97

Ιανουάριος 2014

σελ. 116-139

Μονοπάτια Μονεμβασιάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το πρώτο μονοπάτι είναι άμεσα ορατό, επίπεδο σχεδόν και παραθαλάσσιο. Κινείται περιμετρικά της Χερσονήσου της Μονεμβασιάς, μας χαρίζει μερικές εντυπωσιακές εικόνες του μεγαλόπρεπου βράχινου όγκου και μας αποκαλύπτει κάποιες αθέατες λεπτομέρειες από το ιστορικό παρελθόν του τόπου. Το δεύτερο μονοπάτι απευθύνεται μόνον στους ενημερωμένους και μυημένους. Διασχίζει την όμορφη ενδοχώρα, συναντάει την περίφημη βυζαντινή Μονή της Παναγίας του 11ου αιώνα και κάποια στιγμή, αγναντεύει από ένα απίστευτο σημείο, που θυμίζει αεροφωτογραφία, τον Βράχο της Μονεμβασιάς. Είναι μια εμπειρία πραγματικά μοναδική.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Μεγάλη βυζαντινή δεξαμενή, Πετρόχτιστος Φάρος, Μονή Παναγίας ή Μονή Γρηγόρη 11ου αιώνα
Βραχώδης ακτογραμμή στο ένα μονοπάτι, ασβεστολιθικό τοπίο και πλούσια θαμνώδη βλάστηση στο άλλο.
Πεζοπορία

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στη ρίζα του θεόρατου βράχου


Τα βουνά του Ζάρακα με το κυματιστό ανάγλυφο στα ορεινά του κόλπου της Μονεμβασιάς.

Μεσημεράκι φτάνουμε στον παραθαλάσσιο οικισμό της  «Γέφυρας», απέναντι από τον Βράχο και την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς (1) Εδώ συναντάμε τον άνθρωπο που έχει με προθυμία αναλάβει να μας μυήσει στις πεζοπορικές ιδιαιτερότητες του τόπου. Είναι ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, σπηλαιοερευνητής, ορειβάτης, και πάνω απ’ όλα, αγνός φυσιολάτρης. Που δεν είναι Μονεμβασιώτης, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά από τα ηπειρωτικά της Πελοποννήσου από τον ορεινό Βούτση Γορτυνίας. Ζώντας όμως πάνω από 30 χρόνια στην Μονεμβασιά και με πολύ σημαντικό έργο διάνοιξης μονοπατιών και φροντίδας του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου, ο Χρήστος θεωρείται περισσότερο Μονεμβασιώτης από πολλούς ντόπιους. Τρεις μέρες λοιπόν μετά την εμπειρία μας με τον ιδεολόγο φυσιολάτρη Βαγγέλη Ζωγράφου στην Παύλιανη, έχουμε την τύχη να συναντάμε στην Μονεμβασιά τον Χρήστο, που τον χαρακτηρίζουν όμοιες αρχές φυσιολατρίας και φιλοπατρίας. Μετά την γνωριμία μας με τέτοιους ανθρώπους, αισθανόμαστε πως έχουμε κάθε δικαίωμα να διακρίνουμε μια χαραμάδα αισιοδοξίας στον μέλλον αυτού του τόπου.

Σε δύο λεπτά διασχίζουμε την γέφυρα που μας χωρίζει από την χερσόνησο της Μονεμβασιάς και φτάνουμε μπροστά στο τουριστικό συγκρότημα «Λαζαρέτο». Μια κόκκινη σήμανση στις πέτρες υποδεικνύει στα δυτικά το –ούτως ή άλλως- εμφανές μονοπάτι περιμετρικά του βράχου. Ενός βράχου θεόρατου, που όσες φορές κι αν τον αντικρύσουμε, μας προκαλεί πάντα δέος και θαυμασμό.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T94 / Περιήγηση / Λακωνία /

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Ελιά, Βιανδίνη, Τηγάνια, Μποζάς, Πλύτρα και Ασωπός. Λακωνική ακτογραμμή με εκπληκτικές αμμουδιές, φιλόξενους οικισμούς και μια μισοβυθισμένη αρχαία πολιτεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιηγητικό και αρχαιολογικό.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Λακωνία

Αξία Άρθρου: 0.50 €