32

Μάρτιος 2003 - ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

42-105

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ευρύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει το Δάσος Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου, βρίσκεται στο κέντρο του νομού Έβρου, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Το ανάγλυφο της περιοχής είναι εξαιρετικά ποικίλο και χαρακτηρίζεται από μικρές και μεγάλες κοιλάδες, αμέτρητους λοφίσκους, βραχώδεις κορυφές, ρεματιές και χαράδρες με πλούσια ρέματα, απέραντες δασωμένες εκτάσεις αλλά και πολλά ξέφωτα ανάμεσά τους, που δημιουργούν ένα μοναδικό μωσαϊκό βιοτόπων. Η γειτνίασή της με τον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, που είναι τα στενά του Βοσπόρου, έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία σπάνιων μεταναστευτικών πουλιών. Πράγματι, στο Δάσος της Δαδιάς έχουν παρατηρηθεί 36 από τα συνολικά 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη. Από αυτά, άλλα ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή, άλλα περνούν από αυτήν κατά τη μετανάστευσή τους και περίπου 19-20 είδη φωλιάζουν στο Δάσος της Δαδιάς.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή, Γρ. Αζορίδης, Αρχείο WWF

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ, Έβρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T16 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου
Ο καθηγητής Ευάγγελος Βελιτζέλος μας ξεναγεί σε νέα άγνωστα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς.
T23 / Παράδοση / Έβρος /

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί
Δίπλα στον Έβρο, στις βορειοανατολικές εσχατιές της Ελλάδας, η θρυλική "Πολιτεία του Μεταξιού" συνεχίζει τη μεγάλη της παράδοση στην σηροτροφία και μεταξουργία.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Μεταξάδες

Μεταξάδες
Με πέτρα από τα ντόπια νταμάρια και εξαίρετη αρχιτεκτονική, οι Μεταξάδες στον Βόρειο Έβρο μπορούν να θεωρηθούν ως ένας οικισμός από τους πιο παραδοσιακούς και ωραίους στην Ελλάδα.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Ευρωθήραμα

Ευρωθήραμα
Στις εσχατιές του Έβρου το Ευρωθήραμα είναι ένα πρότυπο εκτροφείο θηραμάτων και ταυτόχρονα ένας προορισμός με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.
T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το ψαροκάλυβο του Έβρου

Το ψαροκάλυβο του Έβρου
Σύνορο Ελλάδας και Τουρκία, ένα οικοσύστημα σπάνιας αξίας και ομορφιάς. Παράλληλα τόπος διαμονής και εργασίας των ψαράδων του, μιας ιδιαίτερης κοινωνίας ανθρώπων, που μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο. 
T92 / Μνημεία / Έβρος /

Διδυμότειχο

Διδυμότειχο

Στις ΒΑ εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και τον Έβρο, επισκεπτόμαστε το Διδυμότειχο, που με το Βυζαντινό Κάστρο και την αρχαία Πλωτινόπολη αποτελεί ένα πολύ συναρπαστικό προορισμό.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901