61

Ιανουάριος 2008

134-155

Τα πουλιά του Έβρου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πέρασαν πάνω από δύο ώρες αφ' ότου μπήκα στην "καλύπτρα" και ακόμη να φανούν μεγάλα αρπακτικά. Μόνο καμιά δεκαριά κοράκια χοροπηδούν  τσιμπολογώντας τα ψοφίμια. Βρίσκομαι στην "ταΐστρα" του δάσους της Δαδιάς ελπίζοντας να φωτογραφίσω τα πουλιά που θα κατέβουν να φάνε. Η  ειδική άδεια, με τη βοήθεια του Γιώργου Χανδρινού, έφθασε επιτέλους εχθές από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης στο γραφείο της WWF και τα στελέχη της, Δώρα Σκαρτσή και Γιάννης Μαρίνος προετοίμασαν το εγχείρημά μου.Το πρωΐ στον καταυλισμό με περίμενε ο Πέτρος Μπαμπάκας (υπάλληλος στο γραφείο περιβάλλοντος της νομαρχίας Έβρου) με το NIVA της Νομαρχίας και καμιά εικοσαριά ψόφια γουρουνάκια, προσφορά κάποιου χοιροτροφείου. Φτάσαμε στην ταΐστρα, στην καρδιά του δάσους, με τον Πέτρο να με συμβουλεύει σ' όλη τη διαδρομή πώς να αποφύγω την αποτυχία. Η καλύπτρα είναι μια μικρή καλύβα από πλαστικό, που φτιάχτηκε για να καθιστά αόρατους τους φωτογράφους που επιθυμούν διακαώς να απαθανατίσουν το λουκούλειο γεύμα των πτωματοφάγων. Μπήκα μέσα και ο Πέτρος αφού έκλεισε πίσω μου την πόρτα άνοιξε την περίφραξη και σκόρπισε τα γουρουνάκια μέσα στην ταΐστρα. "Ακίνητος όπως σου είπα και κλείσε καλά την τρύπα, θα έρθουμε να σε πάρουμε το σούρουπο" ήταν τα τελευταία του λόγια πριν φύγει.

Κείμενο: Γιώργος Αβαγιανός

Φωτογραφίες: Γιώργος Αβαγιανός

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T16 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου
Ο καθηγητής Ευάγγελος Βελιτζέλος μας ξεναγεί σε νέα άγνωστα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς.
T23 / Παράδοση / Έβρος /

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί
Δίπλα στον Έβρο, στις βορειοανατολικές εσχατιές της Ελλάδας, η θρυλική "Πολιτεία του Μεταξιού" συνεχίζει τη μεγάλη της παράδοση στην σηροτροφία και μεταξουργία.
T32 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου
Διάσημο για τα αρπακτικά πουλιά που φιλοξενεί, το Δάσος Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Μεταξάδες

Μεταξάδες
Με πέτρα από τα ντόπια νταμάρια και εξαίρετη αρχιτεκτονική, οι Μεταξάδες στον Βόρειο Έβρο μπορούν να θεωρηθούν ως ένας οικισμός από τους πιο παραδοσιακούς και ωραίους στην Ελλάδα.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Ευρωθήραμα

Ευρωθήραμα
Στις εσχατιές του Έβρου το Ευρωθήραμα είναι ένα πρότυπο εκτροφείο θηραμάτων και ταυτόχρονα ένας προορισμός με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.
T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το ψαροκάλυβο του Έβρου

Το ψαροκάλυβο του Έβρου
Σύνορο Ελλάδας και Τουρκία, ένα οικοσύστημα σπάνιας αξίας και ομορφιάς. Παράλληλα τόπος διαμονής και εργασίας των ψαράδων του, μιας ιδιαίτερης κοινωνίας ανθρώπων, που μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο. 
T92 / Μνημεία / Έβρος /

Διδυμότειχο

Διδυμότειχο

Στις ΒΑ εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και τον Έβρο, επισκεπτόμαστε το Διδυμότειχο, που με το Βυζαντινό Κάστρο και την αρχαία Πλωτινόπολη αποτελεί ένα πολύ συναρπαστικό προορισμό.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901