48

Νοέμβριος 2005

σελ.142-179

Λιτόχωρο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Υπάρχουν ορισμένοι τόποι, που, εξαιτίας της θέσης τους, έχουν συνδεθεί άρρηκτα με κάποιο διάσημο όνομα της μυθολογίας ή της φύσης και έχουν γίνει παγκόσμια γνωστοί. Ένας τέτοιος τόπος είναι το Λιτόχωρο.
Απλωμένο αρχοντικά στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, ατενίζει με δέος από τη ρωγμή της χαράδρας του Ενιπέα ένα τείχος από αβυσσαλέες ορθοπλαγιές, που φράσσουν ασφυκτικά τον δυτικό ορίζοντα. Εκεί ψηλά, στις γραμμές του ουρανού, ορθώνονται οι Ολύμπιες κορυφές και ανάμεσά τους οι πιο υψηλές και μυθικές, το Στεφάνι και ο Μύτικας. Τραχειές και απόκρημνες, άλλοτε γκρίζες στο ανελέητο φως του ήλιου, άλλοτε εκθαμβωτικές και χιονοσκέπαστες και άλλοτε αθέατες πίσω από σύννεφα και ομίχλες, ήταν ο ιδανικός τόπος για κατοικία των Θεών, μυστηριώδης, δυσπρόσιτος και απόμακρος, ψηλότερα από κάθε άλλον τόπο στην Ελλάδα.
Αυτή είν’ η μία όψη του Λιτοχώρου, άμεσα συνδεδεμένη με έννοιες υπερφυσικές και μυθικές. Η άλλη όψη είναι ανθρώπινη, προσιτή, ειδυλλιακή και οικεία. Κάμποι και απαλές λοφοπλαγιές, δάση, ρεματιές, βοσκοτόπια και καλλιέργειες, ήπιες και ρηχές ακτές και πιο πίσω ο γαλάζιος Θερμαϊκός με την απεραντοσύνη του ορίζοντα. Τόπος προνομιούχος το Λιτόχωρο, τυχεροί οι επισκέπτες του κι ακόμη πιο ευτυχισμένοι οι κάτοικοί του. Με φύση δισυπόστατη, ορεινοί και θαλασσινοί, γεννημένοι κάτω από τη σκέπη του Ολύμπου μα ταυτόχρονα ατενίζοντας τη θάλασσα. Δεινοί ορειβάτες και αναρριχητές από τη μια, έμπειροι ψαράδες και ναυτικοί από την άλλη. Μπορούν να ξεκινούν τη μέρα τους με μια βουτιά στα νερά του Θερμαϊκού και μετά από λίγες ώρες να παίζουν με τα χιόνια στα υψίπεδα του Ολύμπου. Ας προσπαθήσουμε να πάρουμε μια γεύση από τους Λιτοχωρίτες και τον τόπο τους.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Ανέστης Ρέκκας

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Πιερία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T3 / Περιήγηση / Πιερία /

Όλυμπος, ο Παρθενώνας της Ελληνικής Φύσης

Όλυμπος, ο Παρθενώνας της Ελληνικής Φύσης
"Το ιερό βουνό της Ελλάδας, πυργωμένο στο κέντρο της πατρίδας, στη σμίξη του Θεσσαλικού και του Μακεδονικού κάμπου, λογχίζει τον καγάλανο ουρανό της, αιώνες τώρα..."
T3 / Περιήγηση / Πιερία /

Οδοιπορικό στον Όλυμπο

Οδοιπορικό στον Όλυμπο
Ήταν τον Αύγουστο του 86 όταν για τελευταία φορά ανέβηκα στον Όλυμπο. Εννιά χρόνια μετά ας πάρουμε ξανά τα γνώριμα μονοπάτια για το οροπέδιο των Μουσών.
T4 / Περιήγηση / Πιερία /

Λιβάδι Ολύμπου

Λιβάδι Ολύμπου
Το Λιβάδι Ολύμπου διατηρεί την παλιά του αρχιτεκτονική  και παραμένει μία γραφική γωνιά της πατρίδας μας απόλυτα εναρμονισμένη με το εκπληκτικό ορεινό τοπίο που έχει γύρω του και τις αιώνιες κορυφές του Ολύμπου που κάθε πρωί αντικρίζει απέναντί του.
T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας
Απολιθωμένο δάσος του νομού Καστοριάς. Φυτικά απολιθώματα της Βεγόρας. Φυτικά απολιθώματα του Σαραντάπορου.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σαρακατσάνοι

Σαρακατσάνοι
Αρχαίοι, περήφανοι Έλληνες. Μια συνολική προσέγγιση αυών των άλλοτε νομάδων - ορεσίβιων αλλά πάντα περήφανων Ελλήνων.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T43 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Πιέρια: Αγ. Παντελεήμονας - Άνω Σκοτίνα

Πιέρια: Αγ. Παντελεήμονας - Άνω Σκοτίνα
Στις δασωμένες πλαγιές της Πιερίας οι παλιοί οικισμοί του Αγ. Παντελεήμονα και της Άνω Σκοτίνας προσφέρουν έναν υπέροχο συνδυασμό βουνού και θάλασσας.
T47 / Δραστηριότητες / Πιερία /

Semeli Resort

Semeli Resort
«Να ένας τόπος μοναδικός για κάποιο ορεινό κατάλυμα – βιγλάτορα του Ολύμπου», είχαμε σχολιάσει τότε. Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν, όταν πριν λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε την λειτουργία καταλύματος στην τοποθεσία Κεχαγιάς.
T77 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Όλυμπος : Προορισμός Πετρόστρουγκα

Όλυμπος : Προορισμός Πετρόστρουγκα
Από τις βόρειες πλαγιές του Ολύμπου ανηφορίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι ανάμεσα από απέραντα δάση μαυρόπευκων, ρόμπολων και οξυάς, περνάμε από την πασίγνωστη ράχη της Πετρόστρουγκας και καταλήγουμε πάνω από την ιστορική πολιτεία του Δίον.
T90 / Δραστηριότητες / Πιερία /

Όλυμπος

Όλυμπος

17 χρόνια μετά την τελευταία φορά επιστρέφουμε στον Όλυμπο και γνωρίζουμε τον Μιχάλη Στύλλα, τον ορειβάτη του Έβερεστ, που για μια 10ετία ζει ευτυχισμένος στο μαγικό Οροπέδιο των Μουσών.

T96 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Όλυμπος. 100 χρόνια κορυφής

Όλυμπος. 100 χρόνια κορυφής

Στις 2 Αυγούστου 1913 ο Μύτικας, η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, έπαψε ν' αντιστέκεται στις προσπάθειες των ανθρώπων, κατακτήθηκε από έναν Έλληνα και δύο Ελβετούς.

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T111 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Aπό τα χιόνια του Ολύμπου στο δειλινό του Θερμαϊκού

Aπό τα χιόνια του Ολύμπου στο δειλινό του Θερμαϊκού
Με 100 μόλις χιλιόμετρα να χωρίζουν, τον ένα τόπο από τον άλλον, ζούμε την ίδια μέρα, τον απόλυτο χειμώνα στα υψίπεδα του Ολύμπου και ένα ανοιξιάτικο ειδυλλιακό δειλινό στις ακτές του Θερμαϊκού.
T114 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Ολύμπιοι Παγετώνες

Ολύμπιοι Παγετώνες
Ζώντας τα τελευταία χρόνια – για μεγάλα διαστήματα στον Όλυμπο – ως υπεύθυνος λειτουργίας του καταφυγίου του Κάκαλου – ο ορειβάτης και γεωλόγος Μιχάλης Στύλλας επισημαίνει τις αλλοιώσεις των παγετώνων του Ολύμπου, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στην γη.
T129 / Μνημεία / Πιερία /

Κάστρο Πλαταμώνα

Κάστρο Πλαταμώνα
Στη Γαλαρία του Πλαταμώνα, κάτω από το ομώνυμο κάστρο οδηγεί, εκτός από τον δρόμο κι ένα γραφικό μονοπάτι, το μονοπάτι του Ορφέα. Στη συνέχεια συναντούμε την καφετέρια και τη σήραγγα του τρένου που μπορούμε να διασχίσουμε.   
T133 / Δραστηριότητες / Πιερία /

Ρέμα Παπά

Ρέμα Παπά
Κυκλική διαδρομή που ξεκινά από τους Αγ. Αποστόλους, περνά από το Καταφύγιο Κρεβάτια  και περιτρέχει την κοίτη του ρέματος Παπά, μέσα σε βραχώδεις πρινώνες, παρόχθια βλάστηση και πυκνό πευκοδάσος.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901