ΤΕΥΧΟΣ 54

Νοέμβριος 2006

ΘΕΜΑΤΑ

  • Ξάνθη
  • Άνω Πεδινά
  • Καστόρι Λακωνίας
  • Σπηλαιοβάραθρο Ψερίμου
  • Μήλος, θρησκευτικά μνημεία
  • Τίσσαιο
  • Κιλκίς. Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου& Παντομίμας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΠΕΡΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 
Αγαπητοί μου φίλοι,

Αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα μπορούσε να ήταν εξόχως κωμικό. Είναι, δυστυχώς, ιδιαζόντως τραγελαφικό. Ο λόγος για τις πρόσφατες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Θυμηθείτε απλά τα πρόσωπα, τις χειρονομίες, τους ανάρμοστους μορφασμούς, τις δηλώσεις και συμπεριφορές, κάποιες αγοραίες ατάκες και κάποιους απαξιωτικούς – των αντιπάλων – χαρακτηρισμούς. Όλο αυτό το «Θέατρο του Παραλόγου» παρήλαυνε σε καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες από τα καλά μας κανάλια, με πρωταγωνιστές τους υποψήφιους Δημοτικούς και Νομαρχιακούς άρχοντες της χώρας. Που στην προσπάθειά τους να αγρεύσουν την ψήφο μας, λιβάνιζαν τους εαυτούς τους και κατακεραύνωναν τους αντιπάλους τους, με μέσα ταπεινά και δόλια, που ελάχιστη έχουν σχέση με τον «πολιτικό πολιτισμό».
Σε κάποιες περιπτώσεις εκλέχθηκαν υποψήφιοι με κριτήριο την προσωπικότητα, τις ικανότητες και το ήθος τους. Σε πολλές άλλες – στις περισσότερες – περιπτώσεις επικράτησαν κριτήρια κομματικά, ρουσφετολογικά ή συγγενικά. Όπως και νάταν, αργά τη νύχτα της δεύτερης Κυριακής ένας στεναγμός ανακούφισης βγήκε από τα στήθη των Ελλήνων. Όχι μόνον γιατί κέρδισαν οι υποψήφιοι που υποστήριζαν (αυτοί άλλωστε με τις δηλώσεις τους ήταν όλοι κερδισμένοι). Αλλά γιατί, επιτέλους, οι εκλογές τελείωσαν!
Αν όμως ο πολιτισμός των πολιτικών μας είναι, - εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις – περίπου ανύπαρκτες, σε κάποιες γωνιές της χώρας εξακολουθεί ακόμα να αναπνέει ο αυθεντικός πολιτισμός. Το τελευταίο διάστημα είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά μερικές τοπικές κοινωνίες, που μοχθούν με πενιχρά μέσα αλλά με περίσσια αγάπη και ψυχή, να διατηρήσουν το επίπεδο του πολιτισμού τους υψηλό.
Η πρώτη εμπειρία ήταν στα Άνω Πεδινά του Ζαγοριού. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Νεόφυτος Δούκας», προσπαθούν να διαφυλάξουν το πνευματικό κληροδότημα ενός εκλεκτού τέκνου του τόπου τους, του λόγιου και εραστή της αρχαιοελληνικής γραμματείας, Νεόφυτου Δούκα. Συγγράμματα παμπάλαια και σπάνια έχουν συγκεντρωθεί, καταγραφεί και περιμένουν – πολλούς μήνες από την αδιάφορη ως τώρα Πολιτεία – να αξιολογηθούν, συντηρηθούν και εκτεθούν στον θαυμασμό των όποιων φιλομαθών. Θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό για τον ποιλιτισικό τουρισμό του τόπου.
Στα αντικρινά Κάτω Πεδινά μερικοί πεισματάρηδες οραματιστές έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστό και έξω από τα όρια του χωριού τους το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου», που κάθε χρόνο καταξιώνεται περισσότερο.
Στην Μακεδονία η πόλη του Κιλκίς είχε την ευτυχία να γιορτάσει εφέτος το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, που το παρακολουθούν πλήθη κόσμου από την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα παιδιά, ενώ συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα από πολλές χώρες της γης, ακόμα και από την μακρινή Κίνα.
Αρκετά ανατολικότερα – στη Θράκη – η πόλη της Ξάνθης κρατάει εδώ και χρόνια τα σκήπτρα του πολιτισμού. Δεν είναι μόνον το πασίγνωστο Ξανθιώτικο Καρναβάλι και οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, η Δημοτική Βιβλιοθήκη με τους πάνω από 40.000 τόμους, οι περίφημες Γιορτές τις Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Είναι τα πάμπολλα ιδρύματα και οργανισμοί που παράγουν ένα εκπληκτικό σε ποιότητα και όγκο πολιτισμό και μεταμορφώνουν την πόλη της Ξάνθης σ’ ένα εργαστήρι δημιουργίας και μεταφοράς ιδεών, μέσων έκφρασης και τέχνης, που απολαμβάνουν όχι μόνον οι ντόπιοι αλλά και χιλιάδες επισκέπτες.
Μακάρι η πολιτιστική δίψα αυτών των τόπων να βρει μιμητές σε κάθε σημείο της Ελλάδας αλλά κυρίως μεταξύ των πολιτικών που μας κυβερνούν.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901