48

Νοέμβριος 2005

σελ.116-141

Ακαρνανία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το πρώτο ταξίδι στην Ακαρνανία το είχα κάνει πέρυσι (Οκτώβρης 2004), ακολουθώντας την εκδρομή που οργάνωσε ο γιατρός Θέμος Γκουλιώνης από το Ναύπλιο. Σκοπός μας να συναντήσουμε τα άγρια άλογα του βουνού Πεταλάς τα οποία ζούσανε, όπως φαίνεται, στη χώρα κάποιου απίστευτου για τον 21ο αιώνα, μύθου και τα οποία είχαν ήδη κερδίσει τη δημοσιότητα, όχι όμως και την εξασφάλιση της επιβίωσής τους. Και πώς θα μπορούσαν, αφού ο τόπος που ζούσαν εδώ και χιλιάδες ή τουλάχιστον εκατοντάδες χρόνια, είχε επιλεγεί για να φιλοξενήσει τον απαραίτητο, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, πρόχειρα σχεδιασμένο, ΧΥΤΑ!
 
ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

Τέλος του 2003, διαβάζοντας τυχαία την εφημερίδα του Αγρινίου "Αναγγελία", μαθαίνω πρώτη φορά για την ύπαρξη των ελεύθερων αλόγων και για τον κίνδυνο που διέτρεχε ολόκληρος ο σημαντικός βιότοπός τους, από την επιλογή του ως Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ένας βιότοπος που εκτός από τα άλογα, συνόρευε με αρχαιολογικούς χώρους, τρεχούμενα νερά, δασικές εκτάσεις κλπ., ενώ η τεχνητή, αρδευτική λίμνη Στράτου βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τα σχεδιαζόμενα έργα και κινδύνευε άμεσα με μόλυνση των νερών της.
Yστερα από έρευνα, έμαθα ότι τα άλογα, εκτός από ελάχιστα, δεν εγκαταλείφθηκαν την εποχή της μηχανοποίησης, αλλά ανήκουν στην αρχαία φυλή της Πίνδου (καθηγητής Γ. Μενεγάτος) και βρίσκονται στο χώρο αυτό από τα πανάρχαια χρόνια. Αυτό φαίνεται και από τους τοπικούς μύθους για "αλογανθρώπους", από τις ζωντανές μαρτυρίες των γερόντων αλλά κυρίως από τα χαρακτηριστικά τους. 
Πρώτη μου αντίδραση ήταν να γράψω μερικά άρθρα σε έντυπα με τα οποία συνεργαζόμουν, για το θέμα. Ανάμεσα σ΄ αυτά και ένα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" (25/1/2004). Ύστερα όλα πήραν έναν απρόσμενο δρόμο:
Το άρθρο έπεσε στα χέρια της Γερμανίδας δημοσιογράφου Petra Wilhelm, η οποία βρισκόταν στην Αθήνα για την κάλυψη της Ολυμπιάδας. Εκείνη εντυπωσιάστηκε φαίνεται από τα τεκταινόμενα στη γη των Ακαρνάνων, μετέφρασε το άρθρο στα γερμανικά, το έστειλε στη Γερμανία όπου το διάβασε η ευρωβουλευτίνα των Πράσινων Heide Ruhle και αποφάσισε να κάνει επερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον κίνδυνο καταστροφής ενός τόσο σημαντικού βιότοπου. Και μάλιστα με… ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού χρηματοδότηση για το έργο είχε ζητηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.!

Κείμενο: Κατερίνα Πλασσαρά

Φωτογραφίες: Γιάννης Κουτσούκος, Βασίλης Μυλωνάς

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αιτωλοακαρνανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T24 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Αμπελακιώτισσα Ορεινής Ναυπακτίας

Αμπελακιώτισσα Ορεινής Ναυπακτίας
Χαμένη μέσα στα ελατοσκέπαστα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας η Αμπελακιώτισσα προσφέρει γαλήνη, ηρεμία αλλά και δράση.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T130 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Αστακός: Το στολίδι της Ακαρνανίας

Αστακός: Το στολίδι της Ακαρνανίας
Η περιοχή του Αστακού της Ακαρνανίας που αποκαλείται Ξηρόμερο αποτελεί ένα ιδιαίτερα μικτό φυσικό ανάγλυφο από βουνό θάλασσα και κοιλάδες, με πολλά αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, νησιά, σπήλαια, δάση, χαράδρες και κάστρα.
T130 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Αλυζία

Αρχαία Αλυζία
Ψηλά από τον Μύτικα της Ακαρνανίας υπήρχαν πολλές αρχαίες πόλεις, μια από τις οποίες ήταν η Αλυζία, τα ερείπια της οποίας εντοπίζονται στην κορυφή επιβλητικού βράχου, πάνω από το εντυπωσιακό Αρχοντοχώρι.
T131 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Στράτος

Αρχαία Στράτος
Η Στράτος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις της Ακαρνανίας. Ήταν χτισμένη στη δυτική όχθη του Αχελώου, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
T135 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Τα όρη του Βάλτου

Τα όρη του Βάλτου
Ο Βάλτος είναι μια τραχιά επιμήκης ορεινή περιοχή στα δυτικά της ηπειρωτικής χώρας, σφηνωμένη ανάμεσα στα ορεινά κράσπεδα της Ευρυτανίας και στη λεκάνη της Ακαρνανίας και του Αμβρακικού.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901