δεν διαθέτουν την παραδοσιακότητα των Ζαγορίσιων οικισμών, τις δεκάδες των πετρογέφυρων, των καλντεριμιών και μονοπατιών, την ποικιλία και τα μεγέθη των τουριστικών υποδομών. Ούτε όμως και την πολυκοσμία, τον συνωστισμό ανθρώπων και οχημάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής ή εορτών.
Σε αντιστάθμισμα τα Κατσανοχώρια, προσφέρουν ένα ειδυλλιακό τοπίο σε ορεινό υψίπεδο, μια ντουζίνα διάσπαρτων χωριών με πέτρινα σπίτια και εκκλησίες, εντυπωσιακή θέα στην μεγαλόπρεπη οροσειρά των Τζουμέρκων και εκπληκτικές εικόνες στην χαοτική χαράδρα του Άραχθου ποταμού. Ακόμη περισσότερο, χαρίζουν απλόχερα στους τυχερούς τους επισκέπτες ό,τι προσδοκούν να συναντήσουν στην λιγότερο διάσημη, στην «άλλη» Ελλάδα: ανεπιτήδευτη φιλοξενία, ηρεμία, ανιδιοτελή ανθρώπινη ζεστασιά.
Τα Κατσανοχώρια είναι, κατά τη γνώμη μας, ιδανική βάση εξορμήσεων για κάθε φυσιολάτρη, πεζοπόρο, ανιχνευτή της παράδοσης αλλά και αυθεντικό περιηγητή, που τον γοητεύουν οι ανακαλύψεις τόπων και τοπίων, ελάχιστα γνωστών.
Αξίζει ν’ αναζητήσουμε και να γνωρίσουμε αυτή την άσημη, την μη προνομιούχο, την «άλλη» Ελλάδα. Είμαι βέβαιος πως θα σας κερδίσει διαχρονικά με την ακαταμάχητη γοητεία της. Όπως κι εμάς.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχόμαστε, Αγαπητοί φίλοι, υγεία, ψυχική αντοχή και πολλές ευχές για Χαρούμενες Γιορτές.

 

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901