121

Φθινόπωρο 2019

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πίστευα, μέχρι πρόσφατα, πως μετά τις πολύχρονες περιηγήσεις μας, γνωρίζαμε όλα τα κύρια πηλιορείτικα χωριά. Να όμως που κάποιο διέλαθε την προσοχή μας.  Το αξιοπερίεργο είναι, πως δεν πρόκειται για κάποιον απόμακρο ή δυσπρόσιτο οικισμό αλλά για ένα χωριό που απέχει μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί στη διάσημη Τσαγκαράδα. Αυτό το χωριό δεν είναι άλλο από το Καλαμάκι, γνωστότερο - κυρίως -  με την παράξενη ονομασία “Πρόπαν”,  η οποία -  για όσους ξέρουν -  είναι συνώνυμη με τις ονομαστές “Προπαντιώτικες σχιστόπλακες”.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Πρόπαν. Προέλευση ονομασιώνΥπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τις ονομασίες του χωριού.  Σύμφωνα με τον Κώστα Λιάπη (1), “Η ονομασία του χωριού Καλαμάκι είναι πρόσφατη· την πήρε στα 1956 από την ομώνυμη παραλία στο Αιγαίο (2).  Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Πρόπαν,  που την συναντάμε στα χρόνια της τουρκοκρατίας και ως Πρόπαντο, ή Πρόπαντος ή και Πρόπαντι
Για την προέλευση αυτής της ονομασίας υπάρχουν κάμποσες εκδοχές.  Η πρώτη, και αφελέστερη, λέει πως ονομάστηκε έτσι το χωριό, επειδή χτίστηκε «προ παντός» άλλου στο Πήλιο, κάτι που ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα (3).  Η δεύτερη το θέλει να έχει σχέση με την Προποντίδα,  επειδή κάποια τοπική παράδοση λέει, πως οι οικιστές του ήρθαν από κει. Η τρίτη πως το τοπωνύμιο είναι σλαβικό και σημαίνει “πέτρες”. Η τέταρτη (του Κορδάτου) πως έχει άμεση σχέση με το βλάχικο “Προπάντι”, που έχει την έννοια “τόπος χαμηλός ανάμεσα στα βουνά”. Και η πέμπτη (του Κ. Παπαχρυσάνθου) πως προέρχεται από το παλαιοσλαβικό “propadi”,  που σημαίνει “βάραθρο”, άβυσσος, γκρεμός”.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
T119 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος
Έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες η Νότια Μαγνησία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Διαθέτει, ωστόσο, εκπληκτική ακτογραμμή, γραφικότατους οικισμούς και το εμβληματικό Χλωμό Όρος, με δύσκολη πρόσβαση αλλά απαράμιλλη θέα από το ύψος της κορυφής.
T121 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Χερσόνησος Αχιλλείου

Χερσόνησος Αχιλλείου
Στα σύνορα Φθιώτιδας – Μαγνησίας, έξω από τα δρομολόγια των τουριστών, βρίσκεται η χερσόνησος του Αχιλλείου, με το ακρωτήριο Ποσειδώνιο, την κορυφή Τραγοβούνι, τον αρχαιολογικό χώρο του Αντρώνα και τον τελείως απόκρυφο, παλιό οικισμό της Χαμάκως.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Αξία Άρθρου: 0.50 €