104

Ιούνιος 2015 - ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

σελ 174-193

Ακρωτήρι Χανίων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στα Χανιά δεν υπάρχουν μόνον η Παλιά Πόλη, το Λιμάνι με το Κάστρο και η γραφική Σκεπαστή Αγορά. Μερικά χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης, στην Χερσόνησο του "Ακρωτηρίου" ο περιηγητής και πεζοπόρος θα συναντήσουν δύο επιβλητικά Μεσαιωνικά Μοναστήρια.

Αν όμως θέλουν ν' ανακαλύψουν προορισμούς συναρπαστικούς, άγνωστους στο ευρύ κοινό, θα συνεχίσουν το λίθινο μονοπάτι με τα 500 πέτρινα σκαλοπάτια. Που περνάει, αρχικά από τον εντυπωσιακό σπηλαιώδη ναΐσκο και στην συνέχεια καταλήγει στην ερειπωμένη Μεσαιωνική Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Εκεί σώζεται μια γιγάντια πέτρινη γέφυρα και σπηλαιώδη ασκηταριά. Για τους έμπειρους πεζοπόρους υπάρχει το Φαράγγι του Καθολικού, που καταλήγει με κακοτράχαλο μονοπάτι σε μια ακτή άγριας μεγαλοπρέπειας και τελείως ερημική.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΚΡΗΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T10 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Γαύδος

Γαύδος
Μακρινή και παράξενη, εγκαταλειμμένη από την πολιτεία μα λατρεμένη από τους φίλους της, η Γαύδος λικνίζεται στα ζεστά νερά του Λιβυκού, πανέμορφη και γοηευτική, μαζί με την μικρή αδελφή της Γαυδοπούλα.
T16 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Ζάκρος- Το 4ο Μινωϊκό Aνάκτορο της Κρήτης

Ζάκρος- Το 4ο Μινωϊκό Aνάκτορο της Κρήτης
Το συγκλονιστικό χρονικό της ανασκαφής και ανακάλυψής του στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης.
T23 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κουφονήσι Σητείας

Κουφονήσι Σητείας
Ως το 1976 ήταν γνωστό μόνον στους ντόπιους γεωργούς και ψαράδες. Τότε, η αρχαιολογική σκαπάνη του Νίκου Παπαδάκη αποκάλυψε τα μυστικά του.
T26 / Παράδοση / ΚΡΗΤΗ /

Λεριά, τα κουδούνια της Κρήτης

Λεριά, τα κουδούνια της Κρήτης
Τον γλυκό τους ήχο τον συναντάει κανείς σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, από τα απέραντα βοσκοτόπια του Βορρά ως τα βουνά και τα οροπέδια της Κρήτης ή τις ραχούλες των νησιών. Είναι ο ήχος από τα κουδούνια, που συντροφεύουν ακατάπαυστα, στο κάθε τους βήμα, τα μικρά και μεγάλα ζώα της Ελληνικής υπαίθρου.
T27 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Γραμβούσα - Μπάλος

Γραμβούσα - Μπάλος
Στην πιο βόρεια και δυτική άκρη της Κρήτης, το Γραμπουσιανό τοπίο με τις καταιγιστικές του εναλλαγές αφήνει άφωνο κάθε επισκέπτη.
T28 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Λεύκη Λασιθίου

Λεύκη Λασιθίου
Στο νοτιο-ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, εκεί που εξασθενίζει η αύρα του Λιβυκού, ο Δήμος Λεύκης είναι ένας προορισμός για αξέχαστες διακοπές.
T30 / Παράδοση / ΚΡΗΤΗ /

Στιβάνια, τα κρητικά υποδήματα

Στιβάνια, τα κρητικά υποδήματα
Διάβηκα με περιέργεια την πόρτα του και μέσα στο μαγαζάκι συνάντησα τον κυρ-Στέλιο Παπουτσάκη. Μαζί μ' αυτόν γνώρισα τις λεπτομέρειες και τα μυστικά μιας τέχνης, από τις πιο εξειδικευμένες, λεπτές αλλά και σπάνιες, τώρα πια, στην Κρήτη…
T31 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Η επιγραφή της Γόρτυνας

Η επιγραφή της Γόρτυνας
Γενικά  επικρατεί  η γνώμη ότι, το Δίκαιο αναπτύχθηκε στην Ρώμη. 
Οι νεώτερες έρευνες και προπάντων η ανακάλυψη της περίφημης Επιγραφής της Γόρτυνας αποδεικνύουν  ότι η προσφορά των Ελλήνων στον τομέα του Δικαίου υπήρξε υψίστης σημασίας και σπουδαιότητας.  Ας μη λησμονούμε, ότι από τους Ελληνες ετέθησαν οι φιλοσοφικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η ορθή γνώση του Δικαίου.
T32 / Παράδοση / ΚΡΗΤΗ /

Τα Μητάτα και οι Ακρίτες της Νίδας στον Ψηλορείτη

Τα Μητάτα και οι Ακρίτες της Νίδας στον Ψηλορείτη
‘Ενα συναρπαστικό οδοιπορικό στα πετρόχτιστα ορεινά οικοδομήματα των κτηνοτρόφων στο οροπέδιο της Νίδας, στα ριζά του Ψηλορείτη.
T88 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Koρυφή Σελένα

Koρυφή Σελένα
Δεν έχει την αίγλη των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη, η κορυφή Σελένα, ωστόσο, αποπνέει μια δική της γοητεία και μια αύρα από Καπετάν Μιχάλη και Καζαντζάκη που ακόμα διαρκεί.
T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
T127 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ο Πλακιάς και τα κοπέλια του

Ο Πλακιάς και τα κοπέλια του
Η γραφική πόλη του Λιβυκού Ρεθύμνου και οι εκπληκτικές παραλίες του, που ανοίγουν σαν βελουδένιες αγκαλιές δεξιά κι αριστερά από την πανέμορφη βεντάλια του Δήμου Φοίνικα. 
T127 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Φαράγγι Ρίχτη

Φαράγγι Ρίχτη
Ο Ρίχτης είναι ένα πανέμορφο και επιβλητικό φαράγγι στο οποίο ρυακίζει ένα ασταμάτητο όλο τον χρόνο ρέμα. Βρίσκεται στην έξοδο του χωριού Έξω Μουλιανά Σητείας και η αρχή του είναι πάνω στον εθνικό δρόμο Αγίου Νικολάου – Σητείας.
T127 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Νησάκι Ψείρα

Νησάκι Ψείρα
Το νησί της Ψείρας διατηρεί και συγκεντρώνει στις μέρες μας αυξανόμενο ενδιαφέρον, καθώς οι ανασκαφικές εργασίες αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερα αντικείμενα του πρωτομινωικού οικισμού που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
T127 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Σεϊτάν λιμάνια

Σεϊτάν λιμάνια
Το Σεϊτάν λιμάνι για να το βρεις θα πρέπει να ιδρώσεις, περπατώντας, αλλά άμα το ανακαλύψεις και το αδράξεις με το βλέμμα, δε φεύγεις παρά μόνο πετώντας. Είτε με τα φτερά των αισθήσεων είτε με της φαντασίας…
T128 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Βιτσέντζος Κορνάρος

Βιτσέντζος Κορνάρος
Στη Σητεία, όπου γεννήθηκε ο ποιητής του Ερωτόκριτου, άνθρωποι με καλλιεργημένη ευαισθησία, γνώση και αγάπη για το έργο και την προσωπικότητά του, συντηρούν ένα πανέμορφο Μουσείο και μια Εστία Πολιτισμού στο όνομά του.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901