77

Σεπτέμβριος 2010

σελ. 58-87

Τα νησάκια της Βουρβουρού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

-Σε ποιο νησάκι θέλετε να πάμε;
-Σε όλα καπετάνισσα, μεγάλα και μικρά. Ακόμα και στις ξέρες.
-Μα τότε θα χρειαστούμε προσφάϊ και νερό. Τόσες ώρες θα πεινάσουμε, θα διψάσουμε.
Βγαίνουμε έξω από τον κάβο Ξιφάρα, το ανατολικότερο άκρο του Όρμου της Μεσοπαναγιάς κι αρχίζουμε να σκίζουμε με ταχύτητα την ακύμαντη επιφάνεια του νερού…
Τρέχει ο νους κάπου 12 χρόνια πριν, όταν εγκαταλείπαμε και τότε την παραλία της Βουρβουρούς με το φίλο μας τον Μανώλη. Τρεις νομάτοι, φωτογραφικά και εργαλεία ψαρικής, υπνόσακοι και εφόδια. Ακόμα απορώ πώς καταφέραμε να χωρέσουμε και το κυριότερο, να πλεύσουμε χωρίς να μπατάρουμε, πάνω από 2 μίλια, μ’ ένα φουσκωτό που μόλις ξεπερνούσε τα 3 μέτρα. Προορισμός μας ήταν τότε η νησιδούλα του Αγ. Ισίδωρου

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Διάπορο, Νησίδα Καλογριά, Όρμος Δημητράκης, Καλαμονήσια, Λιβάρι
Βασιλική του Αγίου Ανδρέα στο Διάπορο, Μέγα Τείχος
Περίπλους νησιών

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΑΙ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΕΞΩΤΙΚΕΣΒάζουμε πλώρη προς τις δύο λιλιπούτειες νησιδούλες Καλαμονήσια, που εξέχουν ελάχιστα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανάμεσά τους παραμονεύουν ύπουλοι ύφαλοι και ξέρες. Απαιτείται μόνιμη εγρήγορση, σ’ αυτά τα επικίνδυνα νερά. Κάπου στο βάθος του ανατολικού ορίζοντα διαγράφεται ανεπαίσθητα μέσα στην πρωινή αχλύ το περίγραμμα του Άθω, με την οξυγώνια κορυφή.
Αφήνουμε αριστερά μας το μικροσκοπικό Πετρονήσι και καβαντζάρουμε το ανατολικό άκρο του «Διάπορου», Το νησί κυριαρχεί με τον όγκο του σ’ όλο τον κόλπο της Βουρβουρούς. Πάμπολλοι ορμίσκοι, βραχώδεις ή με ήπιες παραλίες, διαμορφώνουν μια ακτογραμμή ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη. Ανάμεσα σε θάμνους, ελιόδεντρα και πεύκα, εμφανίζονται διάσπαρτες κατοικίες, σε εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες.
Αφήνουμε ανατολικά την νησίδα Πρασού και φτάνουμε στον δίαυλο ανάμεσα στον Διάπορο και τον Αγ. Ισίδωρο. Εδώ τα νερά γίνονται ρηχά, ανοιχτογάλαζα και διάφανα. Σαν να φτάσαμε ξαφνικά σε μια τεράστια φυσική πισίνα με ομορφιά εξωτική. Στην περιοχή όμως επικρατεί συνωστισμός. Τουλάχιστον 15 βάρκες, είναι αραγμένες αρόδο ή τραβηγμένες στην ακτή. Οι επιβάτες τους, Έλληνες και ξένοι, μεγάλοι και μικροί, απολαμβάνουν με κάθε τρόπο το προνόμιο των μοναδικών αυτών νερών. Όχι σε κάποιο απόμακρο νησί του Ειρηνικού ή του Ινδικού αλλά σε απόσταση 2 μιλίων από την παραλία της Βουρβουρούς.
-Δεν είναι τυχαία η ονομασία «BLUE LAGOON», δηλαδή «Γαλάζια Λιμνοθάλασσα», που έδωσαν οι ξένοι σε τούτα τα νερά, παρατηρεί η Φωφώ. Από τότε έμεινε η ονομασία «Γαλάζια Νερά».
Ρίχνω μια ματιά στην Άννα. Σου θυμίζει τίποτε ο τόπος;
Χαμογελάει πλατειά. 12 χρόνια είναι πολύ λίγα για να ξεχάσω τούτα τα νερά. Αλλά και τίποτε δεν έχει ξεχαστεί από κείνη την εκδρομή. Ούτε τα ψάρια και οι σουπιές που είχαμε ψήσει στην αμμουδιά, ούτε τα αμέτρητα, φοβερά κουνούπια του Αγ. Ισίδωρου, όλη τη νύχτα στην ακτή.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T13 / Παράδοση / Χαλκιδική /

Παρθενώνας Χαλκιδικής

Παρθενώνας Χαλκιδικής
Εικόνες ομορφιάς και μηνύματα αισιοδοξίας από το ιστορικό χωριό της Σιθωνίας, που επιτέλους ξαναζει.
T65 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας
Η πολύωρη και κουραστική ανάβαση στον Άθω μας χαρίζει ψυχική ανάταση, κορυφαία θέα αλλά και μεγάλη απογοήτευση από τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα παντού.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T112 / Δραστηριότητες / Χαλκιδική /

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη
Στην δυτική ακτογραμμή της Χερσονήσου της Κασσάνδρας υπάρχει, έξοχα διανοιγμένο και σηματοδοτημένο, το μεγαλύτερο και ωραιότερο παραθαλάσσιο μονοπάτι, που διασχίζει αμιγές δάσος Χαλέπιας Πεύκης στην Ελλάδα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χαλκιδική

Αξία Άρθρου: 1 €