119

Άνοιξη 2019

σελ.50-83

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης είναι η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Κυρίας Ακρωτηριανής,  περισσότερο γνωστής ως Μονής Τοπλού. Η ύπαρξή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή της Σητείας και ιδιαίτερα τις βορειοανατολικές εσχατιές της Κρήτης.
Πρωτογνωρίσαμε  το μοναστήρι σε μία σύντομη επίσκεψή μας το καλοκαίρι του 2001. Εντυπωσιασμένοι τότε από το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας είχαμε υποσχεθεί να επιστρέψουμε σε πρώτη ευκαιρία, η οποία έμελλε να καθυστερήσει 18 ολόκληρα χρόνια.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στον δρόμο για το μοναστήρι

Ένα θεοσκότεινο, μολυβένιο πρωινό αντικρίζουν τα μάτια μας στο ξεκίνημα της μέρας. Μάταια στην πλευρά της ανατολής προσπαθεί να βρει δίοδο ο ήλιος, είναι εγκλωβισμένος πίσω από βαριά σύννεφα. Δεν αργεί να ξεσπάσει μία βροχή με χοντρές σταγόνες, που, στο τέλος Δεκεμβρίου, θυμίζει μπόρα καλοκαιρινή.
- Φοβάμαι πως οι φωτιστικές συνθήκες δεν θα είναι πολύ ευνοϊκές , λέει η Άννα.
-Στην Ανατολική Κρήτη είμαστε, εδώ δεν κρατάει πολλές ώρες η βροχή.
Η πρωινή χειμωνιάτικη Σητεία, μουσκεμένη όπως είναι, δεν δείχνει πρόθυμη να ξυπνήσει. Ελάχιστοι διαβάτες κυκλοφορούν στους δρόμους και ακόμη λιγότεροι είναι οι θαμώνες στα καφενεία της παραλίας.
Διασχίζουμε αργά την ερημική πόλη και συνεχίζουμε ανατολικά, κατά μήκος της καμπύλης ακτογραμμής. Είναι πολύ όμορφος ο όρμος της Σητείας, με εκτεταμένες αμμουδιές, ιδανικές για κολύμπι. Εντυπωσιακές είναι οι επίπεδες, συνεχόμενες πλάκες, που καλύπτουν σε μεγάλη έκταση τον ρηχό βυθό. Εκεί πάνω σκάζουν, χωρίς σταματημό, τα αφρισμένα κύματα του βοριά, δημιουργώντας εικόνες πολύ θεαματικές.
Εξίσου ευοίωνη είναι η εξέλιξη του καιρού. Η βροχή έχει σταματήσει από ώρα, ένα απαλό φως διαχέεται διακριτικά, σε μεγάλο τμήμα του μολυβένιου ουρανού. Που, κάποια στιγμή, παύει να είναι συνοφρυωμένος και σκοτεινός, παίρνει να «χαμογελάει» διάπλατα με το χρωματιστό χαμόγελο που του χαρίζει ένα γιγάντιο, εκθαμβωτικό ουράνιο τόξο.
Λίγο αργότερα, ο δρόμος κατηφορίζει δίπλα από την ακτή του ορμίσκου Ανάλουκα. Εδώ, στον μυχό του όρμου, προβάλλουν πυκνοχτισμένα και με ευχάριστους χρωματισμούς τα σπίτια του πάλαι ποτέ παραθεριστικού οικισμού Σ.Ο.Ε. που, μετά από διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.Εντυπωσιακά είναι τα βραχώδη πρανή, που αναπτύσσονται συνεχώς στα πλαϊνά της διαδρομής. Τα πρανή αυτά αποτελούνται από πετρώματα διαφορετικής σύστασης και χρωματισμών είτε δίπλα στο δρόμο είτε σε μικρά φαράγγια και απότομες πλαγιές. Τα πετρώματα είναι λαξευμένα με τέτοιο τρόπο από τη φύση, ώστε σχηματίζουν εκατοντάδες διαφορετικές μορφές. Ανάμεσά τους διακρίνουμε και πολλά “Tafoni” (ταφόνι),  γεωλογικούς σχηματισμούς δηλαδή με κυψελοειδή διάβρωση, που δημιουργούνται συνήθως, όταν το αλάτι συγκεντρώνεται στην επιφάνεια  διαπερατών πετρωμάτων από γρανίτη, ψαμμίτη ή αμμώδη ασβεστόλιθο. Το αλάτι, φτάνει από τα κύματα των θαλασσών, τον άνεμο ή την ομίχλη, διαβρώνει με την πάροδο των αιώνων τους πόρους των πετρωμάτων και δημιουργεί αυτούς τους κοίλους, εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Γενικά είναι μία περιοχή, που για τον προσεκτικό  παρατηρητή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, γεωλογικό και φωτογραφικό.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 0.50 €