59

Σεπτέμβριος 2007

σελ.174-196

Αegean Regatta 2007

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

-Και τι σημαίνει αυτό το παράξενο όνομα που μοιάζει Γιαπωνέζικο; ρωτάω τον Χρήστο.
-Μοιάζει Γιαπωνέζικο αλλά στην πραγματικότητα «HAKUNA MATATA» είναι μια έκφραση της γλώσσας Σουαχίλι, που σημαίνει κάτι σαν: «κανένα πρόβλημα» ή «καμιά ανησυχία», μου απαντάει ο καλός φίλος Χρήστος Τσιμπουκίδης. Έτσι βάφτισε το σκάφος ο πρώτος του ιδιοκτήτης, επηρεασμένος από την ανεμελιά και την χαλαρότητα των ντόπιων σ’ ένα ταξίδι του στην Ινδία. Το όνομα στο σκάφος διατηρήθηκε κι έγινε έμβλημα όλης της ιστιοπλοϊκής μας συντροφιάς, σε κάθε αγώνα που τρέχουμε μαζί. Όχι ότι δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Απεναντίας μάλιστα, τα δίνουμε όλα στον αγώνα. Μα και στις δυσκολίες ακόμα, ποτέ δεν ξεχνάμε το HAKUNA MATATA!
-Και ποιες είναι οι επιδόσεις σας;
-Ε, δεν πάμε μόνον να κουνηθούμε μες στη θάλασσα. Που και που παίρνουμε και πρωτιές, σηκώνουμε και «κούπα».

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΤέτοιες κουβέντες λέγονταν τον φετινό χειμώνα. Ο Αύγουστος και η «Ρεγκάττα του Αιγαίου» έμοιαζαν μακρινό όνειρο θερινής νύκτας. Ο Χρήστος, βέβαια, δεν περιοριζόταν μόνον σε περιγραφές τεχνικών λεπτομερειών του αγώνα. Μιλούσε με ενθουσιασμό για τη συντροφικότητα, την αξία της παρέας, τις ατέλειωτες πλάκες χωρίς παρεξήγηση, τα γλέντια μετά από κάθε αγώνα, την αγάπη και την υποδομή των ντόπιων, την αστείρευτη ομορφιά της νησιώτικης Ελλάδας και των θαλασσινών εικόνων σε όλες τους τις ζοφερές και θεοσκότεινες ή ολόλαμπρες, φουρτούνες και μπουνάτσες, απρόοπτα και παθήματα, απογοητεύσεις και χαρές, μια εβδομάδα έντασης, ποικιλίας και δράσης.
-Και πάντα στο πλήρωμα μόνον άντρες. Είναι μια παράδοση που τηρούμε ευλαβικά, σε αντίθεση με άλλα σκάφη που στο πλήρωμά τους περιλαμβάνουν και γυναίκες. Δεν είμαστε μισογύνηδες αλλά να, μεταξύ μας εκφραζόμαστε πιο ελεύθερα. Και ας μην ξεχνάμε, ότι σε στιγμές έντασης η γλώσσα και οι συμπεριφορές ξεφεύγουν που και που.
Μυτιλήνη, Μόλυβος, Μύρινα Λήμνου και Σκόπελος ήταν τα λιμάνια που θα έπιαναν τα σκάφη στην φετινή Ρεγκάττα του Αιγαίου, την 7η από το 2000 που πρωτοκαθιερώθηκε ο θεσμός. Κατά μια παράξενη σύμπτωση δεν είχα ξαναπεράσει από κανένα απ’ αυτά τα λιμάνια τα τελευταία 6 – 7 χρόνια. Κάποια μάλιστα, όπως ο Μόλυβος και η Σκόπελος, βρίσκονταν μόνον στης προηγούμενης δεκαετίας τις αναμνήσεις μου. Μήπως θα ήταν εφικτή μια αναμνηστική επίσκεψη σε συνδυασμό με την εμπειρία ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα, πρωτόγνωρη από κάθε άποψη;
-Γιατί όχι; μου λέει ο Χρήστος. Ίσως και για τους αναγνώστες του περιοδικού θα μπορούσε να παρουσιάζει ενδιαφέρον αυτό το γεγονός.
Η απόφαση είχε πια ληφθεί. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ θα εμφανιζόταν στα πανιά και στα πλαϊνά του HAKUNA MATATA στην 7η Ρεγκάττα του Αιγαίου.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.