69

Μάιος 2009

σελ. 162-179

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ποιος θα μπορούσε πριν από είκοσι χρόνια να φανταστεί πως το νησί με τη λεβέντικη παράδοση στην σπογγαλιεία, θα εξελισσόταν σήμερα σ’ ένα από τα διασημότερα, ομορφότερα αλλά και ποιοτικότερα κέντρα αθλητικής αναρρίχησης;
Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει πως σ’ αυτή την ακριτική γωνιά των Δωδεκανήσων θα συγκεντρώνονταν κάθε δύο χρόνια δεκάδες, εκατοντάδες αναρριχητές από τα πέρατα του κόσμου για να σκαρφαλώσουν, ν’ ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να διασκεδάσουν τρώγοντας γευστικό σπινιάλο (ένα μείγμα από αχινούς, φούσκες και πετροσωλήνες) και πίνοντας γλυκόπιοτο ούζο;
Σίγουρα αυτό άνηκε στη σφαίρα της επιστημονικής φα­ντασίας, μέχρι τη στιγμή που, για παραθεριστικούς λό­γους, επισκέφθηκε το νησί ένας Ιταλός εκπαιδευτής αναρρίχησης, ο Andrea di Bari. Για καλή μας τύχη, ο εξαιρετικός αναρριχητής διαπίστωσε πως, εκτός της πλούσιας θάλασσας που περιλούζει τις ακτές της Κα­λύμνου, μία άλλη «θάλασσα» βρίσκεται κρυμμένη στην ενδοχώρα του νησιού, μία θάλασσα ασβεστόλιθου, προικισμένη με σταλαχτί­τες, εξαιρετική ποιότητα βράχου μεγάλου αναπτύγματος, καθώς και τη δυνατότητα διάνοιξης πολλών διαδρομών με ποικίλη βαθμολογία.

Κείμενο: Νικόλαος Λουκάκης

Φωτογραφίες: Αντώνης Δήμας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ​Ουσιαστικά όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν ο Ιταλός επισκέφθηκε ξανά το νησί, αυτή τη φορά με μία σχολή αναρρίχησης μέσου επιπέ­δου και με ουσιαστικό στόχο τη δημιουργία των πρώτων αναρριχητι­κών διαδρομών, οι οποίες αρχικά έφθασαν τις 43.
Και εγένετο η αρχή, καθώς, μετά τη διάνοιξη των διαδρομών αυ­τών, ακολούθησαν δύο κολακευτικότατα άρθρα στο Alp και το Rot­punkt, περιοδικά καθιερωμένα στους λάτρεις του είδους. Η Κάλυ­μνος σιγά σιγά άρχισε να γίνεται γνωστή στην παγκόσμια αναρρι­χητική κοινότητα και οι Καλύμνιοι δεν άργησαν να διακρίνουν ένα άλλο είδος τουρισμού να εξελίσσεται στο άγριο αλλά πανέμορφο νησί τους, την ίδια στιγμή που το εμπόριο των σφουγγαριών γνώρι­ζε μεγάλη κάμψη.
Στη συνέχεια, μία πιο οργανωμένη προβολή και οργάνωση των αναρριχητικών πεδίων από τον εκπαιδευτή ορειβασίας και αναρρί­χησης Άρη Θεοδωρόπουλο σε συνεργασία με τον Δήμο Καλύμνου, έσπρωξε την Κάλυμνο και την αναρρίχηση στα επίπεδα που βρίσκε­ται σήμερα.
Κάθε δύο χρόνια λοιπόν, αναρριχητές απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο νησί, για να σκαρφαλώσουν σε κάποιες από τις 1300 περίπου διαδρομές που είναι πλέον διασκορπισμένες στα 45 αναρ­ριχητικά πεδία. Μεγάλο πλεονέκτημα, αφού οι επιλογές είναι πάρα πολλές και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμα και της πιο ζε­στής, μπορούν να βρουν ένα πεδίο με σκιά και δροσερό θαλασσι­νό αεράκι.
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, και από τις 22 έως και τις 26 Μαΐου διοργανώνεται και φέτος το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχη­σης υπό την αιγίδα του Δήμου Καλύμνου σε συνεργασία με την εταιρεία SUMMIT EXPLORING. Στο Φεστιβάλ, θα παρευρεθούν ορισμένοι από τους κορυφαίους αναρριχητές στον κόσμο, όπως ο Claude Remy, ένας από τους σημαντικότερους διανοίκτες δια­δρομών στο νησί. Ωστόσο, αυτός που θα κλέ­ψει την παράσταση με τις ικανότητες του, είναι ο ταλαντούχος νεαρός Τσέχος, Adam Ondra. Ο 16χρονος Τσέχος υπερνικώντας την βαρύτη­τα σκαρφαλώνει με χαρακτηριστική άνεση δι­αδρομές δυσκολίας 9a και 9a+!
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T61 / Φυσικό περιβάλλον /

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων
Βόρεια των Ιωαννίνων, στα όρια Ελλάδας και Αλβανίας, βρίσκεται το Πωγώνι, τόπος ιστορικός, με παμπάλαια μνημεία ορθοδοξίας, υπέροχο φυσικό περιβάλλον και πετρόχτιστα χωριά.
 
T67 / Περιήγηση /

Έδεσσα

Έδεσσα
Τόπος πανέμορφος η Έδεσσα, με γοητευτικές παραδοσιακές γωνιές, διεκδικεί πιθανότατα, περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα, τον τίτλο της «Πόλης του Νερού».
T74 / Περιήγηση /

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά
Δράγανο, μικρός ημιορεινός οικισμός στα δυτικά της Λευκάδας, με παραδοσιακά σπίτια, ωραίο φυσικό περιβάλλον και άμεση πρόσβαση στις διάσημες ακτές Πόρτο Κατσίκι, Γιαλό και Εγκρεμνούς.
 
T83 / Φυσικό περιβάλλον /

Νήσος Θύμαινα

Νήσος Θύμαινα

Σε απόσταση μόλις 10’ από τους Φούρνους η Θύμαινα είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του Αρχιπελάγους, ένα αληθινό ησυχαστήριο για αυθεντικούς περιηγητές.

T90 / Φυσικό περιβάλλον /

Αλυκές

Αλυκές

Τόσο χρήσιμο στην καθημερινότητά μας αλλά και τόσο απαραίτητο σε πάμπολλες χρήσεις, το γνώριμό μας αλάτι παρουσιάζεται σ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας, σ’ ένα άρθρο ιδιαίτερα συναρπαστικό.

T105 / Φυσικό περιβάλλον /

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Ο θαυμαστός κόσμος των γυμνοβράγχιων, των σαλιγκαριών της θάλασσας είναι από τους πρώτους οργανισμούς, που με την ποικιλομορφία σε χρώματα, μεγέθη και σχήματα, θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός παρατηρητή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

T30 / Μνημεία /

Μπεζεστένια

Μπεζεστένια
Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα. Πόλεις με σημαντική παρουσία και ιστορία και με ένα κοινό χαρακτηριστικό στην μακρινή πορεία τους : τα Μπεζεστένια
T114 / Μνημεία /

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο  Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας
Στο Αρχιπέλαγος του Svalbard, στο ενδιάμεσο Νορβηγίας και Βορείου Πόλου, ο Άρης Βούλγαρης συμμετέχει με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων στην αποστολή για την παρατήρηση και φωτογράφιση του συναρπαστικού φαινομένου της Ολικής Έκλειψης Ηλίου.
T114 / Περιήγηση /

Λάιστα

Λάιστα
Μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι σε υπέροχα τοπία και βουνά φτάνουμε στην Λάιστα, το πιο απομονωμένο χωριό του Ζαγορίου, με εξαίρετα μονοπάτια και λιγοστούς ανθρώπους, που μας χαρίζουν αξέχαστη φιλοξενία και ζεστασιά.
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια
Η Ποσειδωνία είναι ένα φυτό που σχηματίζει εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια λίγο βαθύτερα από την επιφάνεια της θάλασσας εως και τα 40 μέτρα βάθος, εκεί που φτάνει ικανοποιητική ποσότητα ηλιακού φωτός που επιτρέπει στο θαλάσσιο φυτό να φωτοσυνθέσει.
T120 / Παράδοση /

Tα μέταλλα και εμείς

Tα μέταλλα και εμείς
Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, τα ορυκτά, τα πετρώματα και τα μέταλλα αποτελούν τις απαραίτητες και αναντικατάστατες πρώτες ύλες, τόσο για την επιβίωση όσο και για την συνολική τεχνογνωσία και πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου.
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Χρυσαετός

Χρυσαετός
Πώς να ξεκινήσεις ένα άρθρο για ένα βασιλιά; Πώς να διαλέξεις τις λέξεις και τι να γράψεις; Όμως ποια η αξία ενός άρθρου χωρίς τις ανάλογες σε ύφος και ομορφιά φωτογραφίες; Πώς να καταφέρεις να φωτογραφίσεις τον πραγματικά άγριο και σπάνιο για τη χώρα μας αετό;