ΤΕΥΧΟΣ 61

Ιανουάριος 2008

ΘΕΜΑΤΑ

  • Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων
  • Στα Πομακοχώρια της Ξάνθης
  • Τα πουλιά του Έβρου
  • Σπειρουλίνα
  • Σισάνι Κοζάνης
  • Στα μονοπάτια των ανθρώπων του Προυσιώτη

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Αγαπητοί μου φίλοι,

Τις τελευταίες μέρες – επηρεασμένος ίσως από την χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων που πλησιάζουν – προσπαθώ να υιοθετήσω μια συνολική θετική σκέψη, να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Αφήνω λοιπόν να με οδηγήσουν οι ονειροπολήσεις μου – το μόνο άλλωστε ωραίο πράμα που μπορεί ο καθένας μας να απολαύσει ανέξοδα – σε ότι ωραιότερο μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα και στους ανθρώπους της. Και είναι τόσα πολλά και καλά όλα αυτά που θα ήθελε να συμβούν.
Να, βλέπω για παράδειγμα τον εθνικό μας αερομεταφορέα, την πολύπαθη «Ολυμπιακή», να ξανανοίξει όπως άλλοτε περήφανα τα φτερά της και να μεταφέρει με εξαιρετική κερδοφορία τα εκατομμύρια των επιβατών της. Πόση ευτυχία θα αισθάνονταν οι εργαζόμενοι, οι Υπουργοί Μεταφορών και Οικονομίας και Βρυξέλλες! Ευτυχείς θα αισθάνονταν και κάποιοι υπουργοί και βουλευτές που, ένεκα κερδοφορίας και ευμάρειας, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν την κοινωνική τους πολιτική τακτοποιώντας και κάποιους…υμετέρους.
Το βλέμμα μου τώρα πάει λίγο πιο μακρυά, προσπαθεί ν’ ανιχνεύσει το συνταξιοδοτικό μέλλον των ανθρώπων αυτού του τόπου. Κι εδώ οι εξελίξεις είναι ιδανικές. Δυο – τρία ταμεία υπάρχουν όλα κι όλα, εύρωστα, υγιή, που αντλούν την οικονομική τους δύναμη από την εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής, αφού δεν υπάρχει κανένας ανασφάλιστος. Η σύνταξη είναι για όλους μεγάλη, ισούται μ’ έναν αξιοπρεπή μισθό. Το όριο ζωής έχει αυξηθεί θεαματικά κι έτσι οι συνταξιούχοι απολαμβάνουν για πολλά χρόνια μια άνετη ζωή.
Σαν από δορυφόρο ξαναβλέπω την Πελοπόννησο. Ψάχνω να βρω καφετιές, σκούρες εκτάσεις μα οι μόνες μ’ αυτό το χρώμα προέρχονται από τα σκούρα οργωμένα χώματα στα χωράφια. Λόφοι, πεδιάδες, φαράγγια και βουνά είναι καταπράσινα και παραμένουν συνέχεια έτσι, αφού κάθε χρόνο η προληπτική δράση του Στρατού έχει εξαφανίσει τελείως τις πυρκαγιές. Στα καμένα χωριά, εξάλλου, τα πάντα έγιναν όπως ήταν και καλύτερα: πέτρινα σπίτια, πολλοί νέοι άνθρωποι, σχολεία με παιδιά, εισόδημα ικανοποιητικό από γεωργία, κτηνοτροφία, ήπιο τουρισμό. Πολλοί κάτοικοι των μεγαλουπόλεων επιστρέφουν παρακινημένοι από την ποιότητα ζωής.
Στην πολιτική σκηνή τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Μετά τις μακροχρόνιες διαμάχες όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν συμπράξει και, με απόλυτα δημοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες, επιλέγουν τους άριστους. Οι ηγέτες αυτοί, ως άριστοι, έχουν τακτοποιήσει με τον ιδανικότερο τρόπο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Το Αιγαίο είναι θάλασσα διαρκούς χαράς και διακοπών, οι βόρειοι γείτονες μας δέχθηκαν με ευγνωμοσύνη το όνομα που τους δώσαμε, η Ελλάδα προσελκύει, 12 μήνες το χρόνο, 30 εκατομμύρια ευτυχισμένους επισκέπτες, σε όλη τη χώρα αξιοποιούνται πλέον ο ήλιος κι ο αέρας, τα εργοστάσια της Πτολεμαΐδας είναι ανάμνηση μακρινή.
-Μα, είναι δυνατόν να είσαι τόσο αιθεροβάμων; μου λέει η Άννα.
Όχι, δεν είμαι αιθεροβάμων, απλά, με λίγη παραπάνω θετική σκέψη οραματίστηκα ένα μοντέλο εξέλιξης της Ελλάδας κι ένα μοντέλο ζωής που θα ταίριαζε στους ανθρώπους αυτού του τόπου.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχόμαστε ευτυχισμένα Χριστούγεννα.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901