97

Ιανουάριος 2014

σελ 16-47

Λιμνοθάλασσες της Θράκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Παλιά Εθνική Οδός Ξάνθης-Αλεξανδρούπολης περνούσε κάποτε έξω από το Πόρτο Λάγος. Τότε, έστω και φευγαλέα, μπορούσε να παρακολουθήσει ο ταξιδιώτης τις πανέμορφες σιλουέττες των πουλιών της Βιστωνίδας και του Πόρτο Λάγος. Σήμερα, με την ηπειρωτική πορεία της Εγνατίας, έχουν χαθεί από τα μάτια μας τα Φοινικόπτερα, οι Αργυροπελεκάνοι και οι Κορμοράνοι, οι Σταχτοτσικνιάδες και τα τόσα άλλα πουλιά.

Άν όμως λοξοδρομήσουμε στα παράλια και κινηθούμε στις αμμουδερές ακτές του Θρακικού,  θ' ανακαλύψουμε τις έξι Λιμνοθάλασσες της Θράκης. Που, εκτός από τις υπέροχες εικόνες των πουλιών, μας προσφέρουν και τα νοστιμότατα ψάρια τους, λαυράκια, κεφαλόπουλα και τσιπούρες.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Στις λιμνοθάλασσες του Θρακικού
Μονή Αγίου Νικολάου στην Λιμνοθάλασσα του Λάγους
Συνδυασμός θαλάσσιου και παραλίμνιου τοπίου, Αμμοθίνες
Παραδοσιακή αλιεία στα νταλιάνια, Παραδοσιακοί ψαρομεζέδες όπως: Λυκουρίνος, αλίπαστη σαρδέλα, καπνιστό σκουμπρί και άλλα.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Λιμνοθάλασσες Λάφρας - Λαφρούδας


Αποικία Φοινικόπτερων στην Λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας.

- Πριν ξεκινήσετε την περιοδεία σας στις λιμνοθάλασσες μετά το Πόρτο Λάγος, σάς προτείνω να γνωρίσετε τις διπλανές μας, της Λάφρας και της Λαφρούδας, λέει  πρωί - πρωί ο οικοδεσπότης μας ο Παύλος. Εκεί βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου της Λάφρας. Θα σας καλοδεχτεί ο Τάσσος Δημητρόπουλος.

Ξεκινάμε με αφετηρία τον "Πέτρινο Λόφο" και, στην άσφαλτο, στρίβουμε προς τα Άβδηρα δεξιά.  Στο 1,5  χλμ,. συναντάμε αριστερά την πινακιδούλα προς "ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΑΦΡΑΣ". Εισχωρούμε σε καλό χωματόδρομο, μέσα σε δρυοδάσος. Στα 2 χλμ. στρίβουμε αριστερά και στα 2,7 χλμ.  πάλι αριστερά. (1) Ήδη, χαμηλότερα, αποκαλύπτεται το πολύπλοκο υγροτοπικό σύμπλεγμα των Λιμνοθαλασσών της Λάφρας και της Λαφρούδας. Παρά την απόσταση, μπορούμε και με γυμνό μάτι να διακρίνουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις των Φοινικόπτερων των γνωστών μας Φλαμίνγκος, με τα χαρακτηριστικά λεπτεπίλεπτα ροζ πόδια και φτερά.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ξάνθη /

Στενά Νέστου

Στενά Νέστου

Είναι αξεπέραστη εμπειρία να γνωρίσει κάποιος τα περίφημα Στενά του Νέστου με τον πιο άμεσο και συναρπαστικό τρόπο: με κανό για 25 χιλιόμετρα από την Σταυρούπολη ως τους Τοξότες.

T96 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Ξάνθη

Ξάνθη

Με ορμητήριο την Ξάνθη ανακαλύπτουμε τις πάμπολλες περιηγητικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, από τα ορεινά Πομακοχώρια μέχρι τις ακτές του Θρακικού.

T106 / Δραστηριότητες / Ξάνθη /

Παπίκιον Όρος

Παπίκιον Όρος
Ένας ορεινός όγκος αρχίζει να εξελίσσεται ανατολικότερα της Ξάνθης, στη διαδρομή για Κομοτηνή. Οι πλαγιές του είναι δασωμένες, ενώ οι γυμνές κορυφές μόλις φτάνουν τα 1.500 μέτρα. Είναι το Παπίκιο. Κάποιοι ορειβάτες μεγάλων υψομέτρων θα το θεωρούσαν - ίσως- ταπεινό χαμηλοβούνι. Είναι όμως πράγματι έτσι;Ένας ορεινός όγκος αρχίζει να εξελίσσεται ανατολικότερα της Ξάνθης, στη διαδρομή για Κομοτηνή. Οι πλαγιές του είναι δασωμένες, ενώ οι γυμνές κορυφές μόλις φτάνουν τα 1.500 μέτρα. Είναι το Παπίκιο. Κάποιοι ορειβάτες μεγάλων υψομέτρων θα το θεωρούσαν - ίσως- ταπεινό χαμηλοβούνι. Είναι όμως πράγματι έτσι;
T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
ΘΡΑΚΗ, Ξάνθη

Αξία Άρθρου: 0.50 €