118

Χειμώνας 2018

σελ. 8-57

Κατσανοχώρια

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας μακρόστενος ορεινός όγκος, σαν πελώριος φυσικός φράχτης, παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δυο γεωγραφικές ενότητες χωριών των Ιωαννίνων. Ο ορεινός όγκος είναι το Μιτσικέλι. Οι ενότητες των χωριών είναι, στα Β τα Ζαγοροχώρια και στα Ν τα Κατσανοχώρια. Παγκοσμίως διάσημα και τουριστικά αξιοποιημένα τα πρώτα, πανελληνίως άγνωστα και με ταπεινή τουριστική αίγλη τα δεύτερα. Αυτή η κραυγαλέα διαφορά αναγνωρισιμότητας μεταξύ των δυο γειτονικών προορισμών του ίδιου νομού, μας παρακίνησε να πάρουμε τις ανηφοριές νότια των Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τα - ελάχιστα γνωστά και σε μας - Κατσανοχώρια.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T7 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Τα χωριά της Λάκκας Αώου

Τα χωριά της Λάκκας Αώου
Εκεί, στους πρόποδες του μεγαλόπρεπου Σμόλικα, απέναντι από την φοβερή πριονωτή κορυφογραμμή της Τύμφης και πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι του Αώου ποταμού, συναντήσαμε έκπληκτοι μια τελείως αθέατη αλυσίδα ορεινών χωριών, που έκτοτε αποτέλεσαν για μας έναν από τους πιο αγαπημένους και επιθυμητούς προορισμούς.
T22 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Αώος, ποτάμι περιπέτειας

Αώος, ποτάμι περιπέτειας
Άλλοτε  ήρεμος και άλλοτε ορμητικός και επικίνδυνος, ο Αώος είναι το αυθεντικό ποτάμι περιπέτειας όπως την έζησαν ο Γιάννης Πρασσάς και η ομάδα του.
T24 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Κουκούλι Ζαγορίου

Κουκούλι Ζαγορίου
Χωρίς να είναι τουριστικά ιδιαίτερα γνωστό, το Κουκούλι είναι ένα γραφικότατο Ζαγοροχώρι, με περιηγητικές δυνατότητες μοναδικές.
T24 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στη συνοριακή γραμμή με ποδήλατο

Στη συνοριακή γραμμή με ποδήλατο
Η διάσχιση των βορείων συνόρων με ποδήλατο δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη, κρύβει όμως πολλές συγκινήσεις και μοναδικές εμπειρίες.
T24 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Η Πίνδος στους αιθέρες

Η Πίνδος στους αιθέρες
Μια ασυνήθιστη προσέγγιση της θρυλικής οροσειράς, γεμάτη με κινδύνους αλλά και χιούμορ από τον Γιάννη Πρασσά και την ομάδα του.
T24 / Μνημεία / Ιωάννινα /

Το Μαντείο της Δωδώνης

Το Μαντείο της Δωδώνης
Στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε μία ειδυλλιακή κοιλάδα διάσπαρτη από φυλλοβόλα δένδρα σώζονται τα ερείπια της Δωδώνης, του αρχαιοτάτου και μακροβιωτάτου μαντείου του ελληνικού κόσμου.
T33 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση της Πίνδου σε 9 ημέρες

Διάσχιση της Πίνδου σε 9 ημέρες
Σ’ ένα σκληρό αγώνα με το χρονόμετρο και κυρίως με τον εαυτό τους, δύο τολμηροί άνθρωποι της περιπέτειας διασχίζουν την Πίνδο από το Γράμμο στους Δελφούς.
T36 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Συρράκο, Ιωαννίνων

Συρράκο, Ιωαννίνων
Αληθινή αετοφωλιά στις περήφανες πλαγιές της Πίνδου, το Συρράκο είναι ένας προορισμός διαχρονικός, που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική και την εξαίσια ομορφιά του.
T39 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Πάργα

Πάργα
Παρά την τεράστια τουριστική ανάπτυξη η μικρή πολιτεία του Ιονίου εξακολουθεί να εκπέμπει μια απέραντη γοητεία.
T42 / Περιήγηση / Ιωάννινα /

Στο Κάστρο των Ιωαννίνων

Στο Κάστρο των Ιωαννίνων
Μια περιδιάβαση στα παλιά κτίρια, τους γραφικούς δρομίσκους και τις ιστορικές στιγμές του Κάστρου, της καρδιάς της πόλης των Ιωαννίνων.
T45 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Άραχθος, πλωτή περιπέτεια

Άραχθος, πλωτή περιπέτεια
Ποτάμι συναρπαστικό από τα δυσκολότερα της Ελλάδας, προσφέρεται για πλωτή περιπέτεια αλλά και για περιήγηση στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ζίτσα

Ζίτσα
Ήπειρος, περιοχή της Ζίτσας με τα περίφημα κρασιά της και το μοναδικό «Θεογέφυρο», αληθινό μνημείο της φύσης, σαν φτιαγμένο από το χέρι του Θεού.
T51 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ποταμός Αχέροντας

Ποταμός Αχέροντας
Στην αρχαιότητα η ζοφερή είσοδος του Άδη. Σήμερα ένας τόπος ειδυλλιακός, που ξυπνάει τη διάθεση για πεζοπορία, περιπέτεια στα ατίθασα νερά ή χαλάρωση στις εξωτικές παραλίες του Ιονίου.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T84 / Δραστηριότητες / Ιωάννινα /

Ορεινή διάσχιση Γράμμου

Ορεινή διάσχιση Γράμμου
Μοναχικός οδοιπόρος ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας οδηγεί με τις φωτογραφίες και την γραφή του σε μία συγκλονιστική διάσχιση της κορυφογραμμής του Γράμμου, που βρίθει από τεκμήρια και μνήμες των αδυσώπητων μαχών του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.
T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Διάφανα νερά με χαριτωμένους τρίτωνες, όχθες με καταπράσινο χορτάρι, θέα του Σμόλικα που προκαλεί δέος. Είναι η περίφημη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, προσιτή ακόμη και σε μικρής ηλικίας πεζοπόρους.

T101 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Οικομουσείο του ποταμού Αώου

Οικομουσείο του ποταμού Αώου
Πηγάζοντας από την Ελλάδα και εκβάλλοντας στην Αλβανία ο Αώος συνδέει άρρηκτα τις δύο χώρες. Το Οικομουσείο του Αώου στοχεύει να αναδείξει την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά των δύο εθνών.
T103 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Το γεφύρι της Πλάκας

Το γεφύρι της Πλάκας
Μετά από 149 χρόνια αγέρωχης αντίστασης στον χρόνο και στην ορμή του ποταμού, το Γεφύρι της Πλάκας, ο πέτρινος γίγαντας των Τζουμέρκων, υποτάχθηκε στην αδιαφορία και αναισθησία της σύγχρονης Πολιτείας.
T112 / Παράδοση / Ιωάννινα /

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).
T114 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Λάιστα

Λάιστα
Μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι σε υπέροχα τοπία και βουνά φτάνουμε στην Λάιστα, το πιο απομονωμένο χωριό του Ζαγορίου, με εξαίρετα μονοπάτια και λιγοστούς ανθρώπους, που μας χαρίζουν αξέχαστη φιλοξενία και ζεστασιά.
T122 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Γράμμος Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Γράμμος Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Μετά από μακρόχρονη αδράνεια φορέων και δημοσίου το ΠΕΣ στα «Λιβάδια Κοτύλης» αποτελεί, από το 2012, ένα αξιοθαύμαστο έργο ως προς την κατανόηση των αιτιών αλλά και την εξάλειψη –στο μέλλον- των επιπτώσεων του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου.
T123 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ζίτσα, των περιηγητών και προσκυνητών

Ζίτσα, των περιηγητών και προσκυνητών
Σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τα Γιάννενα, η περιοχή της Ζίτσας είναι ένας περιηγητικός αλλά άγνωστος παράδεισος, με ανεξάντλητα νερά από τον Καλαμά και τους παραποτάμους του, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακά χωριά και, βέβαια, ονομαστό –εδώ και αιώνες- κρασί.
T124 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βερλίγκα. Ανάβαση στην Τσουκαρέλα

Βερλίγκα. Ανάβαση στην Τσουκαρέλα
Είναι αλήθεια, ότι τα κριτήρια που αναδεικνύουν έναν τόπο στη λίστα των ομορφότερων στην Ελλάδα είναι –εν πολλοίς- υποκειμενικά. Ωστόσο, η Βερλίγκα του Λάκμου είναι, με αντικειμενικά κριτήρια, το σπανιότερο το πιο ιδιόμορφο ορεινό τοπίο στην Ελλάδα.
T126 / Παράδοση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Σούλι

Σούλι
Το Σούλι είναι μια ολοπέτρινη κορδέλα από βουνίσιους διαμελισμούς που κυματίζει ανάμεσα στον Ολύτσικα και τα Ορη Παραμυθιάς, στην οποία έζησαν για πάνω από 200 χρόνια εκείνες οι αρρενωπές ψυχές που τους είπαν Σουλιώτες.
T133 / Περιήγηση / Ιωάννινα /

Ματσούκι - Μονή Βύλιζας

Ματσούκι  -  Μονή Βύλιζας
To Mατσούκι και η Μονή Βύλιζας συνθέτουν ένα ισχυρό δίπολο ιστορικού και γεωφυσικού ενδιαφέροντος σε μιαν απομονωμένη γωνιά της Ηπειρωτικής ενδοχώρας. Είναι σφηνωμένα κάτω από τις κορυφές τριών μεγάλων Ηπειρωτικών βουνών.
T134 / Δραστηριότητες / Ιωάννινα /

Μέτσοβο- Ursa Trail

Μέτσοβο- Ursa Trail
Στην τοπική, λατινογενή, βλάχικη γλώσσα ursa σημαίνει αρκούδα. Πιστεύουμε πως η πρώτη διάνοιξη σε αυτά τα μονοπάτια έγινε πριν από χιλιάδες  χρόνια από αυτό το ευγενικό ζώο. Ένας από τους στόχους του αγώνα είναι η προστασία της καφέ αρκούδας και η ευαισθητοποίηση επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον.
T135 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Αώος

Αώος
Ένα μοναδικό ποτάμι ελεύθερης ροής που πηγάζει από τα βουνά της Πίνδου, βόρεια του Μετσόβου, ρέει βόρεια και ενώνεται με τους δύο κύριους παραποτάμους του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο, διασχίζει τα ελληνοαλβανικά σύνορα όπου μετονομάζεται σε Vjosa, και εκβάλλει 270 χιλιόμετρα πιο μακριά στην Αδριατική θάλασσα.
T136 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Πηγές Αώοου και χωριά ανατολικού Ζαγορίου

Πηγές Αώοου και χωριά ανατολικού Ζαγορίου
Μια τεχνητή λίμνη που έγινε το 1991, δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικό. Υπέροχα νερά και επιβλητικά λιβάδια, στην «καρδιά» της Πίνδου. Μια είσοδος στο Ανατολικό Ζαγόρι με κρυμμένες ομορφιές σε καταρράκτες, λίμνες με νούφαρα, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, μοναστήρια και μικρά ορεινά χωριά.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901