ΤΕΥΧΟΣ 119

Άνοιξη 2019

ΘΕΜΑΤΑ

  • Σητεία
  • Κάβο Σίδερο
  • Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
  • Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
  • Από τις Νηες στον Πτελεό
  • Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος
  • Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
  • Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων
  • Τσακάλι, Canis aureus

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Αχτίδα αισιοδοξίας και ομορφιάς

Αγαπητοί μου φίλοι

Αν αρθρογραφούσα σε ημερήσιο έντυπο, δεν θα ήξερα τι να πρωτοεπιλέξω για να σχολιάσω. Συμβαίνουν καθημερινά τόσα πολλά και ποικίλα σ’ αυτήν την χώρα και στην κακότροπη γειτονιά μας. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των συμβάντων, μόνον με θλίψη και αγανάκτηση μας γεμίζουν. Μάταια αναζητούμε μια καλή είδηση, μια αισιόδοξη εξέλιξη στην οικονομία, στην κοινωνία, στις διεθνείς μας συναλλαγές, που θα μας χαρίσουν κάποιο χαμόγελο, έστω και αχνό. Καλά που υπάρχει και ο ΚΥΡ με το καθημερινό του σκίτσο στο οποίο, με αστείρευτη ευρηματικότητα και αστραπιαία αντανακλαστικά διακωμωδεί, με το δικό του μοναδικό τρόπο, τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Είχαμε την μεγάλη τύχη, αγαπητοί φίλοι, στα τελειώματα της χρονιάς, να ζήσουμε στην Ανατολική Κρήτη κάποιο διάστημα. Δεν μας ήταν άγνωστος ο τόπος, μα τούτη την φορά έχοντας αρκετές μέρες στην διάθεσή μας και με έδρα την Σητεία, είχαμε καταρχήν την δυνατότητα να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε μια μεγάλη ποικιλία από τις ορατές αλλά και κρυμμένες ιδιαιτερότητες αυτής της  περιοχής. Καταρχήν να περιηγηθούμε στις γειτονιές και στα στενορρύμια της Σητείας και να περπατήσουμε στα αναρίθμητα σκαλοπάτια, τα περισσότερα επώνυμα – μια παγκόσμια πρωτοτυπία- με τα ονόματα ηρώων από το έργο «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Η Ανατολική Κρήτη, όμως δεν έχει μόνο την ιδιαιτερότητα της Σητείας. Έχει την ιστορική Μονή Τοπλού, με την μοναδική Συλλογή Χαρακτικών Έργων, αλλά και τα εξαιρετικά βιολογικά προϊόντα.
Μέσα σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον επισκεπτόμαστε τους άγνωστους Μινωικούς Οικισμούς του Παλαικάστρου και της Ιτάνου και απολαμβάνουμε τις ηρεμότατες –αυτήν την περίοδο- τις παγκοσμίως διάσημες παραλίες του Βάι και του Κουρεμένου.
Δεν αμφιβάλλω, ότι η Κρήτη και ιδιαίτερα η Ανατολική Κρήτη, είναι ένας απόμακρος προορισμός. Είναι όμως μια εμπειρία μοναδική η γνωριμία της.

Οι συνεργάτες μου και εγώ σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901