T136 / Φυσικό περιβάλλον /

Νεροχελίδονο

Νεροχελίδονο
Κατά την αποδημία το Φθινόπωρο και αφού έχουν αναπαραχθεί στη χώρα μας, πολλά είδη πτηνών μεταναστεύουν για την μαύρη ήπειρο, την Αφρική. Γνωστά είδη στο ευρύ κοινό είναι τα χελιδόνια και οι πελαργοί. Σχετικά άγνωστο, το νεροχελίδονο. Φωλιάζει στο έδαφος και δύσκολα μπορούμε να το εντοπίσουμε λόγω του χρώματός του, που το καθιστά πρακτικά αόρατο όταν στέκεται ακίνητο. Ας το γνωρίσουμε.
T136 / Περιήγηση / Δωδεκάνησα /

Κάσος, το στολίδι του Αιγαίου

Κάσος, το στολίδι του Αιγαίου
Η Κάσος το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, με μεγάλη ναυτική παράδοση και ένδοξο ιστορικό παρελθόν. Νησί που μοιάζει να έχει μείνει ανέγγιχτο από τον χρόνο με παρθένες παραλίες, γραφικά χωριά, υπέροχες μαντινάδες αυθεντικά πανηγύρια και τα νοστιμότατα τοπικά πιάτα θα σε κάνουν να μη θέλεις να φύγεις.
T136 / Περιήγηση / Σποράδες /

Τα πέντε μικρονήσια της Σκιάθου

Τα πέντε μικρονήσια της Σκιάθου
Μια μέρα του Μαγιού, ανοίξαμε πανιά  και ξεκινήσαμε. Μια αρμαθιά νησόπουλα ανάμεσα στη Σκιάθο και στη Σκόπελο: ο  Άρκος, το Μαραγκό,  η Ασπρόνησος,  το Κτσαφ και το Ρέπι μας μάγεψαν με το εσωτερικό τους αλλά και την βράχινη γεμάτη σπηλιές και κόλπους ακτογραμμή τους.
T136 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Πηγές Αώοου και χωριά ανατολικού Ζαγορίου

Πηγές Αώοου και χωριά ανατολικού Ζαγορίου
Μια τεχνητή λίμνη που έγινε το 1991, δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικό. Υπέροχα νερά και επιβλητικά λιβάδια, στην «καρδιά» της Πίνδου. Μια είσοδος στο Ανατολικό Ζαγόρι με κρυμμένες ομορφιές σε καταρράκτες, λίμνες με νούφαρα, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, μοναστήρια και μικρά ορεινά χωριά.
T136 / Μνημεία / Αττική /

Ο Λαβύρινθος του Ίωνα Βορρέ: το ομώνυμο μουσείο στην Παιανία Αττικής

Ο Λαβύρινθος του Ίωνα Βορρέ: το ομώνυμο μουσείο στην Παιανία Αττικής
Η ασυνήθιστη κατοικία‒μουσείο Βορρέ στην Παιανία Αττικής γεφυρώνει με μοναδικό τρόπο τη λαογραφική κληρονομιά με τη σύγχρονη νεοελληνική τέχνη. Μια πολιτιστική όαση‒έκπληξη στην περίμετρο της αθηναϊκής μητρόπολης.
T136 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Στην κοιλάδα των Τεμπών

Στην κοιλάδα των Τεμπών
Μια διαδρομή που μοιάζει με «αμυχή» στο πελώριο σώμα της πολύπαθης κοιλάδας των Τεμπών που παρόλα αυτά δεν παύει να τέρπει τις αισθήσεις,
προβάλλοντας τολμηρά το μεγαλείο της φύσης, την δύναμη της τεχνολογικής προόδου αλλά και την τρωτότητα του ανθρώπου
T136 / Δραστηριότητες / Ευρυτανία /

Ασπρόρεμα, το οξυγόνο των Αγράφων

Ασπρόρεμα, το οξυγόνο των Αγράφων
Ένα από τα πιο άγρια, και παρθένα ακόμη τοπία της ελληνικής βουνοθάλασσας, βρίσκεται στο μεταίχμιο ουρανού και γης, στην πάντα συγκλονιστική Ευρυτανική επικράτεια.  Συναρπάζει τον ψαγμένο περιηγητή, η διάσχιση του μονοπατιού του Ασπρορέματος, χάρη στις άοκνες και τεταμένες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της ομάδας που  φέρει το όνομα ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ.
T135 / Φυσικό περιβάλλον /

Ασπροπάρης

Ασπροπάρης
Το επιστημονικό του όνομα είναι Neophron percnopterus.  Είναι ο μοναδικός από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας που μεταναστεύει και διαχειμάζει στην Αφρική, και επίσης ο μικρότερος σε μέγεθος γύπας της Ευρώπης.
 
T135 / Περιήγηση / Σαμοθράκη /

Στη Σαμοθράκη μαζί με το καβούκι μας

Στη Σαμοθράκη μαζί με το καβούκι μας
Ο τόπος των Μεγάλων Θεών, το βουνονήσι, εκεί όπου η φύση δημιουργεί βάθρες και καταρράκτες, εκεί που ο Φονιάς είναι ποτάμι, το Φεγγάρι βουνοκορφή και το κατσίκι χοροπηδά λεύτερο.
T135 / Μνημεία / Αττική /

Το Σούνιο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς

Το Σούνιο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς
Η νότια απόληξη της Αττικής, ως στρατηγικό σημείο ελέγχου του θαλάσσιου περάσματος προς την πόλη-κράτος των Αθηνών, ως υπερτοπικό θρησκευτικό κέντρο λατρείας του Ποσειδώνα και της Αθηνάς, ως παρακαταθήκη της ιστορικής μνήμης στη σύγχρονη εποχή.
T135 / Περιήγηση / Εύβοια /

Αιδηψός

Αιδηψός
Στη σκιά του Τελέθριου όρους, τα Λουτρά της Αιδηψού συνδυάζουν την ομορφιά του τοπίου, το ταξίδι στον χρόνο και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που αποπνέουν τα νεοκλασικά αρχοντικά.
T135 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Τα όρη του Βάλτου

Τα όρη του Βάλτου
Ο Βάλτος είναι μια τραχιά επιμήκης ορεινή περιοχή στα δυτικά της ηπειρωτικής χώρας, σφηνωμένη ανάμεσα στα ορεινά κράσπεδα της Ευρυτανίας και στη λεκάνη της Ακαρνανίας και του Αμβρακικού.
T135 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Αώος

Αώος
Ένα μοναδικό ποτάμι ελεύθερης ροής που πηγάζει από τα βουνά της Πίνδου, βόρεια του Μετσόβου, ρέει βόρεια και ενώνεται με τους δύο κύριους παραποτάμους του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο, διασχίζει τα ελληνοαλβανικά σύνορα όπου μετονομάζεται σε Vjosa, και εκβάλλει 270 χιλιόμετρα πιο μακριά στην Αδριατική θάλασσα.
T134 / Φυσικό περιβάλλον /

Τσίφτης

Τσίφτης
Ο τσίφτης είναι είδος γερακιού που ανήκει στην οικογένεια των ικτίνων. Έχει ίσως την μεγαλύτερη εξάπλωση αρπακτικoύ στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και σχηματίζει ομάδες.
 
T134 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Άνδρος

Άνδρος
Πώς να προσεγγίσει κανείς την Άνδρο. Τι να πρωτοκαλύψει; Την ποικιλομορφία του εδάφους; Τους ορεινούς όγκους που εναλλάσσονται με τις κοιλάδες των εσπεριδοειδών, τα υδάτινα αποθέματα, τα γεφύρια, τα ρείκια που φουντώνουν. Αποφασίσαμε, λοιπόν να πιάσουμε το νήμα του οδοιπορικού μας με οδηγό τη λογοτεχνία  Εμπειρίκος, Καραγάτσης Καρυστιάνη.
T134 / Δραστηριότητες / Θεσσαλονίκη /

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ
Η επιθυμία όλο και μεγαλύτερων ανθρώπων να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα και να ασχοληθούν με αυτή, υπό την μορφή «χόμπι» ώθησε τους ομίλους στην ίδρυση και λειτουργία των σχολών ανοικτής θάλασσας. Ένας από τους πρώτους ομίλους που προσανατολίστηκε προς αυτό ήταν ο ΝΟΘ  ιδρύοντας το 1975 τη δική του σχολή.  

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901