61

Ιανουάριος 2008

σελ.36-69

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η πρώτη μας προσέγγιση με το Άνω Πωγώνι ήταν κάπως ανορθόδοξη. Αντί ν’ ακολουθήσουμε το κεντρικό οδικό δίκτυο και την άσφαλτο, φτάσαμε στον τόπο μέσα από δασικούς δρόμους και βουνά. Στην πραγματικότητα το Πωγώνι μας προέκυψε τυχαία, αφού βασικός μας προορισμός ήταν ο συνώνυμος οικισμός του …Πωγωνίσκου. Ποιος είναι όμως ο Πωγωνίσκος; Ένας μικρός και αθέατος οικισμός στις δυτικές εσχατιές του Δήμου Κόνιτσας, χαμένος μέσα στα βουνά. Μόνον συμπτωματικά μπορεί κάποιος να βρεθεί στον Πωγωνίσκο, αφού το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής τελειώνει στη φημισμένη βυζαντινή Μονή του Μολυβδοσκέπαστου και λίγο ψηλότερα, στο ομώνυμο χωριό.
Ωστόσο, στη στροφή του δρόμου προς τον οικισμό του Μολυβδοσκέπαστου υπάρχει μια ταπεινή πινακιδούλα. Πάνω της γράφει: Πωγωνίσκος. Κανένας γνήσιος ταξιδευτής δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος στη θέα της πινακίδας. Η κατεύθυνσή της παραπέμπει σ’ έναν στενό ασφαλτόδρομο, που διεισδύει και εξαφανίζεται σε βραχώδες στόμιο φαραγγιού. Υπακούοντας στην περιέργειά μας διαβαίνουμε την πελώρια φυσική πύλη των βράχων και ξαφνικά βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε μια μακρόστενη κοιλάδα με βοσκοτόπια, ανάμεσα σε απότομες πλαγιές. Ο δρομίσκος διασχίζει αρχικά με ήπιες και στη συνέχεια με απότομες κλίσεις την κοιλάδα. Στο τέρμα της ανηφοριάς αρχίζουν οι εκπλήξεις. Και πρώτα τα υπολείμματα του παλιού οικισμού, ξερολιθιές κατάσπαρτες εδώ και εκεί, που κάποτε συνιστούσαν τον Πωγωνίσκο. Αμέσως μετά προβάλλει η εκκλησία, το μοναδικό οικοδόμημα που απομένει από το παρελθόν όρθιο στη θέση του. Κοντά της έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο νέος οικισμός, καμιά δεκαριά σπίτια όλα κι όλα, με κόκκινες σκεπές, κεραίες τηλεοράσεων αλλά πορτοπαράθυρα σφαλισμένα. Είναι φανερό, ότι περιστασιακά πια κατοικείται ο Πωγωνίσκος. Στη σημερινή εποχή ελάχιστοι μπορούν ν’ αντέξουν αυτή την ερημιά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΟ τόπος είναι συναρπαστικός, ένα απόκρυφο οροπέδιο σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων. Το υψίπεδο εκτείνεται προς τα βόρεια, απόλυτα επίπεδο, καλυμμένο με χορτάρι. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά το λιβαδοτόπι διακόπτεται από πυκνό δάσος φυλλοβόλων. Ακριβώς από πάνω αρχίζουν οι απότομες, γυμνές πλαγιές της Νεμέρτσικας, του εντυπωσιακού ορεινού όγκου που χωρίζει Ελλάδα και Αλβανία.
Έξω από τον περίβολο του μικρού κοιμητηρίου του χωριού ορθώνεται ένα πελώριο σφενδάμι. Μπροστά του ακριβώς περνάει ένας χωματόδρομος, που ανηφορίζει και χάνεται στην πυκνοδασωμένη πλαγιά του βουνού.
- Πολύ θάθελα να ξέρω που βγάζει αυτός ο δρόμος, λέω στον φίλο μου τον Πέτρο. Ας πάμε λίγο παραπάνω.
Ήξερα βέβαια, πως το «λίγο παραπάνω» σήμαινε ως το τέρμα της διαδρομής. Δεν το μετανιώσαμε ποτέ. Εκείνο το Μαγιάτικο απόγευμα περιπλανηθήκαμε για ένα τρίωρο, ως το πέσιμο του ήλιου, σε μια άγνωστη και εκτεταμένη δασική περιοχή στις Ν και ΝΑ απολήξεις της Νεμερτσίκας. Διασχίζουμε αρχικά πυκνό δάσος με μεγάλη ποικιλία φυλλοβόλων από σφενδάμια, γάβρους, φράξους, βαλανιδιές, αγριοφουντουκιές και καστανιές. Από κάποιο άνοιγμα προβάλλει στο βάθος του ανατολικού ορίζοντα η Κόνιτσα. Τρία χιλιόμετρα πιο πάνω μια διακλάδωση του δρόμου ανηφορίζει απότομα δεξιά. Χαμηλώνουμε αριστερά, περνάμε πάνω από τον μεγάλο οικισμό του Κεφαλόβρυσου και συνεχίζουμε την βουνίσια μας περιπλάνηση. Το δασικό δίκτυο είναι δαιδαλώδες με πολλά αδιέξοδα. Το τοπίο είναι ποικίλο. Πυκνά δάση εναλλάσσονται με ξέφωτα, παντού φυτρώνουν αγριολούλουδα, πρόβατα βόσκουν αμέριμνα χωρίς την παρουσία βοσκού. Να μια πετρόχτιστη υδατοδεξαμενή, βαλανιδιές εντυπωσιακές, αιωνόβιες. Να κι ένα ξωκκλήσι σχεδόν μέσα στο δάσος. Η επικλινής σκεπή και η θέση του θυμίζουν πιο πολύ ορειβατικό καταφύγιο. Λίγο αργότερα ο δρόμος χαμηλώνει, αποκαλύπτοντας μερικές πρώτες κεραμοσκεπτές και αμέσως μετά ένα μεγάλο και ωραίο χωριό με πολλά πέτρινα σπίτια, πραγματικά αρχοντόσπιτα. Μετά από 20 σχεδόν χιλιόμετρα δασικής περιπλάνησης έχουμε φτάσει απρόσμενα στο Βασιλικό, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς του Δήμου Πωγωνίου. Η ασφάλτινη επιστροφή μας στην Κόνιτσα δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόλυτη ηρεμία και την αμεσότητα της φύσης στην δασική διαδρομή.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T67 / Περιήγηση /

Έδεσσα

Έδεσσα
Τόπος πανέμορφος η Έδεσσα, με γοητευτικές παραδοσιακές γωνιές, διεκδικεί πιθανότατα, περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα, τον τίτλο της «Πόλης του Νερού».
T69 / Δραστηριότητες /

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης
Μερικά χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι η Κάλυμνος θα εξελίσσετο σ΄έναν από τους πιο διάσημους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς με 1300 περίπου διαδρομές.
T74 / Περιήγηση /

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά
Δράγανο, μικρός ημιορεινός οικισμός στα δυτικά της Λευκάδας, με παραδοσιακά σπίτια, ωραίο φυσικό περιβάλλον και άμεση πρόσβαση στις διάσημες ακτές Πόρτο Κατσίκι, Γιαλό και Εγκρεμνούς.
 
T83 / Φυσικό περιβάλλον /

Νήσος Θύμαινα

Νήσος Θύμαινα

Σε απόσταση μόλις 10’ από τους Φούρνους η Θύμαινα είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του Αρχιπελάγους, ένα αληθινό ησυχαστήριο για αυθεντικούς περιηγητές.

T90 / Φυσικό περιβάλλον /

Αλυκές

Αλυκές

Τόσο χρήσιμο στην καθημερινότητά μας αλλά και τόσο απαραίτητο σε πάμπολλες χρήσεις, το γνώριμό μας αλάτι παρουσιάζεται σ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας, σ’ ένα άρθρο ιδιαίτερα συναρπαστικό.

T105 / Φυσικό περιβάλλον /

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Ο θαυμαστός κόσμος των γυμνοβράγχιων, των σαλιγκαριών της θάλασσας είναι από τους πρώτους οργανισμούς, που με την ποικιλομορφία σε χρώματα, μεγέθη και σχήματα, θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός παρατηρητή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

T30 / Μνημεία /

Μπεζεστένια

Μπεζεστένια
Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα. Πόλεις με σημαντική παρουσία και ιστορία και με ένα κοινό χαρακτηριστικό στην μακρινή πορεία τους : τα Μπεζεστένια
T114 / Μνημεία /

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο  Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας
Στο Αρχιπέλαγος του Svalbard, στο ενδιάμεσο Νορβηγίας και Βορείου Πόλου, ο Άρης Βούλγαρης συμμετέχει με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων στην αποστολή για την παρατήρηση και φωτογράφιση του συναρπαστικού φαινομένου της Ολικής Έκλειψης Ηλίου.
T114 / Περιήγηση /

Λάιστα

Λάιστα
Μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι σε υπέροχα τοπία και βουνά φτάνουμε στην Λάιστα, το πιο απομονωμένο χωριό του Ζαγορίου, με εξαίρετα μονοπάτια και λιγοστούς ανθρώπους, που μας χαρίζουν αξέχαστη φιλοξενία και ζεστασιά.
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια
Η Ποσειδωνία είναι ένα φυτό που σχηματίζει εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια λίγο βαθύτερα από την επιφάνεια της θάλασσας εως και τα 40 μέτρα βάθος, εκεί που φτάνει ικανοποιητική ποσότητα ηλιακού φωτός που επιτρέπει στο θαλάσσιο φυτό να φωτοσυνθέσει.
T120 / Παράδοση /

Tα μέταλλα και εμείς

Tα μέταλλα και εμείς
Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, τα ορυκτά, τα πετρώματα και τα μέταλλα αποτελούν τις απαραίτητες και αναντικατάστατες πρώτες ύλες, τόσο για την επιβίωση όσο και για την συνολική τεχνογνωσία και πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου.
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Χρυσαετός

Χρυσαετός
Πώς να ξεκινήσεις ένα άρθρο για ένα βασιλιά; Πώς να διαλέξεις τις λέξεις και τι να γράψεις; Όμως ποια η αξία ενός άρθρου χωρίς τις ανάλογες σε ύφος και ομορφιά φωτογραφίες; Πώς να καταφέρεις να φωτογραφίσεις τον πραγματικά άγριο και σπάνιο για τη χώρα μας αετό;
T121 / Φυσικό περιβάλλον /

Χουχουριστής, Strix aluco

Χουχουριστής, Strix aluco
Γιατί να γράψεις για ένα τόσο κοινό είδος, εφόσον υπάρχουν τόσα σπάνια και ιδιαίτερα είδη; Όταν συναντάς αυτό το σχετικά πολυπληθές νυκτόβιο είδος, εντυπωσιάζεσαι και πραγματικά μαγνητίζεσαι από το σκοτεινό και μαύρο βλέμμα του. 

Αξία Άρθρου: 0.50 €