ΤΕΥΧΟΣ 102

Δεκέμβριος 2014

ΘΕΜΑΤΑ

  • Ποταμός Πραμόριτσα Βοΐου
  • Γαλάζια λίμνη Σκρά
  • Γυναικόκαστρο
  • Φαράγγι Βουραϊκού
  • Το Φαράγγι των Αφετών

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΚΡΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ


Αγαπητοί µου φίλοι,

Το ποικιλόµορφο ελληνικό τοπίο έχει έναν µοναδικό τρόπο να µάς ελκύει, ανεξάρτητα αν είναι µεγαλειώδες ή ταπεινό. Και είναι τόσο πιο πολύ γοητευτικό, όσο λιγότερο συνυπάρχουν µαζί του έργα ανθρώπων και, κυρίως, Νεοελλήνων. Είναι όλα αυτά τα ποικίλα κατασκευάσµατα από διάφορα υλικά που, στις περισσότερες περιπτώσεις, χαρακτηρίζονται από αλαζονικές διαστάσεις, προχειρότητα κατασκευής, µίζερη αρχιτεκτονική και, χαµηλού επιπέδου, αισθητική. Κάποιες φορές, ωστόσο, η ανθρώπινη δράση όχι µόνον δεν προσβάλλει αλλά - απεναντίας- συµπληρώνει και αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον.

Την αρµονική αυτή συνύπαρξη συναντάµε, µπροστά σε έργα παλαιότερων εποχών. Ας θυµηθούµε πόσο τέρπει την αισθητική και την όρασή µας η θέα ενός πέτρινου γεφυριού ή καλντεριµιού, η πετρόχτιστη τοιχοποιία ενός ναού ή µοναστηριού, οι πλακοσκέπαστες στέγες των σπιτιών ενός ορεινού χωριού. Αυτά και τόσα ακόµη έργα, κοσµούν τα τοπία της ελληνικής υπαίθρου µε την ανθρώπινη κλίµακα και την αυθεντική τους αρχιτεκτονική.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια σύγχρονα έργα, που εναρµονίζονται απόλυτα µε το φυσικό τους περιβάλλον. Ένα τέτοιο έργο είναι η ανάπλαση και ανάδειξη των Καταρρακτών και της Γαλάζιας Λίµνης στις πυκνοδασωµένες πλαγιές του Πάικου, κοντά στον ιστορικό οικισµό του Σκρα. Είχαµε την τύχη να γνωρίσουµε τον τόπο το µακρινό 1996, χάρη στην προτροπή και ξενάγηση του Δηµήτρη Τσολάκη, Γραµµατέα - τότε - της κοινότητας Σκρα. Κατηφορικός, δύσβατος χωµατόδροµος, πυκνή ζούγκλα από χόρτα και κλαδιά, λασπωµένο, ανεπαίσθητο µονοπάτι. Εκεί µέσα, άγνωστη στο ευρύ κοινό, ήταν κρυµµένη η απαράµιλλη γοητεία των βουερών, αφρισµένων καταρρακτών, των µικροσπηλιών και της γαλάζιας λιµνούλας µε τα διάφανα νερά.

Με την πρώτη εκείνη - πανελλαδικά - δηµοσίευση και παρουσίαση, ευαισθητοποιήθηκαν οι Νοµαρχιακές αρχές του Κιλκίς και ξεκίνησε το έργο ανάπλασης και ανάδειξης. Σήµερα, 18 χρόνια µετά, απολαµβάνουµε κι εµείς, µαζί µε χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτες, το ονειρεµένο τοπίο του Σκρα, µέσα από ένα συνολικό έργο, άψογα κατασκευασµένο µε πέτρα και ξύλο, τα φυσικά ντόπια υλικά.

Μακάρι τούτο το έργο να βρει κι άλλους µιµητές. 

Οι συνεργάτες µου κι εγώ σας ευχόµαστε Ευτυχισµένες Γιορτές.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901