64

Ιούλιος 2008

σελ.24-67

Θηρασιά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

12 λεπτά. Τόσο χρόνο χρειάστηκε η μικρή λάντζα για να διασχίσει τον δίαυλο που χωρίζει το Αμμούδι από την Ρίβα, την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη από την άσημη Θηρασιά. Τον ίδιο ακριβώς χρόνο χρειαστήκαμε κι εμείς για να μεταφερθούμε νοερά μερικές δεκαετίες στο παρελθόν. Καθώς πατούσαμε το πόδι μας στη Ρίβα είχαμε την αίσθηση, ότι κάπως έτσι θα ήταν η Σαντορίνη 50, 60 ή και περισσότερα χρόνια πριν.
Εφτά είμασταν όλοι κι όλοι οι επιβάτες. Αποβιβαστήκαμε στη μικρή αποβάθρα σε δευτερόλεπτα, με μια δρασκελιά. Θυμήθηκα, δυο μέρες πριν, τη στιγμή της αποβίβασης στο λιμάνι του Αθηνιού. Πανδαιμόνιο σωστό. Οι άνθρωποι του πλοίου φώναζαν και χειρονομούσαν σε επιβάτες και αυτοκίνητα να ξεμπαρκάρουν το γρηγορότερο. Πατώντας στη γη μας παραλάμβαναν οι σφυρίχτρες των λιμενικών και οι διαταγές τους ν’ ανοίξουμε το ταχύτερο τον δρόμο. Αμέσως μετά μάς περίμεναν κι άλλες φωνές, δυνατές κι αυτές αλλά μελιστάλαχτες. Προέρχονταν από την συμπαθή τάξη των «ρουματζήδων», τρεις-τέσσερις δεκάδες αραδιασμένοι σειρά, όλοι με γοητευτικό χαμόγελο, συνήθως απαίσια Αγγλικά, πλακάτ και πινακίδες με τα ονόματα και τις συναρπαστικές φωτογραφίες των Rooms. Ένας ακόμη θόρυβος, εξίσου σαγηνευτικός, εκπέμπετο από τις εξατμίσεις των τεράστιων νταλικών, με την ανάλογη βέβαια ρύπανση και οσμή. Για άλλη μια φορά, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν αναρωτιόμουν αν αυτή την αρχική εικόνα, αυτή την πρώτη εντύπωση, έπρεπε να επιφυλάσσει – κυρίως στους ξένους μας επισκέπτες – ένας από τους πιο διάσημους – παγκοσμίως – προορισμούς. 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ- Εδώ θα ηρεμήσετε,
 μας λέει καθώς μας καλωσορίζει, η Χαραλαμπία Μπαλοπήτου, Πάρεδρος του Κοινοτικού Διαμερίσματος Θηρασιάς.
- Αρκεί βέβαια, μετά την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη να μην πλήξετε, συμπληρώνει ο Ματθαίος, ο σύζυγός της.
Άνθρωποι συμπαθέστατοι, έχουν ήδη ειδοποιηθεί για την άφιξή μας από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Οίας, Γιώργο Χάλαρη. Για τις μετακινήσεις μας στο νησί θέτει ο Ματθαίος στη διάθεσή μας το σκληροτράχηλο 4x4 φορτηγάκι της Κοινότητας, που εκτελεί και χρέη πυροσβεστικού, αν χρειαστεί.
Αφήνουμε τον παραθαλάσσιο οικισμό της Ρίβας που η αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία δεν είναι και η γοητευτικότερη που έχουμε συναντήσει, και κατευθυνόμαστε νότια προς τον οικισμό του Μανωλά. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μικρόσπιτα, στενά δρομάκια και σκάλες, φουρνάκια στις αυλές και ιδιόμορφες καμινάδες, μικρά παράθυρα που μοιάζουν με φεγγίτες, τοίχοι ασβεστοχρισμένοι που λάμπουν εκτυφλωτικά στο φως του ήλιου, άλλοι τοίχοι βαμμένοι με χρώματα τολμηρά. Σχεδόν πάντα μπλε πορτοπαράθυρα σε διάφορες αποχρώσεις του γαλάζιου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παράθυρα πλαισιώνουν την πόρτα συμμετρικά και σχηματίζουν μαζί της ένα σχήμα που μοιάζει με Σταυρό.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αξία Άρθρου: 1 €