116

Καλοκαίρι 2018

σελ.04-63

Αλόννησος, Από τον Ίκο στα Χιλιοδρόμια

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η τριλογία αυτή, ακολουθεί τις αρχαίες δραματικές ρίζες με τις τριλογίες που τις επιστέγαζε, κατά το πρότυπο του Φρύνιχου και του Πρατίνα, ένα σατυρικό δράμα…
Εδώ θ’ ακολουθήσουμε τα βήματα τριών οδοιπορικών στο νησί της Αλοννήσου που το καθένα συμπληρώνει το άλλο, με τρόπο συνθετικό και όλα αυτά έρχεται στο τέλος να τα συμπυκνώσει ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια, στην Κυρα-Παναγιά, ταξίδι δραματικό (με την έννοια του ασχεδίαστου και περιπετειώδους όπως το φιλοτεχνεί η θεωρία του  Αριστοτέλη)…
Τριλογία λοιπόν οδοιπορική κι ένα θαλασσινό “δράμα”…

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή, Βασίλης Δροσάκης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ



​Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη εισαγωγή στο θέμα μας σχετική με την ονοματολογία.
Το όνομα της Αλοννήσου ακούγεται για πρώτη φορά από τον Δημοσθένη στο λόγο του “Περί Αλοννήσου” και αφορά στις σχέσεις του Φιλίππου της Μακεδονίας με τους Αθηναίους. Ο λόγος αποδίδεται στον Δημοσθένη, αλλά δεν είναι βέβαιη η πατρότητά του. Ισχυρές πιθανότητες έχει και ο Ηγήσιππος.
Εν πάση περιπτώσει στο “Λόγο περί Αλοννήσου” προκύπτει ότι το νησί αυτό ήταν ασήμαντο, για την κυριότητα του οποίου ερίζανε Αθηναίοι κα Μακεδόνες.
Ωστόσο δεν κατονομάζεται η θέση του, γι αυτό και πολλοί σχολιαστές το τοποθετούν στα βόρεια ακρογιάλια της Θράκης ή της Μακεδονίας.
Ο Στράβων όμως το αναφέρει ανάμεσα στα άλλα σποραδονήσια, δηλαδή τη Σκιάθο, την Πεπάρηθο (Σκόπελο), την Ικο και τη Σκύρο.
Αλλά Ικος είναι η αρχαία ονομασία της Αλοννήσου (προελληνική, που προέρχεται από το όνομα του πρώτου οικιστή του νησιού), σύμφωνα με τον γεωγράφο Σκύλακα και αναφέρεται σε αυτό το νησί που βρίσκεται δίπλα από τη Σκιάθο, την Πεπάρηθο και τη Σκύρο.
Νεότερη (μεσαιωνική) ονομασία του νησιού είναι τα Χιλιοδρόμια ή Ηλιοδρόμια, νησί που βρίσκεται δίπλα από το Ξερονήσι ή Περιστερονήσι (σημερινή Περιστέρα ή Ξηρό).
Επικράτησε ωστόσο η σημερινή ονομασία (Αλόννησος) και επισημοποιήθηκε με αυτό το όνομα τελικά από το 1836.
Χαρακτηριστική είναι και η πρώτη χαρτογράφηση του νησιού από τον Φλωρεντίνο ιερωμένο Χριστόφορο Μπουοντελμόντι (Buondelmonti), ο οποίος την αναφέρει ως Δρόμο (Διαδρόμια) ή Αλόννησο.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T116 / Δραστηριότητες / Αλόννησος /

Κυρα-Παναγιά - Μποτίλια στο πέλαγος

Κυρα-Παναγιά  -  Μποτίλια στο πέλαγος
Ταξίδι στο Πελαγονήσι της Αλοννήσου με τη "Γοργόνα" και τον Πάκη.
 
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Αλόννησος

Αξία Άρθρου: 1 €