23

Σεπτέμβριος 2001 - ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

110-139

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ακόμα και η πιο σύντομη επαφή μαζί του αφήνει μιαν ανάμνηση αξεπέραστης απαλότητας. 
Είναι το φυσικό μετάξι, ένα από τα πιο στιλπνά, φινετσάτα και αιθέρια δημιουργήματα του ανθρώπου και της φύσης. Σε πουκάμισα, φουλάρια και γραβάτες, σε φορέματα, παλιούς τσεβρέδες ή κομψότατα χειροτεχνήμα-τα, η αίσθηση της υφής του μεταξιού είναι μοναδική και ασύγκριτη. Καμιά άλλη φυσική ή τεχνητή ίνα δεν συνδυάζει την ποιότητα, λεπτότητα και καθαρότητα του μεταξιού.
Πολύτιμο, σπάνιο και απαγορευμένο στους "κοινούς θνητούς" για χιλιάδες χρόνια, γεννημένο με τρόπο θρυλικό στα βάθη της Ανατολής, το μετάξι εξακολουθεί, παράλληλα με το χρυσό, να διατηρεί αναλλοίωτη τη λάμ-ψη του ανά τους αιώνες. Η ιστορία του μυθική, ο τρόπος παρασκευής του πολύπλοκος, γεμάτος ιδιαιτερότητες και λεπτές ισορροπίες, που αν έστω και λίγο διαταραχθούν, επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα η ακόμα και την δημιουργία του.
Αυτόν, τον άγνωστο στους πολλούς, "δρόμο του μεταξιού", που περιλαμβάνει όλα τα διαδοχικά στάδια, από την εκτροφή του μικρούλη μεταξο-σκώληκα ως το τελικό προϊόν που όλοι θαυμάζουμε, θα προσπαθήσουμε ν' ανακαλύψουμε μέσα από το γλαφυρό και απόλυτα διαφωτιστικό κείμενο που μας εμπιστεύθηκε η Ανδρομάχη Οικονόμου, εθνολόγος και προϊσταμένη του τμήματος μουσείων του ΠΤΙ ΕΤΒΑ.
Τα βήματά μας μας οδηγούν στο Σουφλί, τον τόπο που περισσότερο από κάθε άλλον στην Ελλάδα δικαιούται τον τίτλο της "πατρίδας του μεταξιού". Θα είναι ένα οδοιπορικό συναρπαστικό, γεμάτο εκπλήξεις για τον αμύητο.
Ας το απολαύσουμε.

Κείμενο: Αδρομάχη Οικονόμου, Εθνολόγος - Παναγιώτα Οικονόμου, Αρχιτέκτων

Φωτογραφίες: Ανέστης Ρέκκας, Φωτ. Αρχείο ΠΤΙ ΕΤΒΑ ΒΑΝΚ, ΚΠΕ Σουφλίουθ

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ, Έβρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T16 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου
Ο καθηγητής Ευάγγελος Βελιτζέλος μας ξεναγεί σε νέα άγνωστα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς.
T32 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου
Διάσημο για τα αρπακτικά πουλιά που φιλοξενεί, το Δάσος Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Μεταξάδες

Μεταξάδες
Με πέτρα από τα ντόπια νταμάρια και εξαίρετη αρχιτεκτονική, οι Μεταξάδες στον Βόρειο Έβρο μπορούν να θεωρηθούν ως ένας οικισμός από τους πιο παραδοσιακούς και ωραίους στην Ελλάδα.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Ευρωθήραμα

Ευρωθήραμα
Στις εσχατιές του Έβρου το Ευρωθήραμα είναι ένα πρότυπο εκτροφείο θηραμάτων και ταυτόχρονα ένας προορισμός με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.
T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το ψαροκάλυβο του Έβρου

Το ψαροκάλυβο του Έβρου
Σύνορο Ελλάδας και Τουρκία, ένα οικοσύστημα σπάνιας αξίας και ομορφιάς. Παράλληλα τόπος διαμονής και εργασίας των ψαράδων του, μιας ιδιαίτερης κοινωνίας ανθρώπων, που μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο. 
T92 / Μνημεία / Έβρος /

Διδυμότειχο

Διδυμότειχο

Στις ΒΑ εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και τον Έβρο, επισκεπτόμαστε το Διδυμότειχο, που με το Βυζαντινό Κάστρο και την αρχαία Πλωτινόπολη αποτελεί ένα πολύ συναρπαστικό προορισμό.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901