69

Μάιος 2009

σελ. 148 - 161

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η πόλη του Μεσολογγίου, (mezzo langhi = στο μέσον της λίμνης, του τενάγους), βρίσκεται στο άκρο ενός σημαντικού βιό­τοπου, της Παραχελωΐτιδας ζώνης, σε μια περίοπτη όσο και στρατηγική θέση, στο δυτι­κό κέρας της νοτιοκεντρικής Ελλάδας. Στις αρχές του 19ου αιώνα περιβάλλονταν από τενάγη (βάλτους), τάφρους και λιμναία κομμάτια, με τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρεται για σύγκριση η σημερινή πόλη της Αιτωλίας. Στην αρχή είχε χτιστεί στο «μέσο του λόγγου» στις παρυ­φές του λόφου της Αλίκυρνας, στα ερείπια δηλαδή της σπου­δαίας αυτής αρχαίας πόλης της περιοχής, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε κοντά στη λιμνο­θάλασσα. 

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Η πόλη στους τελευταί­ους δύο αιώνες έγινε παγκό­σμια γνωστή από το κατόρθω­μά της, να αντισταθεί στους κατακτητές οθωμανούς, γι’ αυτό και μάζεψε κάτω από τη σκεπή της αρκετούς σπου­δαίους φιλέλληνες (Μάγερ, Ντίτμαρ, Ντελάουνι, Λύμπτοβ, Κλέμπε κ.α.) που αποδεκατί­στηκαν μέχρι τον τελευταίο, στην απεγνωσμένη έξοδο που επιχείρησε η φρουρά της ηρω­ικής πόλης (περίπου 3000), μαζί με αυτούς και τα 6000 περίπου γυναικόπαιδα.

Η ΤΟΛΜΗΡΗ ΈΞΟΔΟΣ την οποία επιχείρησαν τη νύχτα της 10ης Απριλίου του 1826 οι έγκλειστοι του Μεσολογγίου είχε διαφορε­τική τύχη για τους περισσότε­ρους από αυτούς.
Ένα σώμα 500 αντρών με αρχηγό το γενναίο (και δυστυ­χώς άσημο ως τις μέρες μας ) Θανάση Ραζικότσικα έπεσε (ίσως εθελούσια, προκειμέ­νου να απορροφήσει τη μεγά­λη και πολεμικότερη μάζα των Τούρκων ) πάνω στα πυκνά στίφη των οθωμανών κι εξο­ντώθηκε μέχρι τον τελευταίο. Φρόντισε όμως να δημιουργή­σει αντιπερισπασμό, ώστε να βρουν διέξοδο τα υπόλοιπα σώματα – και ιδίως τα γυναι­κόπαιδα – για να διαφύγουν μες από την κοσμοχαλασιά. Άσχετα αν προδόθηκε το σχέ­διο της απόδρασης και οι επι­δρομείς είχαν το νου τους.
Η δεύτερη και μεγαλύ­τερη μάζα των έγκλειστων (σχεδόν όλα τα γυναικόπαι­δα) βρέθηκαν εγκλωβισμέ­νοι από τη συνέπεια του πανι­κού ενός παλαβού, ο οποί­ος μες στην αντάρα της εξό­δου τρομοκρατήθηκε κι έβαλε τις φωνές : «Οπίσω, οπίσω, εις τες τάμπιες…» Κι αφού γύρι­σαν οι περισσότεροι πίσω, πέσαν εύκολα στα χέρια των Τούρκων κι εξοντώθηκαν ή ανδραποδίστηκαν.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
Δραστηριότητες / Αιτωλοακαρνανία /

Αστροφωτογραφίζοντας το αρχέγονο «Γάλα της Ήρας»

Αστροφωτογραφίζοντας το αρχέγονο «Γάλα της Ήρας»
Κοντά στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, βρίσκεται η αρχαία πόλη των Οινιάδων, μια ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας που ιδρύθηκε περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.
T120 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Βασιλάδι Μεσολογγίου

Βασιλάδι Μεσολογγίου
Οι λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου δεν είναι μόνον μια περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας και ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά κι ένας κορυφαίος ιστορικός τόπος, όπου οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου –αν και δραματικά ολιγάριθμοι- επιτέλεσαν πράξεις απαράμιλλης αυτοθυσίας και ηρωισμού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αιτωλοακαρνανία, Μεσολόγγι

Αξία Άρθρου: 0.50 €