116

Καλοκαίρι 2018

σελ.64-107

Eκβολές Αχελώου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τον τόπο και «Τέλος του ταξιδιού». Δεν θα είχαμε άδικο, αφού εδώ είναι οι εκβολές του Αχελώου, ο τερματισμός της μακράς υδάτινης πορείας του θρυλικού ποταμού. Μιας πορείας 225 χιλιομέτρων, περιπετειώδους, πολυδαίδαλης και πολύπλοκης, ανάμεσα  σε χαράδρες, κοιλάδες, πεδιάδες και βουνά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στο δρόμο προς τις εκβολές

Μέχρι τώρα είχαμε γνωρίσει το πιο δυσπρόσιτο κομμάτι του Αχελώου, τις πηγές του. Που βρίσκονται στα ορεινά του Ασπροπoτάμου Τρικάλων. Άλλες βαθειά κρυμμένες στο δάσος οξυάς της Ρόνας και άλλες στα υψίπεδα της περίφημης Βερλίγκας, στις πλαγιές του Λάκμου. Μολονότι, λοιπόν, είχαμε φτάσει αρκετά κοντά,(1) δεν είχαμε την τύχη ν΄αντικρίσουμε τις εκβολές του μεγάλου ποταμού στις αμμουδερές παραλίες του Ιονίου, δυτικά του Μεσολογγίου.
Το «πλήρωμα του χρόνου» ήρθε με την πρόσκληση του καλού μας φίλου Κώστα Ζαρόκωστα που, χρόνια τώρα, εξερευνά την συγκεκριμένη περιοχή. Ως βάση των περιηγήσεών μας έχουμε το γνώριμο, φιλόξενο ξενοδοχείο της πόλης του Μεσολογγίου, «ΘΕΟΞΕΝΙΑ». Από εκεί, λοιπόν, ξεκινάμε με ΒΔ προσανατολισμό προς Αιτωλικό. Λιμνοθάλασσες, πουλιά και αχανείς αλυκές, οι  μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
Σε απόσταση 12 χλμ. από το Θεοξένια φτάνουμε στο Αιτωλικό. Χτισμένο ανάμεσα σε δύο λιμνοθάλασσες, του Μεσολογγίου και Αιτωλικού, ήταν κάποτε συστάδα νησίδων που συνενώθηκαν και αποτέλεσαν το Αιτωλικό. Που θα εξακολουθούσε να είναι νησάκι μέσα στα αβαθή νερά των λιμνοθαλασσών, αν δεν συνδεόταν το 1848, επί δημαρχίας Κ.Ι. Κουρκουμέλη, με την ξηρά. Η σύνδεση έγινε δυνατή με δύο, πολύτοξες γέφυρες, μήκους 200 – 250 περίπου μέτρων, ανατολικά και δυτικά του νησιού.(2)
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αιτωλοακαρνανία

Αξία Άρθρου: 1 €