65

Σεπτέμβριος 2008

σελ.34-69

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

-Καλωσορίσατε. Καθίστε να ξαποστάσετε, λέει ο μοναχός.
Πέντε το απόγευμα, 11 του Ιούλη. Άπνοια και ζέστη, ο ήλιος ακόμα είναι ψηλά. Τα μπλουζάκια των περισσότερων είναι μουσκεμένα απ’ τον ιδρώτα. Το προσέχει ο νέος, στην ηλικία, μοναχός.
-Αν θέλετε ν’ αλλάξετε, ελάτε να σας δείξω τα κελλιά σας.
Λίγο νερό στο πρόσωπο, αλλάζουμε ρούχα και αμέσως όλοι αισθανόμαστε καλύτερα. Στο σκιερό μπαλκόνι εμφανίζεται ο μοναχός με τα μοναστηριακά κεράσματα: τσιπουράκι, λουκούμι, δροσερό νερό απ’ την πηγή. Μια διαδικασία τόσο χαρακτηριστική και τόσο αγαπητή, που προσμένει να βρει – και πάντα βρίσκει – ο προσκυνητής σε κάθε ορθόδοξο μοναστήρι της Ελλάδας.
Χαλαρώνουμε, ηρεμούμε. Κανείς σχεδόν δεν έχει διάθεση να μιλήσει, να διασπάσει τη σιγαλιά.  Αφήνω τα μάτια μου να πλανηθούν στα βαθυγάλανα νερά του πελάγου, που ασπρίζουν από τις αφρισμένες κορυφές των κυμάτων του γαρμπή. Κι αφήνω τη σκέψη μου να πισωγυρίσει 30 περίπου χρόνια πριν, στα χρόνια της νιότης, τότε που όλα ήτανε καλύτερα…

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου, Γιώργος Μιχαηλίδης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

-Πώς ήταν; ρωτάω τον πατέρα μου.
-Δύσκολα, μου απαντάει. Μια από τις πιο επίπονες ορειβατικές μου διαδρομές.
Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Ο πατέρας μου μόλις έχει επιστρέψει από την ανάβαση στον Άθω. Δείχνει καταπονημένος, τα βήματά του είναι ασταθή. Σπάνια τον έχω δει έτσι μετά από κάποια κορυφή. Αν και πλησιάζει τα 70, εξακολουθεί να είναι ενεργό μέλος του ΣΕΟ Θεσ/νίκης και να συμμετέχει στις περισσότερες ορειβατικές του αποστολές. Λεπτός και γυμνασμένος, με άριστες διατροφικές συνήθειες και φανατικός αντικαπνιστής, απολαμβάνει σαν νέος την ευχαρίστηση του βαδίσματος, την ομορφιά της ελληνικής φύσης και τις συγκινήσεις των κορυφών. Για πολλά χρόνια είναι ο μόνιμος, ο αναντικατάστατος σύντροφός μου στις αναβάσεις μας στον Όλυμπο. Έχει ανεβεί δεκάδες κορυφές, υψηλότερες απ’ τον Άθω, που μόλις ξεπερνάει τα 2000 μέτρα (2.033). Μου κάνει εντύπωση λοιπόν η κόπωσή του από την ανάβαση αυτή.
-Μην σε εκπλήσσει, μου απαντάει. Ανήφορος συνεχής, κακοτράχαλο μονοπάτι, μεγάλη υψομετρική διαφορά και ζέστη.
Και ο πατέρας μου καταλήγει:
-Δεν ξέρω αν και πότε θ’ αποφασίσεις κι εσύ μια ανάβαση στον Άθω. Φρόντισε πάντως να το κάνεις, όσο αντέχουνε πόδια σου. Και να θυμάσαι: μην το βάλεις κάτω, όση κούραση κι αν νιώσεις. Θα την ξεχάσεις, μόλις πατήσεις στην κορυφή.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T13 / Παράδοση / Χαλκιδική /

Παρθενώνας Χαλκιδικής

Παρθενώνας Χαλκιδικής
Εικόνες ομορφιάς και μηνύματα αισιοδοξίας από το ιστορικό χωριό της Σιθωνίας, που επιτέλους ξαναζει.
T77 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Τα νησάκια της Βουρβουρού

Τα νησάκια της Βουρβουρού
Πάνω από 10 μικρά και μεγάλα νησάκια, στενοί δίαυλοι και κρυμμένες αρχαιότητες, μαγευτικές αμμουδιές και διάφανα νερά. Είναι η Βουρβουρού στην Σιθωνία Χαλκιδικής, ένας προορισμός πραγματικά εξωτικός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T112 / Δραστηριότητες / Χαλκιδική /

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη
Στην δυτική ακτογραμμή της Χερσονήσου της Κασσάνδρας υπάρχει, έξοχα διανοιγμένο και σηματοδοτημένο, το μεγαλύτερο και ωραιότερο παραθαλάσσιο μονοπάτι, που διασχίζει αμιγές δάσος Χαλέπιας Πεύκης στην Ελλάδα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χαλκιδική

Αξία Άρθρου: 1 €