ΤΕΥΧΟΣ 57

Μάιος 2007

ΘΕΜΑΤΑ

  • Μήλος
  • Δονούσα
  • Νότια Εύβοια.Τα μυστικά του Δύστου
  • Κάλυμνος. Καταδύσεις με τους σφουγγαράδες
  • Σινιά, τα άνθη του χαλκού

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
 
Αγαπητοί μου φίλοι,

Αν κι είναι νωρίς ακόμη, ο παράξενος φετινός καιρός ωθεί από τώρα τη σκέψη μας στις παραλίες και στα βουνά. Με την άνοδο της θερμοκρασίας και τον ήλιο να λάμπει σχεδόν καθημερινά έρχονται στο νου όλο και συχνότερα μνήμες και στιγμές, συνδεδεμένες με την καλοκαιρινή ευτυχία και ξενοιασιά. Στην 12η ετήσια έκθεση «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ», που λίγες μέρες πριν έκλεισε τις πύλες της στο εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS, εμφανίστηκαν με λαμπρότητα οι κορυφαίοι Ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί, έτοιμοι να υποδεχτούν τα εκατομμύρια των επισκεπτών, ντόπιων και ξένων. Αστραφτερά περίπτερα, υπέροχα τοπικά προϊόντα, άφθονο και καλό πληροφοριακό υλικό, γόνιμες επαφές μεταξύ των ενδιαφερομένων, παραδοσιακοί χοροί και μουσική, χαμόγελα, εξυπηρετικότητα και πλήθος επισκεπτών ήταν τα κύρια στοιχεία της έκθεσης. Ζώντας κανείς όλη αυτή την πανηγυρική ατμόσφαιρα θα πίστευε, ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη και απόλυτα έμπειρη σε θέματα οργάνωσης και άριστης διαχείρισης του προϊόντος του τουρισμού.
Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι; Μήπως στις τουριστικές εκθέσεις εμφανίζεται μόνον μια ωραιοποιημένη πλευρά της συνολικής πραγματικότητας; Μήπως μερικές λεπτομέρειες – που δεν είναι και τόσο ασήμαντες – υποσκάπτουν το κύρος του Ελληνικού τουρισμού; Ας δούμε κάποιες απ’ αυτές. Έρχονται στο νου μου περυσινά τραγελαφικά περιστατικά σε λιμάνια πόλεων και νησιών με συχνότατες βλάβες πλοίων και απαράδεκτες καθυστερήσεις. Έρχεται στο νου μου η χρόνια έλλειψη γραφείων πληροφοριών και εξυπηρετήσεων σε καίρια τουριστικά σημεία της χώρας. Δεν φεύγει από τις εμπειρίες μου η τόσο συχνή καιροσκοπική εκμετάλλευση, η αναξιοπιστία κι η χαμηλή ποιότητα προσφερομένων υπηρεσιών από τον πανάκριβο καφέ, τις μίζερες μερίδες, τον κατεψυγμένο και σε φούρνο μικροκυμάτων ζεσταμένο μουσακά και το «ολόφρεσκο» ψάρι…εβδομάδας, ως τις ξινισμένες φάτσες και την αγένεια πολλών οδηγών ταξί και σερβιτόρων ή την έλλειψη καθαριότητας και την θορυβώδικη μουσική χώρους αναψυχής και εστίασης. Ούτε ακόμη μπορώ να συγχωρήσω την παντελή έλλειψη φιλικότητας των εθνικών οδικών μας δικτύων, που μοιάζουν να έχουν σχεδιασθεί (με τις αναρίθμητες φυσικά ατέλειές τους) μόνον για τα οχήματα και καθόλου για τους οδηγούς.
Ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Αναφέρω για πολλοστή φορά από τούτη τη στήλη την ολοκληρωτική απουσία χώρων στάθμευσης από την πολυδιαφημισμένη ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και την απουσία τουαλετών από την ΠΑΘΕ για τις αναπόφευκτες ανάγκες οδηγού και επιβατών. Τα τροχοφόρα βέβαια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καύσιμα σε οποιοδήποτε βενζινάδικο. Ποιος όμως «αρμόδιος» έχει ποτέ υπολογίσει και τον ανθρώπινο παράγοντα; Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους οι συναρμόδιοι Υπουργοί Τουρισμού, Πολιτισμού, Συγκοινωνιών και ΠΕΧΩΔΕ, ότι μόνον η συνολική ποιότητα υποδομών, υπηρεσιών και συμπεριφορών, θα προσδώσουν αληθινό κύρος στη χώρα μας, την τόσο ευνοημένη από τις κλιματολογικές συνθήκες και τη φύση. Δεν αρκούν μόνον οι πομπώδεις εξαγγελίες έργων και οι εξοντωτικές ποινές των παραβατών του Κ.Ο.Κ. Απαιτείται και η ανταπόκριση της Πολιτείας στις ευθύνες της για την καλύτερη ποιότητα ζωής ντόπιων και ξένων.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901