71

Σεπτέμβριος 2009

σελ.112-139

Ψαρά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ήταν παλιά η επιθυμία μας για μια, έστω και σύντομη, γνωριμία με τα Ψαρά. Μα κάθε φορά, τα θέλγητρα της Χίου ήταν τόσο πολλά κι ο διαθέσιμος χρόνος τόσο λιγοστός, ώστε η υλοποίηση της επιθυμίας αναβάλλετο συνεχώς. Ως το φετινό καλοκαίρι που αποφασίσαμε, ότι έφτασε επιτέλους η ώρα των Ψαρών…

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΜάταια προσπάθησαν οι τελευταίοι ιδιοκτήτες να απαλείψουν από τη λαμαρίνα την αρχική ονομασία του καραβιού. Το σημερινό «ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑ» φαίνεται καθαρά, πως κάποτε λεγόταν «ΝΗΣΟΣ ΚΥΘΗΡΑ». Τώρα, για ποιο λόγο προχειρόσβησαν το «ΚΥ», ώστε να μείνει μόνον το «ΘΗΡΑ», δεν το γνωρίζω. Όπως και να λέγεται πάντως, σημασία έχει, ότι το εν λόγω καράβι ανήκει στην παλιά εκείνη γενιά των μικρών, οχηματαγωγών, που σε τίποτε δεν θυμίζουν τα μεγάλα σημερινά. Την ώρα της επιβίβασης λοιπόν κάποιοι επιβάτες σχολιάζουν τον μικρό όγκο και την μεγάλη ηλικία του μεταφορικού τους μέσου, με αρκετή ανησυχία κιόλας. Στα μάτια τους φαντάζει επικίνδυνος ο ολοζώντανος γραίγος που μπουκάρει τουλάχιστον με 6 μποφόρ στο, υπό επέκταση, λιμάνι των Μεστών. Δεν συμμερίζομαι την ανησυχία τους. Ξέρω από προηγούμενες εμπειρίες, πως τούτα τα σκαριά με τους θαλασσοδαρμένους τους καπετάνιους, αν και κουνάνε λίγο παραπάνω στους πλαϊνούς καιρούς, είναι αληθινοί γερόλυκοι της θάλασσας, που έχουν κερδίσει πολλές κόντρες με τα κύματα του Αιγαίου. Και τούτο εδώ, το ΝΗΣΟΣ <ΚΥ>ΘΗΡΑ, δεν μοιάζει να διαφέρει. Αποπλέει λοιπόν στις 09:40’, αδιαφορώντας πλήρως για τα 6 και ίσως και περισσότερα, μποφόρ και στις  11:50’ ακριβώς μπαίνει στο λιμάνι των Ψαρών…
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αξία Άρθρου: 0.50 €