115

Άνοιξη 2018

σελ.64-99

Κρήτη: Φαράγγι Σαμαριάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κάθε Έλληνας φυσιολάτρης και πεζοπόρος, που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει – έστω μια φορά στη ζωή του- να διασχίσει τον «Φάραγγα», το θρυλικό Φαράγγι της Σαμαριάς.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Μια μέρα μεγάλη σε διάρκεια και ουσία.Ξημερώνει η πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη μέρα της επίσκεψής μας στη Σαμαριά. Είναι η 21η Ιουνίου, η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου.
Στις 07:50’ ακριβώς, με απόλυτη ακρίβεια, αναχωρεί, ασφυκτικά γεμάτο, το λεωφορείο για Ομαλό. Μια ώρα μετά φτάνουμε, με πορεία δαιδαλώδη, συνεχώς ανηφορική, στο φημισμένο Οροπέδιο Ομαλού, στις δυτικές απολήξεις των Λευκών Ορέων.(2) Στα νότια κράσπεδα του οροπεδίου, στην θέση Ξυλόσκαλο,(3) βρίσκεται το τουριστικό περίπτερο-εστιατόριο.  Εδώ έχουμε την αίσθηση, ότι βρισκόμαστε ξαφνικά στον «Πύργο της Βαβέλ», αφού στην ατμόσφαιρα πλανώνται λέξεις και φράσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, ακόμη και της Αφρικής.
Παρακολουθώ όλο αυτό το ετερόκλιτο πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας, χρώματος και φυλής. Φωνακλάδικα σχολιαρόπαιδα, αλλά και μεσήλικες, και κάποιοι περασμένης ηλικίας. Φορούν καπέλα πλατύγυρα, τζόκεϋ, κεφαλομάντηλα, πολύχρωμα αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά, ακόμη και σανδάλια, αν είναι δυνατόν.
Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η αδημονία να διασχίσουν το Φαράγγι, μια διάσχιση που για τους περισσότερους αποτελεί όνειρο ζωής. Όπως άλλωστε και για μας.
09:45’. Επιτέλους, τα πρώτα μας βήματα αντηχούν στο χοντρό λιθόστρωτο της αφετηρίας του φαραγγιού. Η ένδειξη στο αλτίμετρο είναι 1.220μ. Στα υψίπεδα των Λευκών Ορέων ξεχωρίζουν λευκές κηλίδες χιονιού. Στην αντικρινή κόψη του φαραγγιού, στα Ν-ΝΔ, ορθώνεται ο φοβερός βράχινος όγκος του Γκίγκιλου, με την κορυφή του στα 1.974μ. Ακουμπισμένο στα ξύλινα κάγκελα βρίσκω ένα γερό ραβδί από κλαδί κυπαρισσιού. Θ’ αποδειχθεί πολύτιμος σύντροφος στην κατηφορική διάσχιση του φαραγγιού αλλά και στις πεζοπορίες των επόμενων ημερών.
Η συνεχιζόμενη κατηφοριά υποβοηθείται από πλατύσκαλα και ξύλινα κάγκελα. Σημαντικά είναι και τα έργα προφύλαξης από κατολισθήσεις με χρήση μεταλλικών πλεγμάτων και σκεπάστρων. Μετά τα πανέμορφα σφενδάμια εδραιώνεται η παρουσία των αιωνόβιων κυπαρισσιών και πουρναριών. Πού και πού εμφανίζονται και τα πρώτα πανύψηλα πεύκα «Τραχείας Πεύκης».(4) Φτάνουμε σ’ ένα εξαιρετικό μπαλκόνι θέας, αγναντεύοντας απέναντί μας τον Γκίγκιλο με τις χαοτικές του ορθοπλαγιές. Ένα φωνακλάδικο γκρουπ νεαρών Αγγλίδων μας προσπερνάει με φούρια. Όλη η προσοχή τους είναι στο κατηφορικό μονοπάτι, στις μύτες των παπουτσιών τους. Δεν φαίνεται να τους συγκινεί ούτε  η μεγαλόπρεπη θέα ούτε η δίγλωσση ενημερωτική πινακίδα για τα επιβλητικά δέντρα Τραχείας Πεύκης.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T105 / Μνημεία / Χανιά /

Χερσόνησος Σπάθας

Χερσόνησος Σπάθας

Με την Χερσόνησο της Γραμβούσας περικλείει τον πελώριο κόλπο της Κισσάμου. Είναι η Χερσόνησος Σπάθας ή Ροδωπού, ορεινή και κακοτράχαλη, με απρόσμενα χαρακτηριστικά γεωφυσικά, αρχαία και βυζαντινά.

ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 1 €