34

Ιούλιος 2003 - ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

146-165

Ευρωθήραμα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Βρισκόμαστε εδώ και μερικές ώρες στο Ευρωθήραμα, τη μεγαλύτερη ίσως μονάδα εκτροφής θηραμάτων στην Ελλάδα. Έτσι, αντί μετά την πολυήμερη παραμονή μας στους Μεταξάδες να στραφούμε προς τη Θεσσαλονίκη και το νότο, εμείς συνεχίζουμε ακόμα βορειότερα και φτάνουμε στον Πεντάλοφο, έναν από τους ακρότατους οικισμούς του Έβρου και της Ελληνικής επικράτειας. Δεν ξέρω πού οφείλεται ακριβώς αυτή η μαγνητική έλξη που εξασκούν επάνω μας οι εσχατιές της Ελληνικής γης. Το βέβαιο είναι, ότι κάθε φορά που η ταξιδιωτική μας δίψα μας οδηγεί στα γεωγραφικά όρια της ηπειρωτικής ή νησιωτικής Ελλάδας, αισθανόμαστε μια παράξενη συγκίνηση.
Η διαδρομή από τους Μεταξάδες ως τον Πεντάλοφο είναι 26 χιλιόμετρα ακριβώς και περνάει διαδοχικά από τους οικισμούς Λάδη, Κυπρίνος και Κόμαρα. Είναι μια όμορφη και ενδιαφέρουσα διαδρομή, όπως άλλωστε οι περισσότερες στον Έβρο. Περνάει και πάλι ανάμεσα από εκτεταμένες καλλιεργημένες εκτάσεις, που ξεκουράζουν τη ματιά του ταξιδιώτη με τα ωραία γεωμετρικά σχήματα και τους ποικίλους χρωματικούς τόνους της γης. Σ' ένα σημείο, πριν από τα Κόμαρα, συναντάμε την μεγάλου μήκους γέφυρα του θεαματικού ποταμού Άρδα, που κατεβάζει μέσα στην ευρύτατη κοίτη του, μεγάλες ποσότητες νερού από τη Βουλγαρία. Σ' αυτή την κοίτη έχουμε την τύχη να θαυμάσουμε για λίγο ένα σπάνιο και πανέμορφο Μαυροπελαργό.
Προς το τέλος της διαδρομής το τοπίο μεταβάλλεται, οι καλλιέργειες των σιτηρών λιγοστεύουν, το ανάγλυφο του εδάφους γίνεται εντονότερο, με συχνότερες χαραδρώσεις, λόφους καλυμμένους με δρυοδάση και πλαγιές με μικρά, περιποιημένα αμπελάκια. Βρισκόμαστε ήδη στον Πεντάλοφο, έναν μεγάλο οικισμό, ανεπτυγμένο σε μια κατάφυτη λοφοπλαγιά. Στην είσοδο του οικισμού κατηφορίζουμε προς τα ανατολικά (δεξιά) και μετά από 3 σχεδόν χιλιόμετρα φτάνουμε στο Ευρωθήραμα.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ, Έβρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T16 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου
Ο καθηγητής Ευάγγελος Βελιτζέλος μας ξεναγεί σε νέα άγνωστα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς.
T23 / Παράδοση / Έβρος /

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί

Υφαίνοντας το μετάξι στο Σουφλί
Δίπλα στον Έβρο, στις βορειοανατολικές εσχατιές της Ελλάδας, η θρυλική "Πολιτεία του Μεταξιού" συνεχίζει τη μεγάλη της παράδοση στην σηροτροφία και μεταξουργία.
T32 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου
Διάσημο για τα αρπακτικά πουλιά που φιλοξενεί, το Δάσος Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
T34 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Μεταξάδες

Μεταξάδες
Με πέτρα από τα ντόπια νταμάρια και εξαίρετη αρχιτεκτονική, οι Μεταξάδες στον Βόρειο Έβρο μπορούν να θεωρηθούν ως ένας οικισμός από τους πιο παραδοσιακούς και ωραίους στην Ελλάδα.
T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το ψαροκάλυβο του Έβρου

Το ψαροκάλυβο του Έβρου
Σύνορο Ελλάδας και Τουρκία, ένα οικοσύστημα σπάνιας αξίας και ομορφιάς. Παράλληλα τόπος διαμονής και εργασίας των ψαράδων του, μιας ιδιαίτερης κοινωνίας ανθρώπων, που μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο. 
T92 / Μνημεία / Έβρος /

Διδυμότειχο

Διδυμότειχο

Στις ΒΑ εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και τον Έβρο, επισκεπτόμαστε το Διδυμότειχο, που με το Βυζαντινό Κάστρο και την αρχαία Πλωτινόπολη αποτελεί ένα πολύ συναρπαστικό προορισμό.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901