ΤΕΥΧΟΣ 22

Ιούλιος 2001

ΘΕΜΑΤΑ

  • Αμμουλιανή
  • Αστυπάλαια
  • To Κάστρο της Σίφνου
  • Αώος, ποτάμι περιπέτειας
  • Καστανιά Καλαμπάκας
  • Πυθονήσια Παγασητικού

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητοί μου φίλοι

Κρατάω στα χέρια μου την πρόσφατη "ειδική έκδοση" της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2001". Και μένω έκπληκτος με την πυκνότητα, την ποικιλία και την - κατά τεκμήριον - υψηλή ποιότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού. 
Εκδηλώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του πολιτισμού και που είναι αδύνατον ν' αφήσουν ασυγκίνητο - τουλάχιστον κάποιες απ' αυτές - ακόμη και τον πιο αδιάφορο άνθρωπο της εποχής μας. Και σκέφτομαι ακόμη, πως αν δεν έβλεπα ταξινομημένες και συγκεντρωμένες όλες αυτές τις εκδηλώσεις, θα ήταν αδύνατο να φανταστώ τον όγκο παραγωγής πολιτισμού, μέσα σε διάστημα ενός μόνου τετραμήνου. 
Το μεγάλο δυστύχημα είναι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εκδηλώσεων απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους κατοίκους του Λεκανο-πεδίου ή έστω κάποιων λίγων πόλεων της περιφέ-ρειας. Η υπόλοιπη Ελλάδα απέχει πολύ μακριά απ' αυτά τα διάσημα κέντρα πολιτισμού, όπως το Ηρώδειο, ο Λυκαβηττός ή η Επίδαυρος…
Το πολιτισμικό αυτό έλλειμμα προσπαθεί να καλύψει η περιφέρεια με εκδηλώσεις κυρίως τοπικής εμβέλειας, που οργανώνονται και πραγματοποιούνται χάρη στην αυταπάρνηση και τις συγκινητικές προσπάθειες κάποιων τοπικών φορέων ή ακόμα και μεμονωμένων ατόμων - οραματιστών. Είναι όλοι αυτοί οι "ρομαντικοί" και "αιθεροβάμονες", που τις περισσότερες φορές με ανύπαρκτη εμπειρία, με μηδαμινά ή ελάχιστα οικονομικά μέσα οραματίζονται, οργανώνουν, θυσιάζουν προσωπικό ελεύθερο χρόνο, επιλέγουν ομάδα εργασίας, συσκέπτονται, αντιδικούν, χτυπούν πόρτες, απογοητεύονται, επιμένουν, πείθουν και στο τέλος εξαν-τλημένοι αλλά με πλούσιες εμπειρίες απ' αυτό το "ωραίο ταξίδι", πετυχαίνουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό - δεν έχει σημασία -, την πολιτιστική εκδήλωση που ονειρεύτηκαν.
Σ' αυτούς τους αφανείς "εργάτες του πολιτισμού" αφιερώνεται το σημερινό σημείωμα. Και είναι στ' αλήθεια μεγάλη η χαρά μας κάθε φορά που, σε κάποιο Δελτίο Τύπου ή Αφίσα που μας αποστέλλεται για ένα πολιτιστικό γεγονός, διαβάζουμε στην επικεφαλίδα την ένδειξη "1ο", που πιστοποιεί την γένεση του συγκεκριμένου γεγονότος.
Καλωσορίζουμε λοιπόν τους "νεοσσούς" στον χώρο του πολιτισμού, "1ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΚΙΝΗ 2001", (29 ΙΟΥΝΙΟΥ - 1 ΙΟΥΛΙΟΥ) στο χωριό Κερκίνη Σερρών και το "1ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, Γιορτές της Γης" (12-15 ΙΟΥΛΙΟΥ) στην Βλάστη Κοζάνης.
Η μόνη ευχή που μπορούμε να τους δώσουμε, είναι να γίνουν θεσμός με αίγλη και υπερτοπική ακτινοβολία και, αφού ξεπεράσουν τα δύσκολα αρχικά στάδια, να ενηλικιωθούν και να μην γεράσουν ποτέ.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901