104

Ιούνιος 2015 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 116 - 140

Ηράκλειο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μετά από πολύχρονη άναρχη οικοδόμηση και επέκταση η πόλη του Ηρακλείου εθεωρείτο -όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει. Και πρώτα στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που στις 27 αίθουσές του περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα κρητικής προϊστορίας και ιστορίας 5.500 χρόνων.

Απέναντι από την εμβληματική Πλατεία των Λεόντων η περίφημη Λότζια, η Λέσχη των Ευγενών Βενετών, έχει πλέον αποκατασταθεί. Πολύ σημαντική είναι η πεζοδρόμηση της 25ης Αυγούστου 1898, της επιφανέστερης λεωφόρου του Ηρακλείου.

Εκκλησιά Αγίου Μάρκου του 1239, γραφική Σκεπαστή Αγορά, ναός Αγίου Τίτου και αποκατεστημένος ναός Αγίου Πέτρου, Βενετσιάνικο Φρούριο και Νεώρια, είναι μερικά μόνον από τα υπόλοιπα αξιοθέατα, που μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στην αναγεννημένη πόλη του Ηρακλείου.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Επίσκεψη στα Μουσεία και στα πολλαπλά μνημεία της πόλης
Πλατεία Λεόντων, Ναός Αγ. Τίτου, Ναός Αγ. Παύλου, Λότζια, Κούλες, Ενετικά Νεώρια, Ναός Αγ. Μάρκου
Σεπαστή αγορά, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
Εξαιρετικές δυνατότητες μεγάλων περιπάτων σε πολύ ενδιαφέροντα σημεία της πόλης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Η Ιστορία


Ο περίβολος του Αγ. Πέτρου.

Οι Μινωίτες της Κνωσού ίδρυσαν, στη θέση που σήμερα βρίσκεται η σύγχρονη πόλη, έναν παραθαλάσσιο οικισμό κι ένα μικρό λιμάνι που το ονόμασαν Ηράκλειο, επειδή προφανώς εκεί πρέπει να υπήρχε κάποιο Ιερό του Ηρακλή. Όλα τα αγαθά και τα εμπορεύματα που φορτώνονταν και ξεφορτώνονταν, ήταν περαστικά για την Κνωσό.

Με την καταστροφή της Κνωσού, ωστόσο, το Ηράκλειο συνέχισε να είναι ένα μικρό, αμελητέο, φτωχοχώρι. Η περιοχή σιωπά μες στους αργοκίνητους αιώνες της συνέχειας και ξανακούγεται εκεί κοντά στο τέλος της πρώτης βυζαντινής κυριαρχίας. Στον 9ο μ.Χ αιώνα. Στο μεταξύ οι Βυζαντινοί ξέγραψαν το αρχαίο της όνομα και της έδωσαν το καινούργιο, βαφτίζοντας την περιοχή με το όνομα Κάστρο.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και νέοι επιδρομείς, οι Άραβες Σαρακηνοί, καταλαμβάνουν την περιοχή και το λιμάνι και τη βαφτίζουν Rabdh el Khandak, δηλαδή το Κάστρο με το χαντάκι. Σιγά - σιγά το Κάστρο με το χαντάκι γίνεται το διάσημο επίκεντρο της πειρατίας σε όλη τη Μεσόγειο.

Έτσι έμεινε ως το 961 μ.Χ., όταν ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει την Κρήτη και της δίνει το όνομα Χάνδακας, όπως επιθυμούσαν και οι ντόπιοι.

Αυτά μέχρι τότε που ήρθε ο Βενετσιάνικος στόλος, έφερε την ενετική κυριαρχία κι επικράτηση και μαζί το καινούργιο όνομα του λιμανιού, το Candia, ένα όνομα  που σιγά – σιγά επικράτησε για όλη την Κρήτη. Στη διάρκεια της ενετικής δεσποτείας κτίζονται πολλά δημόσια οικοδομήματα, ναοί, πλατείες, κρήνες και Ακαδημίες.

Οι Τούρκοι όμως παραφυλάνε. Αρχίζουν τον ψευτοπόλεμο στους Ενετούς και πλευροκοπούνε το νησί. Το 1645 καταλαμβάνουν τα Χανιά κι έπειτα από 24 χρόνια πολιορκίας μπαίνουν θριαμβευτές στην Κάντια. Την πόλη μετονομάζουν σε Μεγάλο Κάστρο, ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι την απελευθέρωσή της. 

Η αρχιτεκτονική των Τούρκων αλλοιώνει το χαρακτήρα τής μέχρι τότε όμορφης πόλης. Στενά σοκάκια, μικρά σπιτάκια, κολλητά το ένα με το άλλο, γκρέμισμα εκκλησιών ή μετατροπή τους σε τζαμιά. Το καταστροφικό έργο των Τούρκων έρχεται να συμπληρώσει ένας τρομακτικός σεισμός, το 1856 που ισοπεδώνει την πόλη. Από τα χιλιάδες κτήρια που υπήρχαν, έμεινα αλώβητα μόνο τα 19 !. (Αξίζει να το θυμόμαστε αυτό, σε σύγκριση με τους σεισμούς στην πόλη μας, τον Βόλο. Και το χεράκι που έβαλαν οι αυτόχθονες αρχιτέκτονες και μηχανικοί).

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 1 €