ΤΕΥΧΟΣ 120

Καλοκαίρι 2019

ΘΕΜΑΤΑ

  • Nότια Πελοπόννησος. Παράλια Μεσσηνίας και Λακωνίας
  • Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια
  • Στην Τήνο των Καθολικών
  • Βασιλάδι Μεσολογγίου
  • Tα μέταλλα και εμείς
  • Το Ρέμα - Φαράγγι της Περιστεράς
  • Κυνήγι τρούφας
  • Χρυσαετός

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Η επιτομή της λαμογιάς
 
Αγαπητοί μου φίλοι,
 
Αισθάνομαι πολύ out αφού, όταν επισκέφθηκα την Μύκονο, δεν είχα την τύχη να ζήσω την «εμπειρία». Να «απολαύσω», δηλαδή, στον «Πλατύ Γιαλό», φρέσκο καλαμάρι με 98,50€ την μερίδα (ή 591€ τις έξι μερίδες). Τόσο πλήρωσε η παρέα των Αμερικανών τα καλαμαράκια της στις 18 Μαΐου του 2019, σύμφωνα με την απόδειξη του μαγαζιού στον Πλατύ Γιαλό.
Η απόδειξη, βέβαια, περιείχε κι άλλες χρεώσεις εξόχως αποκαλυπτικές του επαγγελματισμού, της φιλοσοφίας, της εντιμότητας, της φιλοξενίας και, τελικά, της … φιλοπατρίας του μαγαζιού. Θαυμάστε φιλικές τιμές: 3 Caesar chicken: 59.40€, 6 ντόπιες μπύρες μεγάλες: 150€, 2 νερά: 17,80€ και… 1 Αmita Ντομάτας 18€. Σύνολο 836,20€.
Κατά δήλωσή του το μαγαζί είναι «το καλύτερο μαγαζί στον Πλατύ Γιαλό, απευθύνεται σε υψηλό πελατολόγιο, προσφέρει high end υπηρεσίες και εκεί δεν πηγαίνεις για να χορτάσεις αλλά για την εμπειρία». Μια εμπειρία που δεν είχα την «τύχη» να ζήσω αλλά είχαν την ατυχία να πληρώσουν πανάκριβα κι άλλοι πελάτες του συγκεκριμένου μαγαζιού καταβάλλοντας 10€ για έναν διπλό καφέ, 15€ για μια Coca cola zero (ούτε καν κανονική!) και 136€ για δύο ποτήρια κρασί «Prosecco» (η συγκεκριμένη ποικιλία, όσο κι αν έψαξα στο internet δεν στοιχίζει παραπάνω από 19€/λίτρο!)

Αγαπητοί μου φίλοι,

Δεν θα αναφερθώ στις κωμικοτραγικές λεπτομέρειες που επακολούθησαν (μπορείτε να τις αναζητήσετε στο internet). Θα σταθώ όμως σε δύο σημεία: Το πρώτο είναι η – πραγματικά – μεγαλόψυχη δήλωση του Αμερικανού (iefimerida.gr): «Η Μύκονος είναι ένας υπέροχος τόπος με εξαιρετικούς ανθρώπους. Η εμπειρία μας από το εστιατόριο ήταν δύσκολη να την αποδεχτούμε αλλά δεν κατέστρεψε την εικόνα που έχουμε για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της».
Αναρωτιέμαι πόσοι Έλληνες θα ήταν εξίσου γενναιόφρονες. Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω με αγανάκτηση είναι ότι, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες έντιμοι Έλληνες επαγγελματίες αγωνίζονται και αγωνιούν να επιβιώσουν, κάποια θρασύτατα λαμόγια – δυστυχώς όχι λίγα – εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες, την ευήθεια των τουριστών αλλά και την αδυναμία της Πολιτείας να βάλει μια τάξη σ΄αυτή τη συνολική ζούγκλα, ώστε να προστατέψει την εικόνα και αξιοπιστία της Ελλάδας στο παγκόσμιο κοινό. Και, μάλιστα, ενώπιον τόσο ανηλεούς γειτονικού ανταγωνισμού. Η τουριστική ανάπτυξη δεν εξαρτάται μόνον από τη θάλασσα, τον ήλιο και τα αρχαία. Αλλά κι από τον έντιμο χαρακτήρα και τις καλές μας υπηρεσίες.
Θα περίμενε κανείς να ζητήσει μια ειλικρινή συγγνώμη το μαγαζί (από τους πάντες). Αλλά, πόσες ειλικρινείς συγγνώμες έχουμε δει - τελευταία - σ΄αυτόν τον τόπο;
Οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχόμαστε καλό και, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, καλοκαίρι. Και, αν δεν σας παρουσιάζουν τιμοκατάλογο, μη διστάζετε να φεύγετε.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901