59

Σεπτέμβριος 2007

σελ.174-196

Αegean Regatta 2007

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

-Και τι σημαίνει αυτό το παράξενο όνομα που μοιάζει Γιαπωνέζικο; ρωτάω τον Χρήστο.
-Μοιάζει Γιαπωνέζικο αλλά στην πραγματικότητα «HAKUNA MATATA» είναι μια έκφραση της γλώσσας Σουαχίλι, που σημαίνει κάτι σαν: «κανένα πρόβλημα» ή «καμιά ανησυχία», μου απαντάει ο καλός φίλος Χρήστος Τσιμπουκίδης. Έτσι βάφτισε το σκάφος ο πρώτος του ιδιοκτήτης, επηρεασμένος από την ανεμελιά και την χαλαρότητα των ντόπιων σ’ ένα ταξίδι του στην Ινδία. Το όνομα στο σκάφος διατηρήθηκε κι έγινε έμβλημα όλης της ιστιοπλοϊκής μας συντροφιάς, σε κάθε αγώνα που τρέχουμε μαζί. Όχι ότι δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Απεναντίας μάλιστα, τα δίνουμε όλα στον αγώνα. Μα και στις δυσκολίες ακόμα, ποτέ δεν ξεχνάμε το HAKUNA MATATA!
-Και ποιες είναι οι επιδόσεις σας;
-Ε, δεν πάμε μόνον να κουνηθούμε μες στη θάλασσα. Που και που παίρνουμε και πρωτιές, σηκώνουμε και «κούπα».

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΤέτοιες κουβέντες λέγονταν τον φετινό χειμώνα. Ο Αύγουστος και η «Ρεγκάττα του Αιγαίου» έμοιαζαν μακρινό όνειρο θερινής νύκτας. Ο Χρήστος, βέβαια, δεν περιοριζόταν μόνον σε περιγραφές τεχνικών λεπτομερειών του αγώνα. Μιλούσε με ενθουσιασμό για τη συντροφικότητα, την αξία της παρέας, τις ατέλειωτες πλάκες χωρίς παρεξήγηση, τα γλέντια μετά από κάθε αγώνα, την αγάπη και την υποδομή των ντόπιων, την αστείρευτη ομορφιά της νησιώτικης Ελλάδας και των θαλασσινών εικόνων σε όλες τους τις ζοφερές και θεοσκότεινες ή ολόλαμπρες, φουρτούνες και μπουνάτσες, απρόοπτα και παθήματα, απογοητεύσεις και χαρές, μια εβδομάδα έντασης, ποικιλίας και δράσης.
-Και πάντα στο πλήρωμα μόνον άντρες. Είναι μια παράδοση που τηρούμε ευλαβικά, σε αντίθεση με άλλα σκάφη που στο πλήρωμά τους περιλαμβάνουν και γυναίκες. Δεν είμαστε μισογύνηδες αλλά να, μεταξύ μας εκφραζόμαστε πιο ελεύθερα. Και ας μην ξεχνάμε, ότι σε στιγμές έντασης η γλώσσα και οι συμπεριφορές ξεφεύγουν που και που.
Μυτιλήνη, Μόλυβος, Μύρινα Λήμνου και Σκόπελος ήταν τα λιμάνια που θα έπιαναν τα σκάφη στην φετινή Ρεγκάττα του Αιγαίου, την 7η από το 2000 που πρωτοκαθιερώθηκε ο θεσμός. Κατά μια παράξενη σύμπτωση δεν είχα ξαναπεράσει από κανένα απ’ αυτά τα λιμάνια τα τελευταία 6 – 7 χρόνια. Κάποια μάλιστα, όπως ο Μόλυβος και η Σκόπελος, βρίσκονταν μόνον στης προηγούμενης δεκαετίας τις αναμνήσεις μου. Μήπως θα ήταν εφικτή μια αναμνηστική επίσκεψη σε συνδυασμό με την εμπειρία ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα, πρωτόγνωρη από κάθε άποψη;
-Γιατί όχι; μου λέει ο Χρήστος. Ίσως και για τους αναγνώστες του περιοδικού θα μπορούσε να παρουσιάζει ενδιαφέρον αυτό το γεγονός.
Η απόφαση είχε πια ληφθεί. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ θα εμφανιζόταν στα πανιά και στα πλαϊνά του HAKUNA MATATA στην 7η Ρεγκάττα του Αιγαίου.
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T13 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Λήμνος, Μέρος Β΄

Λήμνος, Μέρος Β΄
Ό,τι κι αν γράψει κανείς για τη Λήμνο, όσο και εαν την φωτογραφίσει, πάντα θα μείνει με τη γεύση της απόπειρας και το παράπονο ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.
T14 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ανάβατος Χίου

Ανάβατος Χίου
Μέσα από τους θρύλους του Μεσαίωνα υψώνονται τα κτίσματα του Ανάβατου στον συγκλονιστικό τους βράχο.
T17 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μαστίχα Χίου- Παγκόσμια μοναδική

Μαστίχα Χίου- Παγκόσμια μοναδική
Η γη της νότιας Χίου προικίσθηκε γενναιόδωρα από τη φύση μ' ένα προϊόν παγκόσμια αποκλειστικό, την περίφημη μαστίχα
T27 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Καρδάμυλα Χίου

Καρδάμυλα Χίου
Όλες τις εποχές του χρόνου τα Καρδάμυλα Χίου είναι τόπος φιλόξενος, με ιστορία και ναυτική παράδοση, ωραίες παραλίες και τεράστιο περιηγητικό ενδιαφέρον.
T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ελαφάκια dama dama

Ελαφάκια dama dama
Aγαπητά από ντόπιους και ξένους, τα πανέμορφα ελαφάκια της που ζουν στο Κάστρο της Μύρινας είναι ένα από τα αξιοθέατα του νησιού της Λήμνου.
T41 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Στη μέση των κυμάτων του Μυρτώου, του Ιονίου και του Αιγαίου, το νησί των Αντικυθήρων αποκαλύπτει τις απόκρυφες και δυσπρόσιτες γωνιές του.
T46 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Χίος, εξερευνώντας τα βορειόχωρα

Χίος, εξερευνώντας τα βορειόχωρα
Τόπος απόμακρος, παράξενος, παραθαλάσσιος συνάμα και ορεινός, κρύβει αναρίθμητες αθέατες γωνιές, που γοητεύουν όλο το χρόνο τον πραγματικό περιηγητή και φυσιολάτρη.
T46 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αρκιοι. Λειψοί και Μικρονήσια

Αρκιοι. Λειψοί και Μικρονήσια
Στα απόμακρα Δωδεκάνησα, οι Αρκιοί, Λειψοί και τα άλλα μικρονήσια, αποτελούν προορισμούς εξωτικής ομορφιάς και αξεπέραστης γοητείας.
T48 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κως, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα

Κως, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα
Παραβρεθήκαμε στο πρώτο τριήμερο γευσιγνωσίας και γνωριμίας με τα προϊόντα του νησιού της Κω.
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Τα σπήλαια της Χίου

Τα σπήλαια της Χίου
Μια εξερευνητική ματιά στα σημαντικότερα σπήλαια της Χίου μας αποκαλύπτει τον άγνωστο στο ευρύ κοινό και γεμάτο ιδιαιτερότητες υπόγειο κόσμο του ακριτικού νησιού.
T54 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σπηλαιοβάραθρο Ψερίμου

Σπηλαιοβάραθρο Ψερίμου
Μετά την Κάλυμνο ο Γιώργος Αβαγιανός και η ομάδα του είναι στην Ψέριμο. Ανακαλύπτουν, φωτογραφίζουν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά παγκοσμίως το σπηλαιοβάραθρο της Ψερίμου.

 
T57 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κάλυμνος. Καταδύσεις με τους σφουγγαράδες

Κάλυμνος. Καταδύσεις με τους σφουγγαράδες
Λεπτομέρειες συγκλονιστικές από το στόμα ενός παλιού Καλύμνιου σφουγγαρά, αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό και αυθεντικό τρόπο τις πτυχές ενός από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T70 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Νήσος Λέβιθα

Νήσος Λέβιθα
Με μια συναρπαστική πλεύση με ιστιοπλοϊκό σκάφος στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας μεταφέρει στα Λέβιθα και μας αφηγείται τις εμπειρίες του από τους λιγοστούς ανθρώπους και το απόμακρο νησί.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Στο θρυλικό νησί της Ρω

Στο θρυλικό νησί της Ρω
Νήσος Ρω και Δέσποινα Αχλαδιώτη, κυρά της Ρω. Ένας τόπος κι ένας άνθρωπος, δυο έννοιες – σύμβολα, στα άκρα και οι δυο, ιδωμένες με τον φακό της μηχανής και τα μάτια της ψυχής του Παπαγεωργίου του Κυριάκου.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T122 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας
Στη μυθολογία των Μπαντού, κατοίκων με κοινή γλώσσα και μυθολογία της υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρεται ο Χαμαιλέοντας. Ο θεός, θέλοντας να ανακοινώσει στον άνθρωπο την αθανασία, του έστειλε τον Χαμαιλέοντα ως αγγελιοφόρο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER