ΤΕΥΧΟΣ 40

Ιούλιος 2004

ΘΕΜΑΤΑ

  • Ανάφη
  • Μέθανα
  • Πήλιο.Ανατολικά παράλια
  • Άνδρος. Ένα ταξίδι στου Κόρθι τα χωριά
  • Τα δελφίνια της Ρήνειας
  • Μουσείο Δελφικών εορτών

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

 
ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» ΠΑΕΙ… ΠΑΝΟΡΑΜΑ
 
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ
ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ
 
Αγαπητοί μου φίλοι,
 
Μετά από οχτάχρονη παραμονή στην πολύβουη και κοσμοβριθή Καλαμαριά το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ μετακομίζει εκεί, όπου, ονοματολογικά τουλάχιστον, του ταιριάζει περισσότερο: στο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» της Θεσσαλονίκης.
Στο εξής λοιπόν η νέας μας διεύθυνση είναι:
ΑΝΟΙΞΕΩΣ 11, 55236, ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Το νέο τηλεφ. Κέντρο: 2310/331315-16
και το fax 2310/331218
 
Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, σας προτείνει μερικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς που διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν έχουν ισοπεδωθεί ως τώρα από την εισβολή του μαζικού – Ελληνικού και ξένου – και είναι πιθανόν να διατηρήσουν την αυθεντικότητά τους για αρκετά ακόμη χρόνια. Σε κάποιους απ’ αυτούς τους προορισμούς θ’ ανακαλύψετε μερικές από τις ωραιότερες αμμουδερές παραλίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και, σε μεγάλο βαθμό, είναι ακόμη απόκρυφες και γνωστές μόνον στους μυημένους και τους ντόπιους.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους προορισμούς είναι προικισμένοι μ’ ένα φυσικό περιβάλλον υπέροχο, που τους προσδίδει μια αξία «διεποχική» - αν μου επιτρέπετε τον νεολογισμό- τους κάνει δηλαδή επιθυμητούς και ελκυστικούς κάθε εποχή του χρόνου.
Είναι οι τόποι, που με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά τους θα συγκινήσουν κάθε αυθεντικό ταξιδευτή, που δεν έχει ως μοναδικό μέλημα των διακοπών του τις ατέλειωτες ώρες αδράνειες κάτω από τον ήλιο ή το ολονύκτιο ξεφάντωμα με συντροφιά το αλκοόλ. Αντίθετα οι τόποι αυτοί απευθύνονται σ’ εκείνους τους επισκέπτες που, με ένστικτο εξερευνητή, περίσσια υπομονή και ενδιαφέρον, δεν θα διστάσουν – εκτός από το αυτοκίνητό τους – να πάρουν τις στράτες και τα μονοπάτια, να ιδρώσουν και να κουραστούν λιγάκι, να αφουγκραστούν το παρελθόν της Ελληνικής γης, να γνωρίσουν ανθρώπους και καταστάσεις που δεν περιγράφονται στις σελίδες των τουριστικών οδηγών και, τελικά, να βρεθούν σε τόπους γοητευτικούς και απόμακρους, με μόνη συντροφιά τη σιωπή και τη μοναδικότητα του τοπίου που τους περιβάλλει.
Είχαμε την τύχη αυτό το διάστημα να ζήσουμε πολλές τέτοιες ιδιαίτερες στιγμές, άλλοτε στους εξαίσιους τόπους που σας περιγράφουμε και άλλοτε με τη συντροφιά ωραίων ανθρώπων, που η παρουσία, το ενδιαφέρον και η ποιότητά τους κάνουν ακόμη ωραιότερο έναν τόπο. Η μόνη μας μικρή απογοήτευση ήταν, ότι τόποι σαν κι αυτούς θέλουν χρόνο περισσότερο. Ευχόμαστε να τον βρείτε εσείς, αγαπητοί μου φίλοι και να ζήσετε στιγμές, που εμείς δεν προλάβαμε να ζήσουμε.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια του φετινού καλοκαιριού.
 
 ----------------------

Υ.Γ. Σαν τελευταίο αισιόδοξο μήνυμα σας κράτησα μια λεπτομέρεια απ’ αυτές που σπάνια – ή ποτέ – δεν βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας σε ευρεία κλίμακα. Προέρχεται από τη Μήλο, το συναρπαστικό αυτό Κυκλαδονήσι και έχει τη μορφή μιας εξαιρετικά καλαίσθητης και επιμελημένης έκδοσης με τίτλο: «ΜΗΛΟΣ μνημεία και μνήμες». Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Μήλου με την επίβλεψη και επιμέλεια των καθηγητών και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Μήλου.
Συγχαίρουμε θερμά τους συντελεστές αυτής της εξαίρετης δουλειάς και ευχόμαστε να βρει μιμητές και σε άλλους τόπους της Ελλάδας.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901