97

Ιανουάριος 2014

σελ 146-173

Όρος Στρατονικό

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παίρνοντας κάποιος υπ' όψιν του το υψόμετρο της κορυφής του, που είναι μόνον 860 μέτρα, θα μπορούσε να θεωρήσει το Στρατονικό όρος αδιάφορο για τους ορειβάτες. Το ίδιο πιστεύαμε κι εμείς. Όταν ωστόσο, ανακαλύψαμε τα πολλά και διαφορετικής δυσκολίας μονοπάτια, τα μνημειώδη αιωνόβια δέντρα οξυάς και καστανιάς και τα υπέροχα δασικά τοπία, καταλήξαμε σε μια διαπίστωση πολύ σημαντική: ότι ο ορεινός όγκος του Στρατονικού, που εκτείνεται από τα δυτικά της Στρατονίκης ως τα Στενά της Ρεντίνας και τον Σταυρό, είναι ένας πολύ ιδιαίτερος προορισμός, που μπορεί να ενθουσιάσει κάθε λάτρη του βουνού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Αιωνόβιες καστανιές, Δάση δρυός και οξυάς
Πεζοπορία Άνω Σταυρός Κορακόπετρα, Κορυφή "Σουγλιάνη"

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Άνω Σταυρός. Αφετηρία για το βουνό

Στράτος Γκλεζάκης, Πρόεδρος του Φ.Ο.Σ. Σταυρού (1) ανέλαβε με μεγάλη προθυμία να γίνει ο ξεναγός μας στην ορεινή χώρα του Άνω Σταυρού.

 - Δεν το κάνω μόνον για τον τόπο μου. Κι εγώ ο ίδιος, αισθάνομαι μέγιστη ευχαρίστηση όταν περιπλανιέμαι στο βουνό. Είμαι βέβαιος, πως την ίδια χαρά θα νιώσετε κι εσείς στο Στρατονικό.

 

Είναι ο μακρόστενος ορεινός όγκος, που εκτείνεται από τα δυτικά της Στρατονίκης ως την ΒΑ άκρη του νομού της Χαλκιδικής. Εκεί, το πυκνοδασωμένο βουνό υιοθετεί την τοπική ονομασία "Σουγλιάνι", από την ομώνυμη κορυφή. Είναι η κορυφή, το χαμηλό υψόμετρο της οποίας είχε προκαλέσει τα όχι και τόσο κολακευτικά σχόλιά μου.

Ένα ήπιο πρωινό, στα τέλη του Νοέμβρη, ο Στράτος μάς καλωσορίζει στο κέντρο του παραθαλάσσιου, του "Κάτω" Σταυρού. Διασχίζουμε τον οικισμό  και σε λίγα λεπτά φτάνουμε στο υψηλότερο σημείο του. Εδώ βρίσκεται το καφέ - εστιατόριο "Αγνάντι", που με την κορυφαία του θέση δικαιώνει απόλυτα την ονομασία του. Στην είσοδο του χώρου στάθμευσης συναντάμε μια καλαίσθητη πινακίδα του Φ.Ο.Σ. Σταυρού. Έχει αποτυπωμένο το σκαρίφημα της ορεινής περιοχής και των πέντε σηματοδοτημένων διαδρομών, αριθμημένων από 1 έως 5

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T13 / Παράδοση / Χαλκιδική /

Παρθενώνας Χαλκιδικής

Παρθενώνας Χαλκιδικής
Εικόνες ομορφιάς και μηνύματα αισιοδοξίας από το ιστορικό χωριό της Σιθωνίας, που επιτέλους ξαναζει.
T65 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας
Η πολύωρη και κουραστική ανάβαση στον Άθω μας χαρίζει ψυχική ανάταση, κορυφαία θέα αλλά και μεγάλη απογοήτευση από τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα παντού.
T77 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Τα νησάκια της Βουρβουρού

Τα νησάκια της Βουρβουρού
Πάνω από 10 μικρά και μεγάλα νησάκια, στενοί δίαυλοι και κρυμμένες αρχαιότητες, μαγευτικές αμμουδιές και διάφανα νερά. Είναι η Βουρβουρού στην Σιθωνία Χαλκιδικής, ένας προορισμός πραγματικά εξωτικός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T112 / Δραστηριότητες / Χαλκιδική /

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη
Στην δυτική ακτογραμμή της Χερσονήσου της Κασσάνδρας υπάρχει, έξοχα διανοιγμένο και σηματοδοτημένο, το μεγαλύτερο και ωραιότερο παραθαλάσσιο μονοπάτι, που διασχίζει αμιγές δάσος Χαλέπιας Πεύκης στην Ελλάδα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χαλκιδική

Αξία Άρθρου: 1 €