ΤΕΥΧΟΣ 116

Καλοκαίρι 2018

ΘΕΜΑΤΑ

  • Αλόννησος, Από τον Ίκο στα Χιλιοδρόμια
  • Κυρα-Παναγιά - Μποτίλια στο πέλαγος
  • Eκβολές Αχελώου
  • Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
  • Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
  • Θεσσαλονίκη: Άλσος Δελασάλ
  • Φάροι Θεσσαλονίκης
  • Αρχαίες Φρυκτωρίες

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Η - πλασματική - ευημερία των αριθμών

Αγαπητοί μου φίλοι,

Οι ανακοινώσεις –τον τελευταίο καιρό- των αρμοδίων του Υπουργείου Τουρισμού έχουν αυξήσει κατακόρυφα την αισιοδοξία και την ψυχική μου ευφορία. Σύμφωνα , λοιπόν, με τις προβλέψεις των αρμοδίων οι αφίξεις ξένων επισκεπτών θα καταγράψουν την φετινή χρονιά νέο ρεκόρ που θα φτάσει τα 32 εκατομμύρια! Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η τοποθέτηση του Υπουργείου για «ανάπτυξη νέων προορισμών και θεματικών τουριστικών προϊόντων», καθώς και η επιδίωξή του, «να διαχέεται η τουριστική κίνηση ισόρροπα, 365 ημέρες τον χρόνο, σε όλες τις περιοχές της χώρας».
Ενώ, λοιπόν, είχα αρχίσει να πλέω σε πελάγη ευτυχίας για την αναμενόμενη εθνική ευημερία, ήρθε το τηλεφώνημα ενός παλιού, καλού φίλου, ξενοδόχου εξαιρετικού καταλύματος, σε συναρπαστικό ορεινό προορισμό.
-Ως εδώ ήταν καλέ μου φίλε. Δεν θα ξαναδείς ούτε εμένα ούτε την γυναίκα μου στο αγαπημένο σου ξενοδοχείο. Μας το παίρνει η τράπεζα.
Έμεινα με το ακουστικό στο χέρι, ανίκανος να αρθρώσω λέξη. Μετά από τόσα χρόνια λαμπρής πορείας και «Μαγικών» στιγμών αλλά και πείσμονος αντοχής στην διάρκεια των τελευταίων τριών-τεσσάρων παρακμιακών ετών, η ζεστή το χειμώνα και δροσερή το καλοκαίρι ορεινή μας φωλιά έμελλε οριστικά να χαθεί.
Δεν έχει κανένα νόημα να αναφέρω όνομα ξενοδοχείου ή προορισμού. Είναι φαινόμενο απογοητευτικό, που το ζούμε με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα τα τελευταία χρόνια στην συντριπτική πλειονότητα των ορεινών μας προορισμών. Πόσους απ’ αυτούς έχει τύχει να επισκεφθούν οι «αρμόδιοι» του ελληνικού τουρισμού; Κανέναν. Ούτε καν ξέρουν πού βρίσκονται μερικές από τις συναρπαστικότερες, τις πιο εμβληματικές ορεινές περιοχές. Που διαθέτουν την δυναμική και μπορούσαν να αποβούν μοχλός ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης 365 μέρες το χρόνο.
Θα μπορούσα να πω παρά-πολλά ακόμη. Περιορίζομαι να δημοσιεύσω μια πρόσφατη φωτογραφία από την  «Βερλίγκα», στα ορεινά του Ασπροποτάμου Τρικάλων, όπου βρίσκονται οι πηγές του περίφημου Αχελώου. Έχουν επισκεφθεί ποτέ οι «αρμόδιοι» έναν τόπο σαν κι αυτόν;
Οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχόμαστε καλές βουτιές αλλά και μερικές επισκέψεις στα ονειρεμένα μας ορεινά.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901