120

Καλοκαίρι 2019

σελ.10-69

Nότια Πελοπόννησος. Παράλια Μεσσηνίας και Λακωνίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Mε την Πελοπόννησο μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί. Στις πολύχρονες περιηγήσεις μας έχουμε διανύσει αναρίθμητα χιλιόμετρα σε δρόμους και μονοπάτια, σε ύπαιθρο και σε πόλεις, σε κάμπους και βουνά, παραλίες και μικρονήσια, περίφημα σπήλαια, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Μα όσο κι αν ψηλαφούμε το πελώριο κορμί της Πελοποννήσου, ανακαλύπτουμε πάντα απόκρυφες γωνιές, κρυμμένους θησαυρούς. ‘Η, πάλι, νιώθουμε μέγιστη ευτυχία να ξαναβλέπουμε τόπους ωραίους, αγαπημένους από παλιά. Όπως τούτη την Άνοιξη, στις νότιες άκρες της Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στην πόλη της ΚαλαμάταςΤην Άνοιξη του 2006 - 13 χρόνια πριν – η φίλη και συνεργάτις Μαίρη Μπελογιάννη(1), είχε γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο για την Καλαμάτα, που είχε φιλοξενηθεί στο τεύχος 50 του περιοδικού. Στον υπότιτλο του άρθρου χαρακτήριζε την Καλαμάτα «Πόλη να ζεις». Το διαπιστώνουμε από τα πρώτα λεπτά της εισόδου μας στην πόλη καθώς, με έκπληξή μας διαπιστώνουμε, ότι 9 στους 10 - ή μήπως 10 στους 10;- οδηγοί σταματούν το αυτοκίνητό τους, τη στιγμή που κάποιος πεζός απλά εκδηλώνει την πρόθεσή του να διασχίσει κάθετα έναν δρόμο(2).
Αυτή η στάση προς τους πεζούς επεκτείνεται και στη συνολική οδηγική συμπεριφορά των Καλαματιανών οδηγών, που ελάχιστα μοιάζει με τον ανταγωνιστικό και σχεδόν νευρωτικό τρόπο οδήγησης που γενικά επικρατεί στους δρόμους της Ελλάδας. Σ’ αυτό βοηθάει η εξαιρετική ρυμοτομία, με το Ιπποδάμειο Σύστημα(3) να ισχύει στο μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της πόλης.
Ακόμη περισσότερη ηρεμία και ευχαρίστηση εισπράττουμε βαδίζοντας στα φαρδειά, φιλικά στον περιπατητή πεζοδρόμια, άλλοτε σε μεγάλους, κεντρικούς δρόμους, κι άλλοτε σε στενορρύμια, που κόβουν κατά κανόνα κάθετα τους μεγάλους δρόμους. Σ’ αυτά τα δρομάκια ανακαλύπτουμε πολλές γοητευτικές λεπτομέρειες, με ποικίλα μικρομάγαζα, που επιμένουν να αντέχουν στον χρόνο ήδη από τα μέσα - ή και νωρίτερα ακόμη του - περασμένου αιώνα.
Είναι αδύνατον ν’ αντισταθούμε στη γοητεία ενός τέτοιου μικρομάγαζου, του παραδοσιακού καφενείου και καφεκοπτείου «Σπίνος», που υφίσταται στην Καλαμάτα από το 1926! Με πέντε διαφορετικά χαρμάνια δικής του σύνθεσης, έντασης και αρώματος ο Σπίνος, με το εξαιρετικά φιλικό και ευγενικό προσωπικό του, είναι σημείο αναφοράς για κάθε μερακλή του ελληνικού - και όχι μόνον – καφέ. Τα δε λευκά, χοντρά φλυτζανάκια με το λογότυπο και τον έξοχα αποτυπωμένο, πολύχρωμο σπίνο, αποτελούν την ομορφότερη διαχρονική ανάμνηση απ’ αυτό το εμβληματικό στέκι του καφέ, στο 5 της οδού Γερμανού.
Ελκυστική είναι η ευωδιά του καφέ που καβουρδίζει στις εγκαταστάσεις του και το blossom owl, στο 7 της Βαλαωρίτου, ένας χώρος εξαιρετικής αισθητικής, πολύ νεότερης ηλικίας από τον Σπίνο αλλά με προτάσεις πρωινού και γλυκισμάτων, που μπορούν να βάλουν σε πειρασμό ακόμη και τους πιο εγκρατείς.
Στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου δεσπόζουν δύο εμβληματικά all day cafe restaurant bar, το «Βistroteca» και το «Platea». Με την εντυπωσιακή εξωτερική όψη των κτιρίων, τη φινέτσα και κομψότητα των εσωτερικών χώρων αλλά και την υψηλή ποιότητα προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, οι δύο αυτές επιχειρήσεις της Καλαμάτας θα μπορούσαν να σταθούν επάξια στις διασημότερες πρωτεύουσες Ευρώπης.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Λακωνία /

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής
Στην καρδιά του αγέρωχου Ταΰγετου, κάτω από τις γυμνές, πανύψηλες κορυφές, φωλιάζει ένα δασικό οικοσύστημα αξεπέραστης ωραιότητας, το περίφημο Δάσος Βασιλικής.
T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T93 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Παλαιόκαστρο

Παλαιόκαστρο

Πάνω από την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και την θρυλική Βοϊδοκοιλιά και απέναντι από την αρχαία ακρόπολη της νήσου Σφακτηρίας, ορθώνει τους επιβλητικούς του προμαχώνες το Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας.

T93 / Φυσικό περιβάλλον / Μεσσηνία /

COSTA NAVARINO

COSTA NAVARINO

Μια γιγάντια επιχείρηση, μοναδική στο είδος της σε παγκόσμια κλίμακα, είχε ως αποτέλεσμα την φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων και θάμνων στην COSTA NAVARINO,  την "Πράσινη Πολιτεία".

T94 / Περιήγηση / Λακωνία /

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Ελιά, Βιανδίνη, Τηγάνια, Μποζάς, Πλύτρα και Ασωπός. Λακωνική ακτογραμμή με εκπληκτικές αμμουδιές, φιλόξενους οικισμούς και μια μισοβυθισμένη αρχαία πολιτεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιηγητικό και αρχαιολογικό.

T94 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Δυτική Μάνη

Δυτική Μάνη

Παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα χωριά και εκκλησάκια βυζαντινά, απαράμιλλης ομορφιάς. Είναι η περιοχή Αγίου Νικολάου στην Δυτική Μάνη, που επιπλέον έχει γραφικά λιμανάκια και υπέροχες ακτές.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Λακωνία

Αξία Άρθρου: 1 €