92

Μάρτιος 2013

σελ 64-111

Διδυμότειχο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεν ήταν καθόλου άγνωστο το Διδυμότειχο. Απλά, με το περίφημο «Διδυμότειχο Blues» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η ακριτική πολιτεία έγινε διάσημη για χρόνια, απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

Νεολιθική Περίοδος. Εποχή του Σιδήρου, Κλασσική Αρχαιότητα και Βυζάντιο, είναι μερικοί μόνον από τους ιστορικούς σταθμούς του Διδυμότειχου. Που, χτισμένο όπως είναι ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και στον Έβρο, μας εντυπωσιάζει με τα Βυζαντινά του τείχη, τις ανασκαφές στον λόφο της Αρχαίας Πλωτινόπολης αλλά και το έντονο τοπικό χρώμα, σ’ έναν ξεχωριστό συνδυασμό σύγχρονης ζωής και αύρας ανατολής.

Μ. Βυζαντινός ναΐσκος Αγ. Αικατερίνης 14ου αιώνα. Λουτρά Αχμέντ 1571-1572. Υπόσκαφα στον λόφο του Καλέ. Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Αθανασίου 1834. Μεγάλο Τέμενος 14ου αιώνα. Αρμενικός Ναός Αγ. Γεωργίου του 1826, Λόφος Πλωτινόπολης.

Π. Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου. Παζάρι της Τρίτης. Παραδοσιακό Ραφτάδικο του Πασχάλη Χρηστίδη. Εργαστήριο Ψηφιδωτού, Ζωγραφικής και Αγιογραφίας του Γιάννη Σαρσάκη.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ, Έβρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T16 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου
Ο καθηγητής Ευάγγελος Βελιτζέλος μας ξεναγεί σε νέα άγνωστα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς.
T23 / Παράδοση / Έβρος /

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί
Δίπλα στον Έβρο, στις βορειοανατολικές εσχατιές της Ελλάδας, η θρυλική "Πολιτεία του Μεταξιού" συνεχίζει τη μεγάλη της παράδοση στην σηροτροφία και μεταξουργία.
T32 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου
Διάσημο για τα αρπακτικά πουλιά που φιλοξενεί, το Δάσος Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Μεταξάδες

Μεταξάδες
Με πέτρα από τα ντόπια νταμάρια και εξαίρετη αρχιτεκτονική, οι Μεταξάδες στον Βόρειο Έβρο μπορούν να θεωρηθούν ως ένας οικισμός από τους πιο παραδοσιακούς και ωραίους στην Ελλάδα.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Ευρωθήραμα

Ευρωθήραμα
Στις εσχατιές του Έβρου το Ευρωθήραμα είναι ένα πρότυπο εκτροφείο θηραμάτων και ταυτόχρονα ένας προορισμός με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.
T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το ψαροκάλυβο του Έβρου

Το ψαροκάλυβο του Έβρου
Σύνορο Ελλάδας και Τουρκία, ένα οικοσύστημα σπάνιας αξίας και ομορφιάς. Παράλληλα τόπος διαμονής και εργασίας των ψαράδων του, μιας ιδιαίτερης κοινωνίας ανθρώπων, που μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο. 
T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901