ΤΕΥΧΟΣ 115

Άνοιξη 2018

ΘΕΜΑΤΑ

  • Κύθνος
  • Κρήτη: Φαράγγι Σαμαριάς
  • Παραλίες Αγίας Ρουμέλης
  • Σαρωνικός
  • Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία

Αγαπητοί μου φίλοι

«Είναι υπέροχο να ζεις στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, μολονότι χιονίζει κι αναγκαζόμαστε να περπατάμε στο χιόνι». Αυτή ήταν η δήλωση μιας 28χρονης  Φιλανδέζας, μετά την ανάδειξη της χώρας της ως της πιο ευτυχισμένη, μεταξύ 156 χωρών του πλανήτη για το έτος 2018-03-28 Μια αντίστοιχη δήλωση θα εδικαιούτο να κάνει και κάθε Έλληνας, αφού το προνόμιο να ζει σε μια από τις πιο προικισμένες –από κάθε άποψη- χώρες του κόσμου.
Πόσοι, όμως, Έλληνες νιώθουν ευτυχισμένοι;
Και πόσο ευτυχισμένη χώρα είναι η Ελλάδα;
Μας ενημερώνει η ετήσια «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχία», που είδε το φως της δημοσιότητας στις 15 Μαρτίου του 2018. Σύμφωνα μ’ αυτήν, λοιπόν, η Φιλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση, υποσκελίζοντας την πρώτη του 2017 Νορβηγία η οποία, με τη σειρά της, είχε ακθρονίσει την πρώτη του 2016, Δανία. Βλέπουμε λοιπόν, ότι παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, η σκυτάλη της ευτυχίας περνάει από χέρι σε χέρι των χωρών της Σκανδιναβίας.
Και η Ελλάδα, αγαπητοί μου φίλοις Που κατατάσσεται, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Ελλάδα; Μόλις στην 79η θέση, μεταξύ των 156 χωρών!
Έχουμε βέβαια, αφήσει πίσω μας 77 χώρες και ανάμεσά τους το Τατζικιστάν, το Αζερπαϊτζάν, το Κιργιστάν, την Βενεζουέλα, την Βουλγαρία και πάμπολλες ακόμη χώρες της Ασίας και Υποσαχάριας Αφρικής. Μας ξεπέρασε όμως, η Σερβία, που τερμάτισε μια θέση πριν από μας αλλά ακόμη και η Τουρκία, που κατέχει 74η.
Τι είναι όμως η «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχία»; Είναι ένας δείκτης που επινοήθηκε από το «Δίκτυο Βιώσιμων Αναπτυξιακών Λύσεων» (SDSN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που εγκαταστάθηκε το 2012 από τον ΟΗΕ. Ο οποίος, έκτοτε, καθιέρωσε την 20η Μαρτίου κάθε έτους, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας».
Η σειρά κατάταξης των χωρών γίνεται σύμφωνα με την επίδοσή τους σε δείκτες όπως: το κατά κεφάλαιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, η ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς, σε επιχειρήσεις και συβερνήσεις.
Σύμφωνα με τον Τζέφρι Σάκς, Διευθυντη του SDSN και Ειδικό Σύμβουλο του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, "ευτυχισμένες χώρες είναι εκείνες, όπου παρατηρείται μια υγιής ισορροπία ευημερίας και κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή ένας υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στην κοινωνία, χαμηλό ποσοστό ανισότητας και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση". (οι υπογραμμίσεις δικές μου).
Μετά από το παραπάνω, υπάρχει έστω και ένας Έλληνας να αναρωτιέται, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση,. Ίσως εγώ, αγαπητοί μου φίλοι, που αναρωτιέμαι πως δεν έχουμε βρεθεί σε κάποια θέση κάτω από το 100!
Παρ’ όλα αυτά, οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχόμαστε να ευτυχείτε.
 

 

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901