104

Ιούνιος 2015 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 174-193

Ακρωτήρι Χανίων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στα Χανιά δεν υπάρχουν μόνον η Παλιά Πόλη, το Λιμάνι με το Κάστρο και η γραφική Σκεπαστή Αγορά. Μερικά χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης, στην Χερσόνησο του "Ακρωτηρίου" ο περιηγητής και πεζοπόρος θα συναντήσουν δύο επιβλητικά Μεσαιωνικά Μοναστήρια.

Αν όμως θέλουν ν' ανακαλύψουν προορισμούς συναρπαστικούς, άγνωστους στο ευρύ κοινό, θα συνεχίσουν το λίθινο μονοπάτι με τα 500 πέτρινα σκαλοπάτια. Που περνάει, αρχικά από τον εντυπωσιακό σπηλαιώδη ναΐσκο και στην συνέχεια καταλήγει στην ερειπωμένη Μεσαιωνική Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Εκεί σώζεται μια γιγάντια πέτρινη γέφυρα και σπηλαιώδη ασκηταριά. Για τους έμπειρους πεζοπόρους υπάρχει το Φαράγγι του Καθολικού, που καταλήγει με κακοτράχαλο μονοπάτι σε μια ακτή άγριας μεγαλοπρέπειας και τελείως ερημική.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Μονές Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, Γκουβερνέτου, Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη
Κτιριακά συγκροτήματα των Μονών
Φαράγγι Καθολικού
Λιθόστρωτο Καλτερίμι, Πέτρινο Γεφύρι, Μουσείο στην Μονή Τζαγκαρόλων
Πεζοπορία, Διάσχιση Φαραγγίου Καθολικού, Κολύμπι

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΕισαγωγήΤις μέρες που θα διαβάζονται οι γραμμές αυτές θα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εκδημία του μεγάλου άγγλου ταξιδιωτικού συγγραφέα της ανθρωπότητας, του ελληνολάτρη και πεζοπόρου των κρητικών εσχατιών, του Μιχάλη ή Πάτρικ Λη Φέρμορ

Το κείμενο, που περιγράφει μια αναπάντεχη διαδρομή στη βόρεια γωνιά του Ακρωτηρίου, χαράματα, ύστερα από την άφιξη στο νησί, γράφτηκε το Σεπτέμβρη του 1999. Διατηρεί τα στοιχεία και το ύφος της διαδρομής, όπως αυτά είχαν τότε.

Η διαδρομή επαναλήφθηκε ύστερα από δεκάξι χρόνια, μια ζεστή μέρα του Απρίλη, με όλο το team του περιοδικού. 

Ας επιστρέψουμε όμως στο 1999.Νά 'ναι χάραμα Σεπτέμβρη, να ταξιδεύεις για την Κρήτη κι ο νους σου να παγιδεύεται στα βήματα του πεντοζάλη, σε αβάδιστα φαράγγια, πάνω σε αετοφωλιές, πίσω από κέδρους και βαθιά μες στο ποτήρι της ρακής, αυτό κι αν εξιτάρει την αδημονία της απόβασης…

Βαδίζοντας στην Κρήτη γνωρίζεις τα πιο αντιφατικά και συνάμα πιο ωραία τοπία της ψυχής σου. Την ομορφιά ενός ασύγκριτου “κόσμου”, από το σκληρό πετραδερό τοπίο ως την αμέριστη τρυφεράδα της θάλασσας, το μοναδικό λεξιλόγιο, που “ποικίλει από φαράγγι σε φαράγγι”, την παραξενιά των ανθρώπινων χαρακτήρων, την ιδιότυπη λεβεντιά κι από τις σπηλιές και τους κόρφους, ως τα ριζίτικα και τη λύρα, με ενδιάμεσους σταθμούς τα γλυκά ριζοβούνια και τις μεταλλικές κορφοσειρές, τα πρίσματα των σκιών και το φωτερό σκοτάδι, τους πρίνους, τα βοτάνια και τ’ αρώματα, τα μητάτα, τις ρακές και τις βεντέτες, κι όλα αυτά ανάμιχτα μ’ ένα χαρισματικό πάθος για ζωή, για ποίηση, για ορμητικό, άνετο και κατρακυλιστό λόγο, για αθιβολές κι ηρωισμούς που δεν συναντιούνται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η Κρήτη, συμπαθάτε με, είναι ο πιο ερωτικός τόπος σε όλη την υφήλιο, ο πιο ποιητικός από τους νοσταλγικούς πόλους της Μεσογείου, ο πιο εκρηχτικός από τους παράδεισους της ανθρώπινης δράσης, ο πιο δραστήριος πλανήτης της ψυχής.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 0.50 €